5 potravin, které byste po rozmrazení neměli znovu zmrazovat

Na talíři / 20.11.2014

Přehnali jste to s množstvím jídla a nevíte co se zbytky? Proč si je nezmrazit na příště? Ale pozor, existují suroviny, které by se mrazit neměly.

Zmrazování jídla je skvělou vychytávkou na cesty, ale i na delší uskladnění některých sezonních surovin, které vám například v zimě zahrádka nevyplodí. Samozřejmě dalším bonusem je, že tolik neplýtváme jídlem. Ovšem, komu se nestalo, že si nechal zmrazit 1 kg balení kuřecího masa, ale na vaření potřeboval jen 0,5 kg. Všichni jistě víme, co následovalo. Vytáhnout celý zmrazený kus a nechat jej rozmrznout. Ale co s nespotřebovaným masem? Můžete je dát opět do mrazáku?

Přinášíme vám seznam 5 potravin, které byste rozhodně neměli po rozmrznutí opět zmrazovat.

Co se děje při mrazení

Jestliže vložím některou surovinu do mrazáku, automaticky se některé buněčné stěny protrhnout a naruší produkt, který je poblíž. To je ten důvod, proč zmrazené potraviny nechutnají tak dobře jako čerstvé, a proč je zmrazené jídlo levnější než jejich čerstvé protějšky. Jedná se zejména o maso a ryby (mořské plody).

Co se stane po rozmrazení

Pokud něco zmrazíte, rozmrazíte a znovu zmrazíte, druhé rozmrazení bude provázeno ještě větším ničením buněk, odstraněním vlhkosti a lahodnosti z potravin a dokonce i změnou celistvosti.

Jako další nepřítel se jeví bakterie. Ve zmrazených nebo již rozmrazených potravinách se bakterie množí podstatně rychleji, než v čerstvých. Spousta lidí to vůbec neví nebo si neuvědomuje hrozbu, kterou pro nás mohou bakterie představovat. Jakmile jsou ledové krystalky z vašeho jídla pryč, spustí vaše jídlo hodiny na produkci těchto ošklivých nepřátel. Zmrazování a rozmrazování potravin je samo o sobě velké bezpečnostní riziko a existují právní opatření určená pro restaurace a potravinářskou větev, které nás udržují v bezpečí.

Ať už pečené nebo syrové, opakovaně se zmrazovat nedoporučuje. / zdroj: foter.com

Ať už pečené nebo syrové, opakovaně se zmrazovat nedoporučuje. / zdroj: foter.com

 Jak tedy naložit s rozmrazenými potravinami?

Nejjednodušším řešením, je ihned potraviny spotřebovat. Ovšem chápeme, že ne pokaždé to vyjde. V tom případě ale mějte na paměti níže uvedených 5 potravin, které byste nikdy neměli opětovně strkat do mrazáku.

  1. Syrové proteiny

Co si pod tímto označením máte představit? Jedná se zejména o maso, drůbež a mořské plody. Pokud jsou rozmrazeny v chladném prostředí (v teplotách nižších než 5,5°C), pak je bezpečné opět je zmrazit nebo jen šoupnout do ledničky pro brzkou spotřebu.

Nezapomeňte, že velké množství mořských plodů je dováženo zmrazených, ale do prosklených vitrín v supermarketech, ze kterých si je vybíráme, jsou rozmrazené.  Vzhledem  k tomu, že už prošly prvním mrazem, tak je doma nemusíte opět strkat do mrazáku.

 

Kdo má rád rozteklou zmrzlinu? / zdroj: foter.com

Kdo má rád rozteklou zmrzlinu? / zdroj: foter.com

Zmrzlina

Určitě se vám již stalo, že jste si vytáhli kyblík zmrzliny na pult a nechali jej trochu roztát, aby zmrzlina trochu povolila. Co se ale stane, když pak strčíte rozteklou zmrzlinu zpět do mrazáku? Bude mít divné ledové krystalky, které nejsou zrovna výhrou. Čili, rozteklou zmrzlinu konzumovat např. jako koktejl.

 

Koncentráty šťáv

K fermentaci (neboli k přeměně organických látek a rostlinných produktů působením enzymů, tedy ke kvašení) dochází v těchto potravinách rychleji, než si myslíte. A mějte na paměti, že se to týká i míchaných koktejlů.

 

Kombinované pokrmy

Uvařili jste si k obědu „Vepřo-knedlo“, ale neodhadli jste množství. Co se zbytky? Jednoduše je zmrazíte a můžete si své oblíbené jídlo dopřát třeba za 2 dny. Nejjednodušší prostředek pro konzumaci domácího jídla ve dnech, kdy se vám nechce vařit. Nezapomeňte ale, že poté, co svou mraženou porci rozmrazíte, musíte ji už celou zkonzumovat.

 

Vařené proteiny

Zmrazené zbytky kuřete jsou skvělou surovinou pro přípravu večeře. Stejně jako s kombinovanými pokrmy i tady platí, že pokud už jednou rozmrazené zbytky roštěné, aj. rozmrazíte, je nutné je ihned zpracovat/zkonzumovat. Co takhle uspořádat filmový večer s přáteli a pěkně své „zbytky“ využít?

Mimo výše uvedené nikdy nemrazte: 

Zelenina: celer, okurky, hlávkový salát, cibule, paprika (zejména zelená), brambory (zejména syrové), ředkvičky, kapusta, salát greeny

Ovoce: jablka, grapefruity, hrozny, citrony, limetky, pomeranče, vodní meloun

Mléčné výrobky: sýry (zejména měkké odrůdy) , tvaroh, tavený sýr, pudink, zakysanou smetanu, jogurt

Bylinky: bazalka, pažitka, jiné měkké byliny

Ostatní:  vejce ve skořápkách, majonézu, zálivku, polevy (na bílkové a krémové bázi), smažené potraviny, těstoviny, rýži, omáčky (zvláště ty, které obsahují kukuřičný škrob nebo mouku)

Doufám, že vám některý z těchto typu pomohl rozšířit obzory a na příště si dáte s opětovaným mrazením pozor.

Zdroj všech fotografií: koláž i v článku (Foter.com – flavouz, roboppy, johanlundahl, Sebastian Mary, Another Pint Please…, Nic Taylor Photography)

Kristýna Šopfová

Kristýna Šopfová

Věčný snílek, částečná workoholička a absolutní milovnice jídla.

Zanechte komentář



Vaše názory

  • Lenka

    Preco sa ryza nemoze zamrazovat? Ja som si tak raz zamrazila a v pohode to jedlo zjedla aj o tyzden alebo mozno az niekolko tyzdnou. Dokonca bola zmiesana aj s nejakym masom. Nic mi nebolo.