Pomeranče

Citrusové plody rozhodně ano!

Na talíři / 20.1.2013

Proč je jíst, jak nakupovat a jako bonus dvě nové domácí vychytávky – citronová marmeláda a báječná pomerančová salsa. Čtěte dál!

Jsou plné vitaminů, energie, osvěžení a vůně. K zimnímu období patří stejně neodmyslitelně jako Vánoce. Naplňte tedy společně s námi košíky citrusy.

Jak nakupovat

Vybírejte plody pevné a vzhledem ke své velikosti těžké, právě toto je ukazatelem vysokého obsahu šťávy.

Kůra plodů nesmí být příliš hrubá.

Zářivě zlaté pomeranče bývají sladší, ale pozor, u těch levnějších může být zářivá barva důsledkem chemického dobarvení.

Vrásčitý povrch indikuje vyschlou dužinu bez chuti.

Zelená mandarinka může být zralá, důležité je, aby byla dostatečně pevná, těžká, bez viditelných známek poškození.

Grep stačí stlačit v místě stonku, pokud se slupka nevrátí do původního tvaru, je ovoce příliš přezrálé – nekupujte.

Plody musí být nepoškozené, bez  otlačeninčerných teček, ty indikují začínající plíseň.

Limety musí být velmi pevné a tvrdé.

Dávejte přednost výrobkům v bio kvalitě, kůra citrusů se chemicky upravuje, aby ovoce vydrželo transport, často bývá i chemicky  dobarvovaná. Pokud kupujete chemicky ošetřené plody, nestačí je pouze omýt studenou vodou. Vždy je pořádně vydrhněte pod proudem horké vody, jen tak se totiž chemické látky rozpustí a odplaví.

Pomeranč

Pomeranče s velmi silnou slupkou nechte ležet v krámě. V opačném případě donesete domů jen plod s úplně vyschlou dužinou bez kapky šťávy.
Zdroj: Wikimedia commons

Citrusové plody původně pocházejí z tropické a subtropické jihovýchodní Asie. Mezi nejběžnější citrusy, které můžeme vidět, patří pomeranč, citron, mandarinka, grapefruit, limeta a pomelo.

Ročně se sklidí úctyhodných 60 milionů tun citrusových plodů, z čehož  celých 70% připadá na pomeranče.

Pomeranč

Pomeranč je plod pomerančovníku pravého. Jeho pravděpodobný původ sahá do subtropické oblasti Číny a Vietnamu. Do Evropy docestoval společně s portugalskými obchodníky přibližně v 15. století. Po objevení Ameriky se vydal rozrůstat i tam. Nyní je to nejvíce pěstovaný citrus, který je rozšířen po celé subtropické oblasti. V tropech a jeho vlhkém podnebí se mu nedaří, napadají ho plísně a v důsledku vysoké vlhkosti vzduchu a tepla uhnívá.

Pomeranče jsou typické svou sytě oranžovou kůrou s dolíčky, která skrývá šťavnatou dužinu. Má velmi svěží chuť, vysoký obsah vitaminu C a B, vápníku, hořčíku a draslíku. Jeho šťáva může velmi dobře posloužit jako „živá voda“ pro vánočním obdobím zruinované tělo. Mimo jiné je také účinným pomocníkem v boji proti zimním virům, vláknina v něm obsažená snižuje hladinu cholesterolu a také zabraňuje náhlému zvýšení hladiny cukru. Pomeranče jsou tedy vhodné i pro diabetiky. Plody se konzumují čerstvé, kompotují či lisují na šťávu. 90% produkce je však průmyslově zpracováno.

Pomerančová salsa

Pomerančová salsa skvěle doplní pečené mořské i sladkovodní ryby či jakékoliv grilované maso.
Zdroj: Barbora Venháčová, Generace21

Pomerančová salsa

Suroviny:

2 větší pomeranče

1 šalotku, nakrájenou na tenké proužky

Šťáva z jedné limety

1 stroužek česneku, prolisovaný

1 sušená chilli paprička, rozdrcená

Větší špetka třtinového cukru

3 lžíce olivového oleje

Hrubá mořská sůl, čerstvě mletý barevný pepř

Pomeranče oloupejte, důkladně zbavte bílých vláken a vyfiletujte, tzn. z půlměsíčků vykrájejte dužinu. (Bílá vlákna jsou hořká a salsa by měla nepříjemnou pachuť.) Nakrájejte na kostičky, přidejte šalotku, limetovou šťávu, česnek, chilli, olivový olej, třtinový cukr, osolte, opepřete a důkladně promíchejte.

Citron

Citron působí blahodárně nejen zevnitř, ale i zvenčí. Vyzkoušejte jeho sílu potíráním a masírováním nehtových lůžek. Zabráníte tak lámavosti nehtů, jejich třepení a tvorbě záděr.
Zdroj: Wikimedia commons

Pektin obsažený v citusových plodech je polysacharid kyseliny galakturonové. Mimo jiné je to silný želírovací prostředek a používá se jako zahušťovadlo. Čím více je ovoce zralé tím méně pektinu obsahuje.

Citron

Citron je plodem citronovníku a jeho správná velikost je podobná slepičímu vejci. Správně pěstovaný, nehnojený a nerychlený citrón není o moc větší než limetka! Také citróny pocházejí ze subtropických oblastí, ale s kvalitním skleníkem a trochou štěstí se vám může podařit vypěstovat jej i v našich podmínkách, potřebují ale důsledné dodržování zimních a letních teplot.

Citrony obsahují velké množství kyseliny citronové a také obrovskou spoustu vody, přibližně 87%. Dalé v nich najdeme pektin, vonné silice, provitamin A, vitamin B, vápník, draslík, fosfor, hořčík, železo i zinek. Posiluje imunitu a cévy. Díky vysokému obsahu vitaminu C působí jako velice účinný antioxidant. To znamená, že snižuje hladinu volných radikálů a posiluje tím srdeční sval. Kyselina citronová zase snižuje vylučování vápníku ven z těla a nebo také předchází vzniku ledvinových kamenů. Dva a půl litru vody s citronovou šťávou denně udělá s vaším organismem doslova zázraky.

Citronová marmeláda

Suroviny:

1 kg chemicky neošetřených citronů

1 kg třtinového či obyčejného krystalového cukru

Citrony omyjte a zbavte „bubáků“. Dejte je vařit do 2,5l vody přibližně na 2 hodiny. Citrony uvařte doměkka. Poznáte to tak, že jimi lehce projede zapíchnutá vidlička. Po uvaření je nechte vychladnout. Mezitím si odměřte vodu, ve které se citrony vařily. Budete jí potřebovat 1,5l. Máte-li jí moc, svařte ji na potřebný objem. Je-li jí naopak málo, nařeďte ji čistou vodou.

Vychladlé citrony zbavte pecek a nakrájejte i s dužinou na středně silné proužky. Vhoďte do odměřeného množství vody. Pecky nevyhazujte, poslouží jako přírodní zahušťovadlo díky obsahu pektinu. Svažte je do gázy, či vložte do čajového sítka a hoďte do hrnce. Přisypte cukr a rychlým varem vařte do zhoustnutí. Správnou konzistenci poznáte tak, že si během vaření připravíte talířek, který dáte namrazit do mrazáku. Po 30 minutách varu lžičkou nalijte marmeládu na zmrazený talířek, začne-li marmeláda po chvíli želírovat, je hotovo. Pokud ne, vařte dál, dokud k želírování nedojde. Hotovou marmeládu nechte 15 minut chladnout v hrnci. Poté vlijte do sterilovaných (vyvařených)  sklenic, obraťte dnem vzhůru a nechte zcela zchladnout. Můžete ji také sterilovat v troubě. Do pekáče nalijte vodu zhruba do půli sklenic, na dno položte plátěnou utěrku a  „pečte“ na 100°C asi 20 minut.

Domácí marmeláda

Stejně jako citronovou si můžete vyrobit i marmeládu pomerančovou, jen přizpůsobte množství cukru.
Zdroj: Barbora Venháčová, Generace21

Mandarinka

Mandarinka je citrusový plod mandarinky obecné. Všechny její druhy mají jasně oranžovou barvu společně s tenkou a lehce loupatelnou slupkou. Stejně jako ostatní citrusy obsahuje velké množství vitaminu C, chrání nás tak proti chorobám a nachlazení. Název mandarinka je odvozen od slova Mandare, což je původní název ostrova Mauritius, odkud byly mandarinky dováženy.

Mandarinka

Mandarinky jdou u nás nejvíce na odbyt v období Vánoc. Naštěstí na ně už nemusíme stát frontu.
Zdroj: Wikimedia commons

 

Flavonoidy, nebo také bioflavonoidy či vitamín P, jsou látky, známe pro své antioxidační působení. Mimo jiné regenerují a zpevňují cévy.

Grapefruit

Grapefruit, či zkráceně grep, je subtropická dřevina pěstovaná pro své citrusové plody – grepy. Grep se ze svého rodného Barbadosu v Karibském moři nejprve přestěhoval do Ameriky, kde byl až do 19. století pěstován jako okrasná dřevina. Má velmi silnou žlutou slupku, která ukrývá dužinu světle žluté až rudé barvy. Grep si své strávníky získal zejména pro svou lehce nahořklou chuť. Plody jsou plné vitaminu C, B1, K a flavonoidů. Zrychluje látkovou výměnu, chcete-li se tedy zbavit vánočních kil, spořádejte každé ráno na lačný žaludek půlku grapefruitu. Častá konzumace grepů snižuje riziko rakoviny plic a žaludku. Jeho hořká chuť svádí k obvyklému nešvaru, zasypat jej hojně moučkovým cukrem. Na to pozor! Cukr v kombinací s grepem začne v žaludku velmi rychle kvasit.

Limety

Limetky našly své uplatnění zejména v kuchyni.
Zdroj: Wikimedia commons

Limeta

Limeta je velmi podobná citronu. Navzájem je od sebe odlišuje nejenom barva (limety jsou sytě zelené až žlutozelené, a to i jejich dužina), ale také velikost či chuť. Limetky jsou oproti citronům menší a méně kyselé. Sklízejí se nezralé, což jim v žádném případě neubírá na kvalitě či šťavnatosti. Co se obsahu týče, nezadá si s ostatními citrusovými plody. Nalezneme tedy vitamin C, vápník, hořčík, draslík, fosfor, zinek a železo. Využívá se zejména v kuchyni, a to do zálivek, marinád, moučníků, koktejlů, dresingů atp.

Pomelo

Pomela mohou mít různý tvar, některé jsou kulaté jiné připomínají spíše hrušky.
Zdroj: Wikimedia commons

Pomelo

Pomelo je největším citrusovým plodem. V naší republice ještě není velmi oblíbené a vyhledávané, o to raději jej ale mají v zahraničí. Má jen velmi málo kalorií, neobsahuje sodík, o to víc však překypuje draslíkem. Má žlutozelenou kůru, která je velmi silná, ale lehce sloupnutelná. Dužina je nažloutlá, oranžová až červená, pokrytá tenkou bílou slupkou, která je velmi hořká. Samotná dužina pak má příjemnou sladkokyselou chuť. Je velmi oblíbeným prvkem čínské medicíny. Spousta léků v Číně se vyrábí ze semen, květů, kůry, plodů nebo vysušené dužiny. Tyto jsou pak určeny pro léčbu kašle, otoků či zlepšení trávení. Pomáhá při intoxikaci alkoholem a odbourává kocovinu.

Podařilo se mi vás naladit pořádně citrusově? Pokud ano, nebojte si uvařit naše úžasné citronové těstoviny.

Barbora Venháčová

Barbora Venháčová

Obyčejná holka, momentálně máma na plný úvazek a kuchařka tělem, duší a hlavně srdcem. Na vaření nemám papír, ale jídlo, vařečky a plotna jsou mou největší vášní. A největší radostí zase to, když chutná. "Když si člověk počíná pečlivě, když používá správné přísady a všemu dá, co tomu patří, může většinou uvařit něco moc dobrého."

Zanechte komentář



Vaše názory

  • Lucka Zikmundová

    Moc pěkný článek a díky za recept na citronovou marmeládu! 🙂