Co se snídá ve světě?

Na talíři / 21.11.2014

Zamysleli jste se někdy nad tím, co se vlastně snídá v Rusku nebo Tibetu?

Když přijde na snídani, většina z nás má sklon k nedostatku představivosti. Průzkumy tvrdí, že svůj běžný den začneme studenými cereáliemi. Nechte se inspirovat snídaněmi z celého světa. Vyzkoušejte nové chutě i kombinace. V mnoha částech světa je snídaně vlažná, kyselá, fermentovaná (kvašená) a pikantní.

Jak může vypadat snídaně v různých koutech světa?

Anglie

Vydatná (a pro nás často i hutná) anglická snídaně se skládá z vajec, slaniny a klobásy. To by ale bylo poněkud chudé, proto se často doplňuje ještě rajčaty nebo například fazolemi, houbami a jelitem. Jako ranní nápoj si dopřávají horký čaj nebo kávu. Angličané si mimo jiné dopřávají i ryby s chlebem, máslem a míchanými vejci.

Skotsko

Nenechte se zmást, skotská snídaně se v mnoha ohledech od té anglické velmi liší. Obsahuje totiž vejce, jelito, pudink, ovoce, skotskou plochou klobásu a slaninu ayrshire (zvláštní druh sladké uzené slaniny, a pozor, slanina zde představuje pouze libové maso). Občas se na talíři objeví i bramborové placky nebo ovesná kaše.

Skandinávský poloostrov

Zde se běžně setkáte s nepřeberným množstvím kombinací kvalitních potravin, a to zejména ryb, sýrů, vejce, slaniny, obilnin, teplého pečiva, brambor i ovoce spolu s kávou, mlékem, džusy nebo čaji. Jako alternativa běžného kravského mléka se zde používá kysané – tzv. filmjolk, zjm. v konzumaci cereálií.

Víte, že?

Švédi vypijí nejvíce mléka na světě.

Polsko

Zde si místní obyvatelé potrpí na vejce, horké ovesné vločky, chléb se šunkou, polskou klobásu, rajčata, polský bílý sýr, med, pažitku a sardinky.

Typická anglická snídaně. / zdroj: foter.com (PetitPlat - Stephanie Kilgast)

Typická anglická snídaně. / zdroj: foter.com (PetitPlat – Stephanie Kilgast)

Rusko

V Rusku si podobně jako v Polsku dopřávají ovesnou kaši, dále vejce naměkko, sýr, maso nebo klobásu, žitné chleby s máslem a kávu nebo čaj. Častou alternativou ovesné kaše je kasha (pohanková kaše). Téměř každý Rus si rád ráno dopřeje teplé mléko v jakékoliv variantě.

Francie a Itálie

Oba tyto státy jsou symboly lehkých a rychlých snídaní. Ve Francii se jedná o bagety s džemem. Typická snídaně Francouzů je tvořena velkým množstvím kávy nebo horké čokolády a pečiva. I Italové mají k snídani nejraději kávu nebo horkou čokoládu s mlékem. Stereotypní snídani tvoří chléb s máslem a džemem a jeden biscuit.

Tibet

Tibetským tradičním ranním pokrmem je čaj s jačím máslem a campa, což jsou šišky z másla a pražené mouky.

Japonsko

Zdejší snídaně připomíná spíše vydatný oběd. Hlavním zástupcem na talíři je rýže a ryba. A jak by mohla vypadat klasická japonská snídaně? Rýže s oblohou, pečená ryba, vejce a nakládaná zelenina. Typickými nápoji ke snídani jsou zelený čaj a káva.

Snídaně v Itálii a Francii / zdroj: foter.com (Ivan Saracino)

Snídaně v Itálii a Francii / zdroj: foter.com (Ivan Saracino)

Blízký východ

Nejčastěji se zde v rámci ranního menu vyskytuje arabský chléb pita. Samozřejmě, že nezůstává pouze u něj. Objevují se zde i vařená vejce, olivy, sýr a fazole.

Turecko

Tradiční snídaně je složená z bílého sýra, rajčat, černých oliv, chlebu s medem. Jako nápoj se zde podává černý čaj. V arabských zemích si na dobrý čaj opravdu potrpí.

 Latinská Amerika

Na výsluní se zde drží světoznámá tortilla nebo pšeničný chléb. Nepohrdnou zde ani topinkou s kouskem šunky a sýra, tzv. „tostados”. Neobvyklé nejsou ani sladké nebo slané koláčky.

 Čína

Ranní rituál je zde zahájen rýžovým knedlíkem (z lepkavé rýže), topinkami, sušeným vepřovým masem, nudlovou polévkou, osoleným kachním vejcem, lívanci, buchtami, rýžovými plackami, nakládanou zeleninou či sójovým mlékem.

Jak jste na tom se snídaní vy?

Upřednostňujete sladkou nebo slanější verzi?

 

Zdroj všech použitých fotografií: foter.com ( Ivan Saracino, PetitPlat – Stephanie Kilgast)

Zdroj videa: youtube.com

Kristýna Šopfová

Kristýna Šopfová

Věčný snílek, částečná workoholička a absolutní milovnice jídla.

Zanechte komentář