Škola skutečného pečení: Eton mess

Na talíři / 31.10.2014

Rychlý, jednoduchý dezert, po kterém se všichni utlučou.

Hledáte nějakou sladkou tečku na závěr? Eton mess je opravdu slaďoučká pochoutka, která vás vynese do gurmánského nebe.

Eton mess je tradiční britský dezert podávaný v Eton College při kriketovém zápase proti žákům Harrow School. Odtud slovo Eton. Mess znamená nepořádek a odkazuje buď k míse známé pod tímto názvem už od 19. století nebo ke vzhledu dezertu.

volně přeloženo z wikipedia

Nejdéle bude trvat nákup

Suroviny

  • 300 – 400 g jahod, malin či jiného ovoce
  • 100 g cukru
  • několik kapek vanilkového extraktu (nebo vanilkový cukr a dejte méně krupicového cukru)
  • 400 ml smetany ke šlehání
  • 4 velké sněhové pusinky nebo několik menších

Příprava dezertu je opravdu rychlá. Dvě třetiny ovoce rozmixujte s cukrem na hladkou směs a propasírujte ji, ať ji zbavíte semínek. Ke smetaně přidejte vanilkový extrakt a vyšlehejte ji. Pokud máte velké pusinky, rozdrťte nahrubo na menší kousky a zlehka je vmíchejte ke šlehačce. Poté přidejte ovocné pyré, ale nespojte směsi úplně. Nakonec přidejte i zbytek ovoce.

postup eton mess

Postup je opravdu velmi jednoduchý.

Dezert můžete podávat v jedné velké míse, nejlépe bude vypadat ve skleněné. Nebo v několika pohárcích.

eton mess v pohárcích

Nechte si pusinky i v celku a dejte je jako ozdobu na vrchol pohárku.

Pusinky koupíte v obchodě nebo je můžete jednoduše upéct.

  • 2 bílky
  • špetka soli
  • 700 g moučkového cukru
  • lžička škrobu
  • lžička vinného octa

Ušlehejte sníh – bílky se špetkou soli a postupně přidávejte moučkový cukr. Poté přidejte lžičku octa a škrobu a ještě jednou prošlehejte. Na pečící papír udělejte malé hromádky. V zahřáté troubě na 150 °C pečte asi padesát minut.

Dejte nám vědět, jestli se vám povedl.

Dejte nám vědět, jestli se vám povedl.

Dezert se hodí jako sladká tečka na závěr skvělého menu a rozhodně s ním nešlápnete vedle při přípravě romantické večeře.

Zdroj všech fotografií: Alice Pazderová, Generace 21

Alice Jendelová

Alice Jendelová

Jsem holka plná protikladů. Ačkoliv už věkem přes 20, stejně milovnice pohádek, Hello Kitty a hlavně Harryho Pottera. Ačkoliv už ne studentka, stejně sběratelka lepíků, notýsků, zvýrazňovačů a všelijakých dalších roztomilostí a nutností z papírnictví. Ačkoliv milovnice domova a svého klidu, stejně cestovatelka celým srdcem s mnoha cestovatelskými sny. A ačkoliv kuchtička, co mnohokrát něco připálí a zaneřádí celou kuchyň, stejně redaktorka sekce Na talíři. ♥

Zanechte komentář