Snídaně

Naučte se snídat, nejlépe v posteli

Na talíři / 18.1.2013

Dobrá snídaně je základem dobrého dne. A když si na ní dáte záležet a neodbudete se krajícem chleba, bude den ještě lepší.

Snídaně je nejdůležitější a přitom nejvíce podceňované jídlo dne. Spousta lidí nesnídá, protože nemá čas nebo chuť. Naše tělo však po ránu potřebuje nastartovat. Organismus nárokuje dávku živin, aby mohl správně nastartovat všechny své funkce. Shodnou se na tom téměř všichni výživoví poradci, sportovci, lékaři a mnoho dalších. Nepodceňujte sílu snídaně ani vy. Uvidíte, že vaše tělo se vám za malou snídani rádo odmění.

Den nastartovaný snídaní bude veselejší, budete mít více energie a práce vám půjde od ruky. Přes týden si vystačíte s miskou cereálií, sklenicí mléka a džusu, ale o víkendu si udělejte  ze snídaně svůj malý rituál. Připravte si nějakou lahůdku, vemte si ji do postele, společně se šálkem pořádně horké a sladké kávy nebo kakaa. Ideální je, pokud můžete královsky posnídat ve dvou. A že momentálně nemáte s kým postelovou snídani sdílet? Vůbec nevadí, i dobrá kniha vám společně s výborným jídlem vykouzlí na tváři úsměv, který vydrží po celý den. Pro inspiraci jsem pro vás připravila pět jednoduchých receptů.

Královské müsli

Müsli

Trocha horkého pudinku a granátové jablko udělá z obyčejného müsli luxusní pochoutku.

[two_third]

Suroviny:

0,5l mléka

1 balení pudinku Pravá vanilka (Dr. Oetker)

2 lžíce světlého třtinového cukru

Ovoce dle chuti

Granátové jablko

Hrnek vašich oblíbených müsli

[/two_third]

Nejprve si podle návodu na obalu uvařte pudink, který během jeho přípravy oslaďte světlým třtinovým cukrem. Pudink pravá vanilka od Dr. Oetkera vychází ze všech testů nejlépe, co se chuti i konzistence týče. A opravdu překvapí svou plnou vanilkovou chutí, lehkou konzistencí a také semínky pravé vanilky, která obsahuje. Určitě ho vyzkoušejte. Ovoce nakrájejte na kostičky, vydloubejte semínka z granátového jablíčka. Na dno sklenice dejte mix svého oblíbeného ovoce, přidejte trochu granátového jablka, zasypte hrstí müsli a zalijte ještě teplým pudinkem. Nahoru dozdobte zbylým granátovým jablkem a můžete podávat. Uvidíte, že i z obyčejného müsli rázem uděláte pochoutku de luxe.

Vejce v housce

Vejce v housce

Parmazán či Gran Moravia se smetanou skrytý uvnitř housky dodají celku velmi jemnou chuť.

[two_third align=“right“]

Suroviny:

4 grahamové bagetky k dopékání

50g sýru Gran Moravia nebo parmazánu, strouhaného

4 lžíce 33% smetany

4 malá vejce (velikost S)

Sůl, čerstvě mletý pepř

Rukola na ozdobu

[/two_third]

Bagety  zvrchu seřízněte a vydlabejte. Můžete jim lehce seříznout i spodní stranu, aby vám dobře stály na plechu. Ale pozor, nevyřízněte do nich díru. Troubu předehřejte na teplotu předepsanou v návodu na přípravu bagetek. Do vydlabaných baget nasypte sýr, pokapejte smetanou a vyklepněte vejce. Osolte a opepřete. Housky upečte společně s vejci a servírujte na lístcích rukoly. Pokud máte vejce rádi nahniličko, tzn. ve stavu, kdy žloutek zůstává tekutý, dejte bagetky nejdříve na pár minut předpéct a až poté postupujte dle receptu.

Toast alá César

Toast alá César

Toasty s kuřecím masem se budou obzvláště hodit, pokud vstane později, než jste chtěli a na přípravu oběda nezbude čas.

[two_third]

Suroviny:

4 plátky velkého toastového chleba

2 kuřecí prsa i s kůží

1 lžíce olivového oleje

4 lžíce majonézy

1 lžíce limetové šťávy

2 filátka ančoviček, nakrájená na drobno

1lžíce panenského olivového oleje

Hrubá mořská sůl, čerstvě mletý pepř

Listy římského salátu

1 stroužek česneku, velký

[/two_third]

Tato snídaně nepatří k nejjednodušším co se přípravy týče, ale k nejchutnějším určitě ano. Pokud nemáte pár rukou navíc, který vám s ranní přípravou pomůže , doporučuji připravit si dresing i kuřecí prsa večer předtím. Jen tak se budete moci co nejrychleji vrátit zpět do postele. Kuřecí prsa osolte, opepřete a na olivovém oleji opečte z obou stran dozlatova. Začněte tou stranou, na které je kůže. Nenaklepávejte! Opékejte přibližně 6 – 7 minut z každé strany a uvidíte, že se krásně propečou, aniž byste z nich udělali placku. S kůží je opékáme proto, že jen tak zůstanou uvnitř nádherně šťavnatá.

Majonézu smíchejte s limetovou šťávou, ančovičkami a olivovým olejem. Pokud máte mixér, umixujte na jemnou pastu. Když nemáte, nezoufejte. Jen posekejte ančovičky opravdu najemno a dobře zamíchejte. Dochuťte hrubou mořskou solí a pepřem. Listy římského salátu natrhejte na menší kousky a toastový chleba opečte nasucho v troubě, toasteru či pánvi. Opečený chléb potřete česnekem a namažte tenkou vrstvou dresingu, přidejte salát a na něj naaranžujte nakrájená kuřecí prsa. Polijte dresingem, lehce posolte hrubou solí a opepřete čerstvým pepřem.

Tortilly s balkánskou pomazánkou

Tortilly

Tuto velmi rychlou a vydatnou snídani si při nedostatku času můžete klidně zabalit na cestu do školy.

[two_third align=“right“]

Suroviny:

4 tortilly

2 papriky, nakrájené na velmi tenké nudličky

150g balkánského sýra

3 lžíce řeckého jogurtu

2 stroužky česneku, prolisovaného

Čerstvě mletý pepř

Olivy

Oregáno, nasekané najemno

[/two_third]

Balkánský sýr rozdrobte a důkladně vymíchejte s řeckým jogurtem a česnekem na hladkou pomazánku a opepřete. Nesolte, balkánský sýr je sám o sobě velmi slaný. Tortilly hojně potřete pomazánkou, poklaďte paprikou a olivami, posypte čerstvým oregánem (klidně nahraďte i sušeným, to ale vmíchejte rovnou do pomazánky) a zarolujte. Čerstvé papriky můžete nahradit pečenými, návod na jejich přípravu najdete zde.

Jablečné placičky

Jablečné placičky

Pamatujete si babiččiny lívance? Tyto placičky možná nebudou jako ony, ale i tak z talíře zmizí rychlostí blesku.

[two_third]

Suroviny:

1 velké jablko + ½ na ozdobu

¾ hrnku mléka

1 vejce (velikost M)

1 hrnek hladké mouky

½ lžičky prášku do pečiva

Špetka soli

2 lžíce cukru krystal

Špetka skořice

½ lžíce nastrouhané citrónové kůry z bio citrónu

Řepkový olej na smažení

1 lžíce másla

Javorový sirup (lze vynechat)

[/two_third]

Jablko oloupejte, zbavte jádřince a nastrouhejte na hrubším struhadle. V hlubší míse prošlehejte mléko s vejci. V další pak smíchejte mouku, prášek do pečiva, sůl, cukr, skořici a citrónovou kůru. Sypkou směs přilijte k mléčné, promíchejte a přidejte nastrouhané jablko. Znovu dobře promíchejte. Na pánvi rozehřejte olej (využijte střední výkon). Do rozpáleného oleje pak pomocí lžíce či malé naběračky nanášejte těsto a lehce ho roztáhněte do stran. Smažte dozlatova z každé strany. Jablko na ozdobu nakrájejte na plátky. V hrnci rozpusťte máslo a na něm pak plátky jablíčka osmahněte. Placičky podávejte s takto orestovanými jablky polité javorovým sirupem nebo posypané moučkovým cukrem.

Udělejte si z vydatné, chutné a hezky naaranžované snídaně svůj víkendový rituál. I když vás budou tlačit termíny, zavalovat knihy a učení vám poleze i ušima, nenechte si svou ranní hodinku vzít. Svět bude růžovější. A vaše tváře také.

Snídáte rádi chleba s paštikou? Vyzkoušejte náš recept na domácí paštiku. Posunete svou snídani zase o level výše.

Zdroj fotografií: Barbora Venháčová, Generace21

 

Barbora Venháčová

Barbora Venháčová

Obyčejná holka, momentálně máma na plný úvazek a kuchařka tělem, duší a hlavně srdcem. Na vaření nemám papír, ale jídlo, vařečky a plotna jsou mou největší vášní. A největší radostí zase to, když chutná. "Když si člověk počíná pečlivě, když používá správné přísady a všemu dá, co tomu patří, může většinou uvařit něco moc dobrého."

Zanechte komentář