Snídaně u Florentýny rozzáří každou kuchyni

Na talíři / 15.10.2014

Kuchařka Snídaně u Florentýny: Dopolední kuchařka pro dceru je plejáda toho nejlepšího, co můžete naservírovat na dopolední stůl nebo zabalit s sebou do krabičky. Nechte se okouzlit!

Jak o sobě Jana Florentýna Zatloukalová sama říká, je matkou čtyř dětí a čtyř knih. Nemůžu posoudit, jak ty děti, ale knihy se jí rozhodně povedly. Čtvrté dítko, Snídaně u Florentýny, je nevídanou přehlídkou barevných receptů, chytrých rad a laskavosti, která ze stránek přímo čiší. Florentýna je totiž nevídaným typem osobnosti.

Stačí si přečíst kousek její knihy, některý z jejích příspěvků na blogu nebo i jen milý komentář, který často zanechává pod recenzemi svých knih, a máte pocit, že ji znáte. Že jste s ní ušli kus cesty, že vás mnohé naučila a že to je přítelkyně, na kterou se můžete kdykoli obrátit. A minimálně, co se týká vaření, vás nikdy nezklame.

Najdete nápady na překvapení rovnou do postele i citáty.

Najdete nápady na překvapení rovnou do postele i citáty.

Snídaňové pošušňání

Sympatická tyrkysová knížka je laděná ve stylu legendární Snídaně u Tiffanyho a kromě běžných receptů tu tak najdete i honosnou snídani se šampaňským. O tom ale později. Nejprve se podívejte a žasněte.

Kdo by si nedal?

Kdo by si nedal?

Design téhle kuchařské knížky je doveden k dokonalosti. Je rozdělena do několika etud, které nahrazují kapitoly. Každá z nich je barevně odlišena, doplněna vysvětlující předmluvou a mnoha fotkami. Florentýna totiž nediktuje jen jaké suroviny použít a co s nimi dělat. Také vám vysvětlí, proč to vlastně děláte a proč není lepší dělat to jinak. Poví vám, kolik pohybu byste si měli dopřát poté, co se rozmazlíte kterýmkoli z jejích receptů. A hlavně vám všechno vysvětlí lidsky a jednoduše, protože v tom spočívá kouzlo Kuchařek pro dceru – mohou podle nich vařit i ti, kteří zatím moc práce v kuchyni neodvedli. A přesto jim vaření náhle půjde jako po másle. Magie.

Hned po otevření poslední bible z Florentýniny kuchyně na čtenáře čeká přehledný obsah s nespočetným množstvím receptů – a opravdu, nikdy jsem si nedokázala ani představit, že je tu tolik variant, co si můžu dát k snídani, svačině nebo obědu do krabičky. Následuje předmluva, která zahřeje na duši, ledasco vysvětlí v oblasti sacharidů i bílkovin a pak se už jde vařit.

Florentýnu máme prostě rádi, její kuchařky nás vždycky nadchnou. Podívejte se, jak jsme psali o Hovorech s řezníkem, i té úplně první kultovní Kuchařce pro dceru.

Recepty vždy začínají kurzívou psaným úvodem, který je tím důvodem, proč kuchařka působí tak lidsky a dá se číst téměř jako beletrie – autorka tu čtenáře seznamuje se svými tipy, příhodami a zážitky a obratně ho zbaví strachu z toho se do, na první pohled třeba komplikovaného, receptu pouštět. Uvedení ingrediencí a postupu je samozřejmostí, navíc vždy dostanete ještě přesný počet střevíčků – to znamená, kolik toho musíte nachodit, aby se vám vybraná snídaně okamžitě neusadila na břiše či stehnech.

Ne každý recept má svou vlastní fotografii, což je trochu škoda, protože ty jsou opravdu famózní, ale alespoň zažijete překvapení, jak skvěle a chutně může vypadat obyčejná ovesná kaše na vlastní oči.

Seznamte se, Florentýna.

Seznamte se, Florentýna.

Jako nehospodyňka jsem byla nadšená. Všechno mi bylo sděleno polopaticky a s úsměvem, takže jsem se necítila jako idiot, ale zároveň jsem nepanikařila, že nevím, jak správně vajíčko uvařit a co že to znamená „dozlatova“. Ideální!

Florentýna navíc každou kapitolu začíná nějakým moudrem či citátem, který budete ještě dlouho při vaření nosit v hlavě. A sladká tečka na závěr – kuchařka obsahuje i rejstřík, kde se dá vyhledávat jídlo podle surovin. Máte v lednici dýni a nevíte, co s ní? Najděte si ji v rejstříku a hned budete mít jasno.

Je libo něco dobrého k obědu?

Je libo něco dobrého k obědu?

Kuchařka do každé domácnosti

Florentýnina snídaňová kuchařka je skvělá v tom, že se recepty z ní dají opravdu využít. Počítá se s tím, že člověk ráno pospíchá, takže vaření nezabere více než pár minut, většina se toho dá připravit třeba i den předem. Stejně tak používá běžně dostupné suroviny a pokud sáhne po něčem méně obvyklém, vysvětlí, kde se to dá sehnat – já si rozšířila jídelníček třeba o chia semínka, která se nakonec dají sehnat docela snadno.

Recepty jsou více než pestré, takže už nikdy nebudete nerozhodně přešlapovat před lednicí. Můžete si vybrat různé druhy kaší, domácího müsli, lívance a vafle, pomazánky, sendviče, sušenky, saláty všech chutí a vůní, slané koláče, vajíčka i domácí pečivo. Nebylo zapomenuto ani na nejrůznější zlepšováky a pochutiny v oblasti nápojů. Takže už je jen na vás, jestli chcete poskládat dohromady obří hostinu na pozdní brunch nebo lehkou svačinku na obědovou pauzu.

Díky Florentýně bude vaše ráno vždy dobré.

Díky Florentýně bude vaše ráno vždy dobré.

Jediné, co mi trochu dělalo problém, je to, že Florentýna má rozhodně vybavenější kuchyni než já, protože třeba o kuchyňském robotu si můžu nechat jen zdát. I když si ale nebudu péct vlastní  pečivo, pořád je přede mnou obrovské množství receptů, které není problém zvládnout i ve studentské (= značně limitované) kuchyni.

Potěšilo mě také to, že se počítá s tím, že si člověk čas od času potřebuje vzít něco na sváču či oběd s sebou. Vždy dostanete přesné instrukce, co si připravit předem, co až ráno, co smíchat rovnou a s čím počkat až na školní či pracovní přestávku těsně před jídlem. Snídaně u Florentýny je tak nedocenitelným pomocníkem všem rozlítaným studentům – a koneckonců i pracujícím. Hned po dočtení nejspíš propadnete nutkavé touze nakoupit výhodné balení krabiček na svačiny – a rozhodně je bude čím plnit.

Po letní kaši zatoužilo mé srdce jako první.

Po letní kaši zatoužilo mé srdce jako první.

VYZKOUŠELI JSME:

Letní ovesná kaše – malinovo-vanilková

  • 4 lžíce ovesných vloček (nikoli drť nebo instantní vločky)
  • 1 lžička semínek chia
  • 4 lžíce hustého jogurtu – smetanového, řeckého anebo podomácku vyrobeného
  • 100 ml mléka
  • 1 lžíce malinového džemu
  • 1 hrst mražených malin
  • pár kapek vanilkové esence nebo půl lžičky domácího vanilkového cukru

1. Do skleničky nasypte vločky, chia semínka a všechny suché dochucující přísady, tj. případně vanilkový cukr. Přidejte jogurt, mléko a ostatní tekuté přísady. Skleničku pevně uzavřete víčkem a protřeste. Tím promícháte základ zítřejšího müsli.

2. Ovoce nakrájejte na kostičky, plátky nebo cokoli jiného, a to na velikost nanejvýš půl sousta (maliny je možno nechat vcelku). Přidejte k základu a tentokrát promíchejte už jen dlouhou lžičkou. Znovu uzavřete a uložte do lednice, kde vydrží až tři dny. Během pobytu v lednici nasají vločky a chia semínka volnou tekutinu, takže müsli zhoustne a změkne na takovou konzistenci, kterou ke snídani oceníte. Žádné zbytečné pohyby čelistí hned po ránu. Pokud nemáte nebo nechcete používat chia semínka, snižte množství mléka na 70 ml. Semínka totiž absorbují až desetinásobek své váhy, proto je redukce tekutiny namístě.

3. Vyjměte z lednice a jezte tak, jak je, rovnou ze studené skleničky, anebo vyklopte do misky a doplňte další dávkou čerstvého ovoce.

Florentýna uvádí mnoho lákavých kombinací jako broskve-hořká čokoláda, meruňky-zázvor nebo švestka-jablko, já si vybrala maliny s vanilkou.

Florentýna uvádí mnoho lákavých kombinací jako broskve-hořká čokoláda, meruňky-zázvor nebo švestka-jablko, já si vybrala maliny s vanilkou.

„Uvařit“ letní kaši s ovocem nebylo absolutně nic těžkého, naopak je to otázka pár minut. Teď každé ráno jen vytáhnu krabičku z lednice a mizím do školy. Ani složitější recepty vás ale nezaskočí – zjistíte totiž, že složitější nejsou. Pochutnejte si třeba na popraskaných čokoládových sušenkách, vaječné omeletě z trouby se sýrem a mrkví nebo rajčatovém koláči s tymiánem!

Florentýna mě zkrátka nadchla a snad se jí podařil i ten zázrak, že konečně začnu pravidelně snídat – nebo alespoň svačit. Dopolední kuchařka pro dceru poslouží všem, kteří nechtějí trávit v kuchyni hodiny a hodiny, ale touží rychle zvládnout přípravu něčeho dobrého a zdravého. Jakmile zkusíte jeden recept, budete v pokušení pustit se do dalších, a to nejen kvůli báječným fotografiím, ze kterých se sbíhají sliny, ale i kvůli povzbudivému motivačnímu tónu, kterým k vám Florentýna promlouvá. Za mě rozhodně jedenáct hvězdiček z deseti!

kuchařka pro dceruJana Florentýna Zatloukalová

Snídaně u Florentýny: Dopolední kuchařka pro dceru

160 receptů, které vám zjednoduší první půlku dne

nakladatelství Mrs. Wolf, s. r. o.

www.kucharkaprodceru.cz

Zdroj všech fotografií: Kateřina Stupková, Generace 21

Kateřina Stupková

Kateřina Stupková

Studentka žurnalistiky, filmová fanynka i knižní nadšenec, milovnice kávy, čokolády a horkého letního počasí, seriálů, návalů kreativity i prolenošených odpolední.

Zanechte komentář



Vaše názory

  • Florentýna

    Katko, a samozřejmě zanechám komentář i tady 🙂

    Děkuju za tak krásného a milého průvodce knížkou, jakého jste tu napsala. Ráda bych se podělila o pocit, který mám, když o mém knižním dítěti tak pěkně někdo napíše, ale asi to nejde. Je to, jako když matce někdo pochválí skutečného lidského potomka.

    Přeju vám i vašim čtenářům, aby tahle knížka stále přinášela dost radosti a inspirace na každé dopoledne. Tak ať vám stále chutná. Mějte každé ráno krásné a sladké!

    Flo.