Focaccia aneb zase trochu Itálie

Na talíři / 3.10.2014

Focaccia [fokáča] alias italský chléb je univerzální přílohou ke všemu, co na Itálii milujeme.

Můžete jí namáčet do olivového oleje, přikusovat k vínu, sýru, toskánským salámkům nebo ji napěchovat mozzarellou, bazalkou a sušenými rajčaty. Věřte, že ani jedna varianta vás nebude mrzet a to i proto, že příprava téhle lahody je rychlejší než nákup obyčejného rohlíku v nejbližším krámu.

Než se dostaneme k samotné Focaccie, mám pro vás ještě jeden recept, který můžete použít nejen na italský chleba, ale prakticky na jakékoliv pečení, ve kterém se používají kvasnice, pečivo bude jak obláček a vy budete v totálním nebi.

Rychlokvásek

Nebojte, nejde o žádnou velkou vědu – stačí vám mouka, voda a drobeček kvasnic. Když říkám drobeček, myslím to doslova – možná se vám to množství nebude zdát, ale velikost nehtu na malíčku je zhruba odpovídající, a k tomu vodu a mouku v poměru 1:1 – k výše zmíněnému drobečku cca 200 g (!) vody na 200 g mouky. Tohle všechno smíchejte do uzavíratelné skleničky či plastové krabičky a dejte přes noc do lednice a zbytek se udělá za vás. Směs přes noc nakyne a můžete jí spolu s kvasnicemi přidávat do všech druhů pečiva a kynoucích dobrot. Dejte kvásku šanci a sami poznáte ten rozdíl.

Máte kvásek? Teď je čas na Focacciu

Suroviny:

      • 500 g hladké mouky (popř. nakombinované s celozrnnou)
      • 400 ml vody
      • půlka droždí
      • dvě až tři lžíce olivového oleje
      • lžička soli
      • tymián či olivy – nebo prostě to, co máte rádi

Postup

V míse smíchejte vlažnou vodu s kvasnicemi a solí, přidejte část připraveného rychlokvásku (nechte si zbytek ve skleničce, který si dokrmte vodou a moukou 1:1 zas na příště) a přisypávejte mouku, kterou zapracovávejte do hladkého těsta – že je hotové poznáte tak, že se začíná odlepovat od okrajů mísy. Mísu přikryjte a nechte kynout na teplém místě cca hodinu, aby těsto řádně vykynulo.

Z hotového těsta vytvořte dva větší bochánky, které prsty roztlačte do dvou placek, cca 2 cm vysokých, velkých jako talíř. Mašlovačkou potřete připravené placky olivovým olejem, posypte tymiánem a olivami a zapracujte opět prsty do těsta tak, aby bylo olejem hezky nasáklé a spojilo se s ním. Nechte v těstě dírky po prstech pro estetiku.

Rozehřejte troubu naplno (200 – 250 stupňů) a pečte na plechu s pečícím papírem 10 – 15 minut, až budou mít chleby hezky zlatavou barvu. Poté nechte vychladnout.

zdroj: Magdaléna Simonová, Generace21

Domácí Focaccia, zdroj: Magdaléna Simonová, Generace21

Zdroj perexové fotografie: Magdaléna Simonová, Generace21

Magdaléna Simonová

Magdaléna Simonová

Jednoduše miluju jídlo - za plotnou i za stolem a chci tyhle požitky sdílet s okolím. Když nejím a nevařím, studuju sociologii na UK, píšu o hudbě a pracuju v mediálním výzkumu.

Zanechte komentář