Hubnutí je především o hlavě, tvrdí Jana Vašáková, šéfredaktorka magazínu F.O.O.D.

Na talíři / 30.9.2014

Proč šéfredaktorka časopisu FOOD změnila účes a preferuje středomořskou kuchyni? A na co se můžete na stránkách časopisu těšit?

Jana Vašáková, autor fotografie David Turecký / zdroj: archív Jany vašákové

Jana Vašáková, autor fotografie David Turecký / zdroj: archív Jany Vašákové

Pracovně vytížená maminka dvou slečen, která se dostala do podvědomí veřejnosti jako redaktorka časopisu DietaMaminka a šéfredaktorka kulinářského časopisu F.O.O.D.  Absolvovala Školu výživy MAHRA, spol. s r.o., díky níž se stala certifikovanou výživovou poradkyní se zaměřením na zdravou výživu. Působila jako odborná poradkyně při natáčení televizního pořadu Tescoma s chutí a vydala několik kuchařek, z nichž nejnovější je Od pondělí do pátku – Rychlé večeře do 30 minut.

Jakožto výživová poradkyně se podílela spolu s Petrou Lamschovou na úspěšné trilogii Velký dietní plán, konkrétně na prvních dvou dílech, které měly velký úspěch. Mimo to je spoluautorkou projektu Snídaně do školek, jehož podstatou je poskytovat dětem odmala kvalitní a zdravé jídlo.

Běžně ji můžete vídat na nejrůznějších kulinářských akcích jako je F.O.O.D. piknik, Apetit festival nebo v rámci Dieta tour, kdy se loni naskytla příležitost setkat se s Janou i těm, kteří nejsou z Prahy a okolí.

Lidé už neberou své tělo jako popelnici. Jsou ochotni utrácet za kvalitu.


Co je podle vás při hubnutí a celkové změně těla důležitější: dostatek pohybu nebo vyvážená strava?

Hubnutí je, i když se to možná v dnešní době bude zdát jako čisté klišé, především o hlavě. O správném nastavení, mít se rád, proto jací jsme a neočekávat od sebe nesplnitelné. Stanovit si jasné cíle, ke kterým můžeme pozvolna dojít. Jinak je to jako jojo efekt. Nevydržíme, když nám to hlava nedovolí. Vědět, proč to děláme. Zdravotní důvody? Protože se cítím bez energie? To jsou ty pravé důvody, ne to, že to děláme pro někoho, kdo nás chce mít štíhlejší. Pokud toto zvládneme, pak je teprve na řadě pestré a kvalitní jídlo a samozřejmě dostatečný pohyb. A v neposlední řadě spánek, eliminace stresu. Je to jako, když skládáte puzzle, všechno do sebe musí zapadat.

Vztah k čerstvému a zdravému jídlu máte, jak sama tvrdíte, již od malička. Jak jsou na tom vaše děti? Jdou ve vašich šlépějích nebo podléhají tlaku společenských zvyklostí?

Moje děti už jsou relativně velké (10 a 7 let), tudíž mají svoji hlavu. Od malička ale byly zvyklé jíst všechno, obě milují ovoce, zeleninu, cereálie, ryby a ve velkém jí také sýry. Někdy mám pocit, že jsem si je rozmazlila. Ale tohle není jen můj výsledek práce. Manžel kdysi zrovna zdravě nejedl a já jsem zastáncem nevnucovat dětem svůj názor. Jen se jim vše snažím rozumně vysvětlit, a když mi dojdou argumenty, jsem nahraná stejně jako jiné mámy. Moje děti mohly jíst párky, uzeniny, ale nechutná jim to. Dostávají sladké, ale vybírají si. Pro mě je podstatné, aby jedly pestře a hýbaly se. Když mají energii na školu a spí klidným a vydatným spánkem, jsem šťastná máma.

Ani my jsme na F.O.O.D. pikniku nechyběli. Foto: Alice Pazderová, Generace 21

Ani my jsme na F.O.O.D. pikniku nechyběli.
Foto: Alice Pazderová, Generace 21

Měla jste to štěstí a vydala již několik kuchařek a na dalších se jako spoluautorka podílela. Které z vašich kuchařských děl byste vyzdvihla nad ostatní?

Každá má něco do sebe. Splnila jsem si sen hned s tou první – Míny a Týny Pohádková kuchařka byla věnována mým dětem. Jsou tam pohádky o zelenině a ovoci, zdravé recepty a to všechno doprovází roztomilé ilustrace. Nic složitého, a přesto to může leccos změnit. Velký dietní plán I. a II. Připravený ve spolupráci s šéfredaktorkou Diety, Petrou Lamschovou, by zase měl pomoci ženám mít rozumně pod kontrolou svou váhu, naučit se vařit zdravě a vybírat si ty správné potraviny. Srdcovou záležitostí je pro mě ale určitě Jezte česky – rok v naší kuchyni, kterou jsem napsala dohromady s kulinární redaktorkou a fotografkou Zdenou Skokan Němcovou. Je to soubor sezonních receptů z pokladnic našich babiček, ale v moderním kabátku. A poslední mojí knížkou, z edice F.O.O.D. je Od pondělí do pátku.

V čem je podle vás Od pondělí do pátku jiné, než ostatní knihy s náměty  k večeři?  Objevují se v ní stejné recepty, které jsou součástí seriálu časopisu F.O.O.D.?

Jedná se o jednoduché recepty do 30 minut na každý všední den. To ocení hlavně ti, kdo hledají inspiraci a už je nebaví vařit pořád to stejné. A ano, je to má rubrika v časopise a kniha vychází jako soubor těchto receptů.

Kuře na citronu & Penne s ragú. To a mnohem více najdete v magazínech F.O.O.D. / zdroj: facebook.com/casopisFOOD

Kuře na citronu & Penne s ragú. To a mnohem více najdete v magazínech F.O.O.D. / zdroj: facebook.com/casopisFOOD

Jak již bylo zmíněno, oficiálně od května 2013 jste šéfredaktorkou magazínu o jídle F.O.O.D. Jaké pro vás bylo přebírat již rozběhnutý měsíčník a kompletně přeměnit jeho vzhled a uspořádání? Dokonce jste změnila i účes.

Vidím, že mě sledujete opravdu bedlivě. Psaním o jídle se zabývám již 9 let. Pro F.O.O.D. ještě pod vedením Jitky Rákosníkové jsem pracovala i před tím, než jsem se stala šéfredaktorkou. Proměnit časopis od základu nebylo těžké. Mnohem těžší bylo přesvědčit lidi, proč to dělám. Alespoň ty, kteří byli zvyklí na jinou mnohem odbornější formu. S vedením jsme se dohodli časopis přiblížit mnohem širší skupině lidí, využívat nejen sezonní recepty, ale také takové, které se dají připravit z dostupných surovin, jsou jednoduché. Zároveň se ale snažíme, aby si na své přišli i ti „pokročilejší“. Pro mě bylo strašně důležité mít tam foodblogery, sama jedním z nich jsem, i když už ne tak aktivně. Chtěla jsem, aby o nich lidé, kteří se na internetu tak často nepohybují, věděli…

Velký dietní plán I. a II.  by měl pomoci ženám mít rozumně pod kontrolou svou váhu, naučit se vařit zdravě a vybírat si ty správné potraviny.

redakčně zkráceno

Plánujete nějaké další změny v časopisu F.O.O.D.?

V současné době už připravujeme Vánoce. I když se to nezdá, jdeme z uzávěrky do uzávěrky. Díky skvělému týmu nakonec vždycky vyjdeme. Plány určitě nějaké jsou, časopis průběžně prochází lehkými úpravami, nejen mým zkracováním vlasů, snažím se, aby byl co nejpestřejší, měl ještě více zajímavých receptů a mnohem víc komunikoval s lidmi. Bylo by skvělé, kdyby se kolem nás „nabalila“ širší komunita foodies – tedy těch, co stejně jako my milují jídlo.

F.o.o.d. piknik 2014/ zdroj: facebook.com/casopisFOOD

F.o.o.d. piknik 2014/ zdroj: facebook.com/casopisFOOD

Jana se svou kuchařkou - Od pondělí do pátku / zdroj: facebook.com/casopisFOOD

Jana se svou kuchařkou – Od pondělí do pátku / zdroj: facebook.com/casopisFOOD

Jen pro představu, jak vypadá váš denní harmonogram? Kolik času jste ochotna denně trávit v kuchyni? Upřímně mnohem víc času trávím u počítače než v kuchyni. O to víc si užívám, když můžu o víkendu vařit a hlavně péct. Jinak můj den je klasický, jako u každé pracující mámy, připravit snídani, svačinu do školy, odvést děti, pracovat, těšit se na oběd, připravit dětem večeři, jít spát. A mezi tím vším je časopis. Protože tahle práce mě opravdu baví a těší, tak nějak to splývá s mým osobním životem, a to je fajn. Máte nějaký svůj oblíbený kuchyňský pomocník, který byste za nic na světě nevyměnila? Nůž, bezpochyby nůž. Vozíme si jej i z každé dovolené. Který recept je pro vás srdeční záležitostí? Těch je strašně moc. Většina pochází od mé babičky, která hrozně ráda a opravdu dobře vařila, ale nikdy neochutnala nic, dokud to nebylo na talíři. Moc ráda peču s dětmi sušenky, zbožňuju jakékoliv polévky, italská jídla a thajské nudle.

Doba nás nutí i rychleji myslet. Snažíme se vařit za co možná nejkratší dobu.


Abychom se utvrdili v tom, jak moc vytížená musí Jana být, zmiňujeme ještě projekt CEFF, jehož je spoluzakladatelkou. CEFF neboli Certified E-Friendly Food je projekt, díky němuž si může být každý koncový zákazník jistý, že to, co si kupuje, je opravdu z toho, z čeho to má být. Žádná barviva, konzervanty a sladidla. Každý prodejce, jehož produkty splňují všechna pravidla pro potravinu bez Éček (dle postupů projektu CEFF), může bezplatně požádat o ověření svých produktů a splní-li všechny požadavky, obdrží logo projektu CEFF, s nímž je všem zákazníkům poskytnuta záruka kvalitní potraviny. Vice na www.ceff.cz

Při rozhovoru pro ČT1 jste se společně s Ivanou Bednářovou Častvajovou snažily přesvědčit čtenáře o tom, že projekt CEFF není marketingovým tahem, ale pouze službou pro veřejnost. Myslíte si, že lidé i přesto, že se o význam Éček a jejich škodlivé účinky povrchově zajímají, jsou při nákupu natolik uvědomělí, aby každý produkt otáčeli a hledali jeho složení?

Myslím si, že díky lidem jako je Ivana nebo třeba Roman Vaněk, se lidé posunuli o velký krok kupředu. Troufám si říct, že je opravdu čím dál tím více zajímá, co jedí. Neberou své tělo jako popelnici. Jsou ochotni utrácet za kvalitu.

 

Aktuální říjnové číslo časopisu F.O.O.D. / zdroj: mf.cz/produkty/f-o-o-d/

Aktuální říjnové číslo časopisu F.O.O.D. / zdroj: mf.cz/produkty/f-o-o-d/

Je podle vás lidská pohodlnost důsledkem dnešní urychlené doby?

To určitě. Doba nás nutí i rychleji myslet. Snažíme se vařit za co možná nejkratší dobu. A ačkoliv jsem zastáncem slow food a cooking, tak si myslím, že rychle se dá uvařit i kvalitní a velmi chutný pokrm. Příkladem může být středomořská kuchyně.

Máte v nejbližší době v plánu vrhnout se do nové kuchařské výzvy? Kde vás můžou naši čtenáři v brzké době zastihnout?

Teď máme za sebou velmi úspěšný F.O.O.D piknik a potřebujeme si chvilku odpočinout. Ale na různé jídelní akce se vždycky ráda přijdu podívat.

 

Zdroj perexové fotografie: koláž z fotografii – vytvořila Kristýna Šopfová, Generace 21 (knihy-  janavasakova.cz , bux.cz; oficiální fotografie Jany Vašákové – autor David Turecký)

Zdroj videa: youtube.cz

Kristýna Šopfová

Kristýna Šopfová

Věčný snílek, částečná workoholička a absolutní milovnice jídla.

Zanechte komentář



Vaše názory