V hlavní roli jedna surovina: Víno

Na talíři / 15.2.2015

Zbylo vám po včerejší romantické večeři víno a nevíte, co s ním? Máme pro vás pár tipů, jak ho zužitkovat.

Určitě se vám již stalo, že jste si večer otevřeli lahev vína či dvě a trochu vám zbylo. Zbylé víno byste měli skladovat maximálně dva dny. Pak totiž opravdu výrazně mění svou chuť. Déle vydrží tradičně zpracovávaná vína, méně pak ta vyloženě ovocná. Pro zachování dobré chuti by měl být korek opravdu natěsno, aby se do lahve nedostal vzduch, a v každém případě skladujte otevřené víno v lednici.

Zbytky vína však můžete zpracovat i jinak než vypitím. Existuje mnoho receptů, kde víno hraje hlavní roli. A i když se vám bude zdát, že ne, protože to není nejdůležitější (či nejdražší) položka v seznamu surovin, věřte, že máme pravdu. Celému jídlu totiž dodá neobyčejnou chuť a úžasně ovoní převážně maso.

Hovězí steak na víně

Připravila: Alice Pazderová

Suroviny:

  • hovězí maso na steak (4 ks)
  • citron
  • 100 ml olivového oleje
  • 150 ml červeného vína
  • balzamikový ocet
  • sůl a pepř

Příloha

  • grilovaná zelenina
  • bagetka

Výborný a absolutně nenáročný recept, kde z malého množství surovin (balzamikový ocet můžete klidně i vynechat) vytvoříte parádní jídlo. Jako první si naložte maso. Marinádu vytvoříte jednoduše tak, že smícháte v míse olivový olej, červené víno, pár kapek balzamikového octa a šťávu z půlky až tří čtvrtin citrónu. Vložte maso a dejte marinovat do lednice.

Potom si připravte přílohu. Pokud budete dělat  grilovanou zeleninu, což opravdu doporučuji, začněte tím, že ji očistíte, nakrájíte a dáte ji do pekáčku. Pokapejte pár kapkami olivového oleje, přidejte klidně nějaké koření podle chuti, promíchejte a dejte do trouby. Doba trvání záleží jen na vás a vašich preferencí. Já mám ráda, když je opravdu ogrilovaná, takže ji nechávám v troubě asi půl hodinky. Maso ale můžete podávat i s jakoukoliv úpravou brambor.

Maso připravujte tak, abyste ho podávali opravdu čerstvě připravené. Vyndejte steaky z lednice a nechte chvilku při pokojové teplotě. Rozpalte pánvičku a smažte podle preferencí. Pro více krvavý pečte 1,5 cm steak 3 až 4 minuty z každé strany. Pro více propečený až 7 minut. Po upečení steak osolte, opepřete a dejte na pět minut odpočinout do alobalu.

Hovězí steak s grilovanou zeleninou je skvělá kombinace. Zdroj: Alice Pazderová, Generace 21

Hovězí steak s grilovanou zeleninou je skvělá kombinace. Zdroj: Alice Pazderová, Generace 21

[tabs tab1=“RAW STEAK“ tab2=“RARE STEAK“ tab3=“MEDIUM STEAK“ tab4=“WELL DONE STEAK“]

[tab id=1]
Steak krásně zmáčknete prstem a má jen velmi tenkou kůrku. Uvnitř je teplý, ale zároveň opravdu krvavý, syrový.[/tab]

[tab id=2]Oproti raw steaku zmáčknete krásně jen prostředek masa. Kůrka je hnědá a steak je uvnitř krásně růžový, trochu syrový a teče z něj šťáva.[/tab]

[tab id=3]Maso po zmáčknutí prstem jen lehce pruží a kůrka je více propečená. Uvnitř je steak krásně růžový a měkký.[/tab]

[tab id=4]Opravdu propečený steak. Má tvrdší kůrku a uvnitř je plně propečený. Po zmáčknutí pruží jen lehoučce.[/tab]

[/tabs]

Cibulové chutney

Připravila: Silvie Kostovská

Suroviny

  • 2 lžíce krupicového cukru
  • 4 velké červené cibule nebo 6 šalotek
  • 60 g másla
  • 100 ml červeného vína
  • 100 ml vody
  • několik kapek vinného octa
  • sůl a pepř na dochucení

Na suché pánvi necháme zkaramelizovat cukr. Cibuli oloupeme, nakrájíme na plátky a spolu s máslem ji přidáme na pánev. Směs promícháme a necháme tři minuty opékat. Poté ji zalijeme vínem a vodou, zakápneme vinným octem a necháme pozvolna dusit asi 20 minut, dokud nebude cibule hezky měkká a nevypaří se přebytečná tekutina.

Tuhle zkaramelizovanou cibulku jsem si totálně zamilovala! Skvěle se hodí do hamburgerů, k fish & chips nebo jen tak k různým druhům sýrů.

Chutney může skvěle podtrhnout i chuť plísňových sýrů. Zdroj fotografie: foter.com, vanessa lollipop

Cibuláda do zásoby

Připravila: Lucie Loderová

Víno můžete využít také k přípravě cibulové marmelády – cibulády, která se vám bude hodit později. Výborná je k masu i sýrům. Je to vlastně podobné jako chutney, jen ji nespotřebujete hned.

Suroviny:

  • 1 kg červené cibule
  • 1 – 4 stroužky česneku (záleží na vaší chuti)
  • 75 g másla
  • 75 g hnědého cukru
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 325 ml červeného vína
  • 100 ml portského vína (nebo přidejte o to víc obyčejného červeného vína)
  • 150 ml vinného octa
  • sůl, pepř, tymián a chilli (chcete-li)

Nejprve si nakrájejte cibuli na silnější plátky a česnek nahrubo. Do většího a především vyššího hrnce dejte máslo a olej a nechte rozehřát. Přidejte cibuli a česnek a dostatečně promíchejte, aby se cibule pořádně obalila olejem. Poté přisypte cukr, sůl, pepř, tymián a chcete-li mít cibuládu pikantnější, tak také trochu chilli (na špičku lžičky).

Vařte na mírném ohni a občas promíchejte. Po cca 35 – 45 minutách (až se začne cukr karamelizovat, protože se odpařila šťáva) přidejte víno a ocet. Zvyšte teplotu a vařte dalších asi 30 minut (nebo déle), dokud se neodpaří asi dvě třetiny vody. Průběžně sundavejte pěnu, aby měla cibuláda pěknou barvu.

Po vychladnutí naplňte do sklenic, v lednici vám vydrží i několik týdnů.

Cibuládu můžete také někomu darovat. Zdroj: Alice Pazderová, Generace 21

A pokud vám ještě víno zbylo, nalijte si k tomu vaření skleničku a zpříjemněte si tak chvilky v kuchyni. Máte-li zajímavé recepty, jak zužitkovat víno, podělte se se čtenáři a napište do komentářů.

Zdroj perexové fotografie: freeimagesphoto.com (Mattox)

Alice Jendelová

Alice Jendelová

Jsem holka plná protikladů. Ačkoliv už věkem přes 20, stejně milovnice pohádek, Hello Kitty a hlavně Harryho Pottera. Ačkoliv už ne studentka, stejně sběratelka lepíků, notýsků, zvýrazňovačů a všelijakých dalších roztomilostí a nutností z papírnictví. Ačkoliv milovnice domova a svého klidu, stejně cestovatelka celým srdcem s mnoha cestovatelskými sny. A ačkoliv kuchtička, co mnohokrát něco připálí a zaneřádí celou kuchyň, stejně redaktorka sekce Na talíři. ♥

Zanechte komentář