Experimentální večeře s Lime & Tonic

Na talíři / 17.9.2014

Bistro restaurant Putica ve spolupráci s Lime & Tonic připravily experimentální večeři. Jak se nám jejich zážitek líbil?

Putica se nachází jen pár kroků od náměstí Míru, v ulici Anglická. Ihned u vchodu je barový pult a obsluha nás po pár krocích přivítala. Můžete si vybrat, zda se posadíte na terase nebo uvnitř. Pro nás byl již přichystaný rohový stůl s výhledem do ulice. Je to moderní a poměrně nová restaurace.

Interiér je vkusně zařízený.

Interiér je vkusně zařízený.

Interiér působí útulným dojmem, zejména díky kombinaci dřeva s uměleckými prvky od sochařky Josefíny Jonášové. Prostory jsou členité, takže máte možnost soukromí. Jídelní lístek je stručný, ale to není na škodu. Hlavní položkou jsou burgery. Nápoje jsou obsáhlé, hlavně lokální mají silné zastoupení. Piva z portfolia Lobkowicz, česká i zahraniční vína a fair trade káva z pražírny Coffee Source. Jediná věc, která mě zarazila, byla kohoutková voda za 20 Kč. Co dodat, prostě nabízení kohoutkové vody po česku. Jinak za příznivou cenu dostanete výborné jídlo. A jedná se o nekuřácké bistro.

Uvítání šéfkuchařem Honzou Matějkou

Poté se nás ujal šéfkuchař Honza Matějka, který se nám představil a vysvětlil, co nás čeká. S kamarádkou jsme dostaly couvert a sklenku prosecca na přivítanou. Zároveň jsme se dozvěděly, v čem spočívá ten experimentální zážitek. Šéfkuchař pokaždé uvaří speciální hlavní chod, který se nikdy nebude opakovat. Ale nepředbíhejme.

Milé přivítání v podobě couvertu.

Milé přivítání v podobě couvertu.

Příjemný rozjezd při předkrmu

Zejména feta byla opravdu znamenitá.

Každá jsme si mohla vybrat 2 španělské tapas. Rozhodly jsme se tapas sdílet a ochutnat co nejvíc. Ze studených tapas padla volba na domácího uzeného lososa s okurkovým gelem a ředkvičkovým salátkem. Uzeného lososa zbožňuji a nemohla jsem nic vytknout. Krásně svěží chuť.

Potom jsme vyzkoušely tapas talíř – evropské sýry, olivy a chorizo. Zejména olivy a kozí sýr byly vynikající. Co se týče teplých tapas, kuřecí mini quesadilla s fazolovou pastou, koriandrovou salsou a zakysanou smetanou byla opravdu delikátní. Pro mexickou kuchyni mám slabost a quesadilla je vždycky dobrý nápad.

No a poslední tapas byla rozpečená feta s variací pečených paprik a olivovou tapenádou. Feta byla připravena v neobvyklé úpravě a olivovou tapenádu jsem poprvé ochutnala ve Francii a od té doby mám pro ni slabost. Takže s tapas jsme byly jedině spokojené.

Zbožňuji kvalitní sýry a olivy!

Zbožňuji kvalitní sýry a olivy!

Tajemství experimentálního chodu

Následně bylo na nás, zda si vybereme hlavní chod z nabídky nebo dáme na šéfkuchaře a ochutnáme jeho experimentální chod. Kamarádku lákaly místní burgery a neodolala triu mini burgerů – Blue Cheese, Thai a Pulled Pork. Blue Cheese burger byl zdaleka nejlepší, kombinace hovězího masa, opečené slaniny, modrého sýra, rukoly, marinované červené cibule a česnekové majonézy je zárukou plné a výrazné chuti.

Thai Shrimps burger s tygřími krevetami, pikantním ananasovým chutney, thajským okurkovým salátkem s koriandrem a kari omáčkou byl zase svěží, lehčí a úplně jiný. Jen pokud nemáte rádi pikantní jídla, rozhodně si ho nedávejte samotný v původní velikosti.

Pulled Pork s pečeným trhaným vepřovým masem, zelným salátkem a domácí bbq omáčkou také stál za ochutnání. Vše doplnily hranolky s domácí majonézou a maso bylo ze sítě Ambiente. Naše maso se pomalu, ale jistě stává kvalitním dodavatelem i restauracím.

Experimentální chod v podobě panenky s rizotem z červené řepy.

Experimentální chod v podobě panenky s rizotem z červené řepy.

A konečně experimentální chod. Šéfkuchař si připravil vepřovou panenku s rizotem z červené řepy. Jednoduché, ale nápadité. Food styling potěšil oči a chuťová kombinace zase potěšila chuťové buňky. Panenka byla nádherné měkká a v kombinaci s rizotem šla perfektně dohromady. Vždy uvítám vyzkoušení něčeho neobvyklého a byla jsem spokojená.

Koblížky „churros“ jako dezert

A na závěr přišel čas na dezert. Ten je jasný, Putica má pouze jeden v nabídce. A tím jsou koblížky „churros“ podávané s teplou čokoládovou omáčkou. Koblížky byly posypané skořicí a lepší závěr večeře jsme si nemohly přát. S teplou čokoládou to byla hotová slast.

Koblížky byly právě onou sladkou tečkou na závěr.

Koblížky byly právě onou sladkou tečkou na závěr.

Celková spokojenost

Obsluha byla pozorná a ráda nás provedla celým menu. Setkání s šéfkuchařem je efektivní a jenom potěší. Putica jednoznačně patří k tomu lepšímu, co kolem náměstí Míru najdete. Líbí se mi nápad, na který s Lime & Tonic přišli – experimentální chod byl opravdu specialitou celého zážitku.

Zdroj všech fotografií: Ilona Bartůšková, Generace 21

Ilona Bartůšková

Zanechte komentář