V hlavní roli: Jablka

Na talíři / 17.10.2014

Jablka. Také to cítíte? Tu vůni podzimu? Nezaměnitelná a charakteristická pro své období.

Jedním z faktorů, který dělá podzim kouzelným, jsou právě jablka. Tolik druhů, barev a chutí. Nedávno jsem četla, že většina supermarketů zredukovala množství jablečných odrůd kvůli poptávce. Velké množství zákazníků kupuje pouze na pohled krásné odrůdy se svou typicky sladkou chutí. Málokdo z nich si ale uvědomuje, že neexistují pouze červená a zelená jablka, že i kyselé odrůdy jsou vynikající pro určitý druh zpracování, že nejsou pouze krásně naleštěná jablka bez jakýchkoliv oděrek.  Naštěstí pro ty, jejichž chuťové buňky lační i po nějakém tom kyselém Sparťanovy, jsou zde stále oblíbenější farmářské trhy nebo jablečné sady, kde si člověk můžu nakoupit jablka, na která má zrovna chuť.

„Na co jablka, těch máme dost…“

Největší omyl současnosti. Kolik jablek je dováženo, a pokud jsou nějaká pěstována v České republice, jaké procento z nich se objeví u maloobchodníků a tím pádem u nás v kuchyni? Spousta lidí si neváží jablek, protože jich je všude dost. Zdánlivě. Navzdory všemu si ale stále drží své privátní místo na vrcholku. Jsou k sehnání celý rok a dají se použít téměř do každého pokrmu.

 Jablečný koláč

doba přípravy: asi 25 min
doba pečení: 40 min
teplota pečení: 180°C

Jako od babičky. / zdroj:  Kristýna Šopfová, Generace 21

Jako od babičky. Zdroj: Kristýna Šopfová, Generace 21

Suroviny:

Těsto:

  • 5 větších jablek
  • 130 g třtinového cukru
  • kůra a šťáva z 1/2 citronu
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 2 vejce
  • 180 g hladké mouky
  • 1/2 lžičky mletého kardamomu
  • 1/2 balení prášku do pečiva
  • špetka skořice

Drobenka:

  • 30 g polohrubé mouky
  • 30 g krupicového cukru
  • 20 g másla

Jablka oloupejte, zbavte jadřinců a nakrájejte na kostičky. Vložte je do hrnce, přidejte lžíci cukru a citrónovou šťávu, skořici, promíchejte a duste, dokud se nevypaří tekutina obsažená v jablkách. Mezitím v míse prošlehejte smetanu, cukr, citronovou kůru a vejce, přidejte mouku s kardamomem a práškem do pečiva a promíchejte. Všechny suroviny na drobenku promněte v prstech. Těsto vlijte do vymazané a hrubou moukou vysypané formy, poklaďte je podušenými jablky a posypte drobenkou. Pečte na 180°C asi 40 minut.

Doufám, že si pochutnáte. Ideální dezert k odpolední kávě nebo čaji.

Ačkoliv se může tvářit obyčejně, rozhodně tak  nechutná. / zdroj: Kristýna Šopfová, Generace 21

Ačkoliv se může tvářit obyčejně, rozhodně tak nechutná. Zdroj: Kristýna Šopfová, Generace 21

Inspirace blogem: Plněné rohlíčky nebo taštičky

Za rozhodně nejlepší plněné taštičky vyhlašujeme ty z Foodlover.cz. My jsme je vyzkoušeli jako plněné rohlíčky, ale tvar už je zcela na vás.

Plněné rohlíčky. Skvělá svačina. Zdroj: archiv Generace 21

Plněné rohlíčky. Skvělá svačina. Zdroj: redakce Generace 21

Originální recept najdete zde na stránkách Foodlover.cz.

Suroviny

Na těsto:

  • 1/4 litru mléka
  • 500 g hladké mouky
  • 100 g rozpuštěného a vychladlého másla
  • 30 g  droždí
  • 2 žloutky plus vejce na potření
  • 100 g cukru
  • špetka soli
  • nastrouhaná kůra z půlky citronu

Na náplň:

  • 6 jablek
  • skořice
  • trocha másla
  • třtinový cukr
  • vanilka nebo vanilkový cukr
  • voda dle potřeby
  • můžete přidat ořechy, rozinky apod.

Jako první si připravte kynuté těsto. Nejdříve je na řadě kvásek. Rozmíchejte 4 lžíce mléka s lžící cukru, mouky a přidejte trochu droždí. Nechte stát na teplém místě. Smíchejte všechny suroviny (mouka, žloutky, cukr, máslo, sůl a  citronovou kůru) a přidejte kvásek.

Potom je třeba těsto dobře uhnětat. Vlastníte-li robota, máte vyhráno. A nebo můžete posílit paže, vzít měchačku a pořádně deset minut hníst, dokud se nebude lepit na mísu. Potom ho přikryjte a  nechte asi hodinu až hodinu a půl kynout.

Během kynutí si připravte náplň. Oloupaná jablka nastrouhejte a poduste s troškou vody (asi 2 lžíce), skořicí, cukrem a plátkem másla. Nechte dusit, dokud se nevypaří všechna voda.

Těsto po kynutí rozválejte, rozkrájejte na čtverce, přidejte náplň a podle fantazie vytvořte rohlíčky, taštičky či jiné tvary. Propíchněte vidličkou, dejte na plech s pečicím papírem a pomašlujte vejcem. Pečte na 180°C asi 20 minut.

Příprava je jednoduchá. Zdroj: redakce Generace 21

Příprava je jednoduchá. Zdroj: redakce Generace 21

Štrúdl s pivem

Štrúdl nezklame nikdy. Máme pro vás pivní variantu. Na tom utáhnete každého milovníka piva. Takže jestli potřebujete někoho zaujmout, tak si vzpomeňte na rčení, láska prochází žaludkem a zkuste tento recept.

Užijte si nedělní podzimní  odpoledne s čajem a skvělým štrúdlem. Zdroj:  redakce Generace 21

Užijte si nedělní podzimní odpoledne s čajem a skvělým štrúdlem. Zdroj: redakce Generace 21

Suroviny:

  • 300 g hladké mouky
  • 125 g ztuženého pokrmového tuku
  • 16 lžic piva
  • nakrájená jablka
  • strouhanka
  • rozinky
  • skořice
  • cukr
  • máslo

Na vále vypracujte z mouky, piva a tuku vláčné těsto. Vytvořte bochánek, který podsypte moukou a na půl hodiny přikryjte horkým hrncem. Poté těsto rozpulte, podsypte polohrubou moukou a vyválejte na tenkou placku. Jako první na těsto naskládejte oloupaná a na tenké plátky nakrájená jablka, dále posypte mletou skořicí, rozinkami, strouhankou a pocukrujte. Cukrem nešetřete. Na závěr těsto srolujte, dejte na plech s pečicím papírem a potřete máslem.

To samé udělejte s druhou polovinou těsta. Pečte v troubě na 180°C. Hotový štrúdl pocukrujte a před podáváním nechte vychladnout.

Přidat můžete oříšky či rozinky podle chuti. Zdroj: Redakce Generace 21

Přidat můžete oříšky či rozinky podle chuti. Zdroj: redakce Generace 21

Jablečné muffiny

I bez válečku si můžete udělat jablečný dezert. Přidejte nastrouhaná jablka k těstu do muffinů. Budou pak díky nim skvěle vláčné.

Suroviny

  • 85 g másla – rozpuštěné a vychladlé
  • 2 vejce
  • 200 ml mléka
  • 135 g krupicového cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 250g hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžička sody
  • nastrouhaná 4 větší jablka
  • skořice

Oloupaná a nastrouhaná jablka posypte skořicí. V míse smíchejte vychladlé máslo, vejce, mléko, cukr a vanilkový cukr. Do jiné prosejte mouku s práškem do pečiva a sodou a přidejte nastrouhané jablko. Pomalu přidávejte tekuté přísady do mísy s moukou a lehce promíchávejte. Pozor, ať těsto nepřemícháte. Naplňte košíčky nebo formy zhruba do poloviny, muffiny opravdu vyběhnou, a pečte při teplotě 200°C 15-18 minut, dokud nebudou dozlatova upečené.

Nejlepší budou s domácím jablečným moštem. Zdroj: Alice Pazderová, Generace 21

Nejlepší budou s domácím jablečným moštem. Zdroj: Alice Pazderová, Generace 21

Jablka můžete využít i při vaření, například časopis F.O.O.D. přináší v listopadovém čísle mnoho tipů na recepty z jablek. A nezapomeňte také na kompoty, marmelády, sirupy či přesnídávky.

Zdroj perexové fotografie: photl.com

Kristýna Šopfová

Kristýna Šopfová

Věčný snílek, částečná workoholička a absolutní milovnice jídla.

Zanechte komentář