ŠKOLA SKUTEČNÉHO PEČENÍ: Cheescake s jahodami

Na talíři / 5.9.2014

Dneska pro vás máme opravdovou laskominu. Jednoduchý cheescake, kde troubu využijete jen na 15 minut, zbytek zvládne lednice.

Cheescake se pomalu stává klasikou i v české kuchyni. Pokud si však netroufáte na plně pečenou verzi, zkuste recept, kde troubu budete potřebovat jen chviličku.

Vycházeli jsme z receptu Ivety Fabešové z kuchařky Slavnostní pečení s Ivetou. Jen jsme borůvky nahradili jahodami a vynechali polevu, protože dort je i tak dost sladký.

Začínáme korpusem

Základem jsou sušenky. Kupte nějaké oblíbené.

Základem jsou sušenky. Kupte nějaké oblíbené.

Suroviny:

  • 12 máslových sušenek
  • 50 g hnědého cukru
  • špetka soli
  • 75 g rozpuštěného másla
  • lžička vanilkového extraktu

Jediné, co bude vyžadovat trochu času je příprava korpusu. Předehřejte si troubu na 170°C, dejte rozpustit máslo a připravte sušenky. Nejlepší bude je rozmixovatmixéru, ale pokud ho nemáte, můžete zkusit i válečkovou metodu. Stačí dát sušenky do sáčku či (čisté!) utěrky a válečkem rozválet na drť. Když budete mít sušenky rozdrcené, přidejte k nim cukr, sůl, máslo a vanilkový extrakt. Směs pořádně promíchejte, dokud se nebude dát tvarovat.

[one_fourth]

Do jaké výšky vyložíte boky formy je na vás.

[/one_fourth]

Druhou trošku otravnější prací je vyložit se směsí dno a boky dortové formy, kterou není třeba nějak výrazně vymazávat. Máslo se pečením rozpustí a těsto půjde pěkně dolů. Pokud ale máte formu, kde se vám připaluje kde co, pro jistotu ji vymažte.

Pečte asi 12-15 minut a poté nechte úplně vychladnout.

Směs nejlépe zapracujete rukama.

Směs nejlépe zapracujete rukama.

Slaďoučká náplň

Cukru je třeba opravdu hodně.

Cukru je třeba opravdu hodně.

Suroviny:

  • 50 ml vody
  • práškovou želatinu (8 lžic)
  • 225 g sýru Philadelphia
  • 220 ml šlehačky
  • 220 g moučkového cukru
  • lžíce citronové šťávy
  • 500 g jahod (množství ale záleží na vás)

Hlavní náplň cheescaku je opravdu sladká, takže se připravte na kalorickou bombu. Ale stojí to za to. Jako první si ušlehejte šlehačku. Poté si připravte želatinu. Smíchejte ji s vodou, nechte nabobtnat a dejte rozpustit nad plamen. Vždy si však přečtěte na samotném sáčku, jak s želatinou pracovat. Pak ji smíchejte se zbylými ingrediencemi, tedy šlehačkou, cukrem a citronovou šťávou. Na závěr přidejte rozmixované nebo rozmačkané jahody. Směs nalijte na korpus a nechte dort několik hodin v lednici. Nejlépe přes noc.

[one_fourth]

Cheescake máme vyzkoušený i s lesními plody.

[/one_fourth]

Pokud dort dostatečně neztuhne, bude se vám při servírování roztékat. (Bohužel mluvíme i z vlastní zkušenosti, takže tuhnutí nepodceňte).

Chlazení nepodceňte.

Chlazení nepodceňte.

Můžete podávat jen s náplní, nebo vršek dortu ozdobit dle libosti.

[toggle title=“Jahodový cheescake“]

10617552_10202730452365997_2136204362_n

S malinovým džemem.

Na jahodový jsme použili skvělý malinový džem, který seženete v Tescu pod značkou Finest. Po vychladnutí jsme džem trochu potřeli dort. Celému zákusku dala příchuť malin něco navíc. [/toggle]

[toggle title=“Cheescake s lesními plody „]

Jen s ovocem.

Jen s ovocem.

Cheescake s lesními plody  jsme dozdobili samotným čerstvým ovocem. Použít můžete i kompoty. Dort je tedy možné připravovat celoročně. [/toggle]

Zkuste tento druh cheesecaku. Zvláště pokud se na něj vrháte prvně. Jediné, co se může pokazit, je, že dostatečně neztuhne. Dejte mu proto opravdu dost času. Chcete-li si to však pojistit, přidejte při šlehání šlehačky trošku ztužovače.

Zdroj perexové fotografie: koláž, Alice Pazderová, Generace 21 – prostřední fotografie pixmac.cz, Beck (fotografie 83950207 )

Zdroj fotografií v textu: Alice Pazderová, Generace 21

Alice Jendelová

Alice Jendelová

Jsem holka plná protikladů. Ačkoliv už věkem přes 20, stejně milovnice pohádek, Hello Kitty a hlavně Harryho Pottera. Ačkoliv už ne studentka, stejně sběratelka lepíků, notýsků, zvýrazňovačů a všelijakých dalších roztomilostí a nutností z papírnictví. Ačkoliv milovnice domova a svého klidu, stejně cestovatelka celým srdcem s mnoha cestovatelskými sny. A ačkoliv kuchtička, co mnohokrát něco připálí a zaneřádí celou kuchyň, stejně redaktorka sekce Na talíři. ♥

Zanechte komentář