Top 5 snídaňových specialit

Na talíři / 1.9.2014

Nechce se vám trávit celé ráno v kuchyni a míchaná vajíčka k snídani vás již omrzela? Tato top 5 vás zaručeně nabije energií a dobrou náladou. Stačí ochutnat.

Vstáváte brzy do práce nebo do školy a každé ráno vás otravuje otázka „Co si dám dnes k snídani?“ Teď už bezprostředně po každém vstávání  nemusíte žhavit mozkové závity, protože vám přinášíme top 5 tipů na zdravou snídani, která vás nabije energií a pozitivním duchem. Ba co víc, příprava každé z nich je nemyslitelně rychlá. Tak co, pořád byste ráno raději drželi hladovku, než abyste strávili několik minut v kuchyni?

1. Vločky přes noc

Skvělá svačinka i snídaně v jednom. / zdroj: Foter.com (thetravelbite)

Skvělá svačinka i snídaně v jednom. / zdroj: Foter.com (thetravelbite)

 

SUROVINY:

  • 40 g ovesných vloček
  • bílý jogurt
  • chia semínka
  • ostružiny
  • borůvky
  • maliny
  • med
V míse smíchejte ovesné vločky, jogurt, chia semínka a trochu medu. Tuto základní směs pak začněte dle libosti vrstvit buď do zavařovací sklenice, nebo obyčejné misky. První vrstvou mohou být borůvky, na ně navrstvěte ovesnou směs a jako poslední maliny. Celou sklenici dejte na noc do lednice a ráno vám poslouží jako skvělá snídaně nebo svačina, která pořádně zasytí.

Tipy:

  • Před konzumací si ještě můžete ovocnou vrstvu polít sirupem nebo medem.
  • Způsob vrstvení je libovolný. Můžete mít vrstvu ovoce-bílý jogurt-vločky-ovocný jogurt-ovoce-vločky… je to jen na vás.

2. Vaječná omeleta podle Mimi Ikonn

Obligátní vaječná omeleta v novém kabátu. / zdroj: Kristýna Šopfová, generace 21

Vaječná omeleta v novém kabátu. / zdroj: Kristýna Šopfová, Generace 21

 

175°C \ 8min

___________________

SUROVINY:

  • 1 větší cibule
  • čerstvé houby
  • 1 větší paprika
  • 4 vejce
  • sůl a pepř
Pánev vymažte olivovým olejem a jemně posolte. Na oleji dozlatova orestujte najemno nakrájenou cibuli a přidejte k ní ostatní zeleninu. Nechte chvíli restovat na mírném plamenu a mezitím si v misce rozšlehejte vejce, která osolte a opepřete. Vejce přilijte do pánve, rychle promíchejte a vložte do rozehřáté trouby na 8 minut.  Ještě teplé zkonzumujte.

POZOR! U trouby musíte nastavit způsob úpravy „grilování“, nikoliv klasické pečení. A použijte pánev, kterou můžete v troubě použít.

 

 3. Smoothie

Ranní nakopnutí plné energie a vitamínů. / zdroj: Foter.com (Robert Gourley)

Ranní nakopnutí plné energie a vitamínů. / zdroj: Foter.com (Robert Gourley)

 

SUROVINY:

  • 2 šálky čerstvého špenátu
  • 2 šálky vody
  • 1 šálek manga
  • 1 šálek ananasu
  • 2 banány
Odměřte množství lístků a vložte je do mixéru. Přidejte vodu a mixujte, dokud lístky pořádně nerozmixujete. Není příjemné, když pijete a naráz musíte začít žvýkat list.  Poté přidejte mango, ananas a banány a znovu mixujte, dokud se směs nespojí.

Tip: Použijte alespoň jedno mražené ovoce, aby bylo vaše ranní smoothie pořádně osvěžující. A chcete-li více receptů, mrkněte na náš článek o smoothie.

 

 

Vejce á la muffin

Rychlé. Snadné. Chutné. To je vejce v imitaci muffinu. / zdroj: Kristýna Šopfová, Generace 21

Rychlé. Snadné. Chutné. To je vejce v imitaci muffinu. / zdroj: Kristýna Šopfová, Generace 21

180°C \ 8-15 min

_____________________

SUROVINY:

  • toastový chléb
  • máslo
  • 1 lžíce hladké mouky
  • mléko
  • šunka
  • vejce (žloutky)
  • sýr (čedar, popř. eidam)
  • sůl a pepř

Nejdříve ze všeho si připravte bešamel. Do malého kastrůlku dejte 1 lžíci másla a nechte je rozpustit. Do másla přidejte 1 lžíci hladké mouky a smíchejte s máslem. Poté přilévejte po troškách mléko do té doby, až bude mít směs konzistenci jako pudink. Nakonec přidejte špetku soli, pepře a muškátového oříšku.

Dále si připravte toastový chléb, u kterého okrájejte kůrky, a každý kousek zvlášť rozválejte na tenkou placku. Toastovou placku potřete rozpuštěným máslem a vložte jej do jedné z děr v pekáči na muffiny. Do každé z těchto děr vyložených toastovou plackou přidejte kousky šunky. Na šunku dejte vaječný žloutek a na něj vložte asi 1 lžíci bešamelu. Jako třešničku na dort posypejte každý „muffin“ nastrouhaným sýrem a čouhající růžky toastového chleba potřete zbytkem rozpuštěného másla. Vložte do vyhřáté trouby na 180°C asi na 8 minut (pokud chcete, aby se vám vejce uvnitř po rozkrojení rozteklo. Jestliže si potrpíte na uvařené vejce, tak můžete „muffiny“ péct až 15 minut.).

Ovesná kaše podle The Blogger girl

Překrásně barevné snídani se neubráníte. / zdroj: theblogger-girl.blogspot.cz

Překrásně barevné snídani se neubráníte. / zdroj: theblogger-girl.blogspot.cz

 

SUROVINY:

  • 300 ml vody
  • 60 g ovesných vloček
  • 1 vejce
  • 1 lžička medu
  • 1 banán 

Na ozdobu & dochucení:

  • banán
  • kiwi
  • vlašské ořechy
  • hrozinky
  • hořká čokoláda

Vločky nasypte do hrnce, přilijte vodu a přiveďte ji k varu. Jakmile začne voda vřít, snižte plamen a směs promíchávejte, dokud nebude mít hustou konzistenci. Poté přidejte lžičku medu a opět promíchejte. Mezitím si v misce rozkvedlejte vejce a přidejte jej do kaše. Vejce zaručí kaši nádherně krémovou konzistenci. Na mírném plamenu míchejte a míchejte. Přidejte ½ banánu a ještě chvíli pokračujte v míchání. Hotovou kaši vlijte do připravené misky a dochuťte čímkoliv, co najdete doma. My jsme použili zbytek banánu, kiwi, ořechy, hrozinky a čokoládu. Ať vám chutná.

Tak který tip vás oslovil nejvíce?

 Zdroj perexové fotografie: koláž z použitých fotografií  (upravila Kristýna Šopfová, Generace 21)

Kristýna Šopfová

Kristýna Šopfová

Věčný snílek, částečná workoholička a absolutní milovnice jídla.

Zanechte komentář