Škola skutečného pečení: Domácí bagely

Na talíři / 13.8.2014

S vlnou farmářských trhů stoupá obliba domácího pečiva. Už přes rok holduji domácím bagelům. A který bagel je ten nejlepší? Přece ten z New Yorku!  

Pokud vás pečení zrovna moc nebere, zkuste Bakeshop nebo Bohemia Bagel. Oba obchody najdete v centru Prahy. Hlavně v Bakeshopu mi chutná bagel s cibulkou nebo jednoduše makový.

Kde se vzaly?

Zajímavý je původ bagelu. New York se sice pyšní receptem na ty pravé bagely, ale původ spadá do Polska kolem roku 1700. Do Ameriky je přivedli Židé z východní Evropy téměř o 200 let později.

Máte-li však alespoň trochu času, zkuste si upéct ty domácí. Ačkoliv se příprava zdá časově náročná, je to hotové raz dva. Jediná zvláštnost je, že se bagely vaří před pečením ve vodě. Ale celou přípravu zvládne s klidem i začátečník. Hlavně se málokdy může něco pokazit, mně se zatím pokaždé vyvedly na výbornou. Za odměnu vás čeká teplý, křupavý a uvnitř krásně vláčný bagel, který v obchodě nekoupíte.

Kromě jednoduché přípravy se mi líbí, že pro výrobu nepotřebujete žádnou speciální surovinu. Ale pohrát si s moukou můžete, kromě hladké a celozrnné můžete použít třeba špaldovou, která je charakteristická svou oříškovou příchutí. Další varianta je chlebová mouka. Hlavní je, abyste si pochutnali a našli si tu kombinaci, která vám sedne.

Domácí bagely upečete i s celozrnnou moukou.

 

Američané se rádi chlubí bagely i ve svých filmech. V Sexu ve městě přinesla Carrie své kamarádce Mirandě bagely z H&H Bagels, což je jeden z největších výrobců bagelů na světě. Dále se tyto bagely objevily třeba v seriálu Kancl a ve filmu Láska přes internet.  
Špatně použitý shortcode!

Suroviny:

  • 3 hrnky hladké mouky
  • 1 hrnek celozrnné mouky
  • 1 ¼ hrnku vlažné vody
  • balení sušeného droždí
  • 1 ½ lžíce krupicového cukru
  • lžička soli
  • rozšlehané vejce se špetkou soli na potření
  • na posypání bagelu můžete použít mák, sezam, směs ořechů, ale také ovoce jako maliny, borůvky a další plody zahrady

Postup:

Vypracujeme těsto z mouky, vody, droždí, cukru a soli. Pomocí rukou těsto prohněteme a necháme kynout 45 – 60 minut.

Příprava je jednoduchá.

Poté uvedeme k varu vodu v hrnci a z přibližně 10 dílů vytvoříme bagely. Kolečko uprostřed vykrojíme až nakonec. Ještě necháme asi 10 minut kynout. Bagely dáme do vařící vody a z každé strany vaříme jednu minutu. Bagely ihned dáme z hrnce na plech, pomažeme rozšlehaným vejcem a posypeme směsí ořechů.

Pečeme v horkovzdušné troubě na 200 stupňů, v klasické na 220 stupňů po dobu asi 20 – 25 minut. 

Bagely se nejdříve vyráběly pouze ve čtyřech příchutích: solené, makové, sezamové a čisté. Tradiční bagel se servíruje s čerstvým sýrem (případně Philadelphia sýr) a uzeným lososem. Nyní se fantazii meze opravdu nekladou. Kromě slaných bagelů jsou oblíbené i ty ovocné. Z těch je asi nejpopulárnější borůvkový, ke kterému se hodí pouze tenká vrstva másla a vaše chuťové buňky budou v sedmém nebi!

Špatně použitý shortcode!

 

A jaké bagely jsou v New Yorku vyhlášené dle magazínu Business Insider?

  1. Absolute Bagels
  2. Ess-A-Bagel
  3. Brooklyn Bagel & Coffee Company
  4. Brooklyn Bagel & Coffee Company
  5.  H&H Midtown Bagels East

Zdroj všech fotografií: Ilona Bartůšková, Generace 21

 

Ilona Bartůšková

Zanechte komentář