V hlavní roli: Cuketa a vyletněné menu

Na talíři / 30.7.2014

Cuketová sezóna je v plném proudu a rychlým, snadným a hlavně 100% chutným cuketovým dobrotám jednoduše nelze odolat. I vy podlehnete. 

Po odpoledni stráveném vyhledáváním těch nejlepších cuketových dobrot, jsem vybrala top 3 recepty, kterými se člověk zavděčí všem. A co je nelepší, na všechny 3 chody vám bohatě postačí jedna větší cuketa. Recepty jsou snadné a úspěch slavily i u největších masožravců, co znám. Doufám, že zachutnají i vám.

Lehký salát s ricottou

Zavděčí se jako lehký letní oběd.

Zavděčí se jako lehký letní oběd. Zdroj: Kristýna Šopfová, Generace 21

Co budete potřebovat?

  • cuketku
  • mrkev
  • cherry rajčátka
  • ledový/listový salát
  • lístky celeru
  • citronovou šťávu a kůru
  • sýr Ricottu
  • olivový olej
  • sůl a pepř

K postupu snad není co dodávat. Všechny ingredience si nakrájejte podle libosti. Ráda používám plochou otočnou škrabku, díky které dosáhnu křupavě tenkých plátků zeleniny (jak je to např. u mrkve.) Salát trhám, vypadá pak přirozeněji a více rustikálně. Množství uvedených surovin je čistě na vás. Záleží, zda děláte salát pro celou rodinu nebo jen pro sebe. Pár lístků celeru je skvělým doplněním chuti. Všechno krásně posolíme, opepříme, pokapeme olivovým olejem a citronovou šťávou. Nakonec posypeme troškou citronové kůry a můžeme doladit lžičkou ricotty.

TIP:  Další skvělou ingrediencí, kterou můžete použít, jsou vlašské ořechy.

Cuketové hranolky s křupavou krustičkou

Skvělá alternativa za typické bramborové hranolky jednoduše nadchne. / zdroj: Kristýna Šopfová, Generace 21

Skvělá alternativa za typické bramborové hranolky jednoduše nadchne. zdroj: Kristýna Šopfová, Generace 21

220°C / 20 min

Ingredience:

  • cuketa
  • vejce
  • strouhanka
  • eidam (popř. parmezán aj.)
  • sůl,pepř
  • koření na americké brambory

Je vtipné, jak jednoduchý a přitom vynikající tento recept je. Cuketu nakrájejte na tenčí proužky. Ideální je rozkrojit cuketu na poloviny, následně čtvrtiny a osminy. V jedné misce si  rozkvedlejte vejce, které osolte, opepřete a přidejte do něj trochu koření na americ. brambory. Do druhé misky nasypejte strouhanku a přidejte k ní nastrouhaný eidam (nebo jiný sýr s podobnou strukturou).

Každý kousek cukety obalte nejprve ve vajíčku a pak ve strouhankové směsi. Pokud se vám nebude zdát proužek cukety dostatečně obalený, můžete jej ještě jednou namočit do vajíčka a opět obalit ve strouhance. Proužek pak bude mít silnější krustu. Obalené cuketové proužky skládejte na plech vyložený pečícím papírem a pečte na zhruba 220°C do doby než zezlátnou. V průměru to vychází na 20 minut.

Zdravé chuťovky

Rychlé, chutné a jako bonus zdravé šťavnaté sušenky. / zdroj: Kristýna Šopfová, Generace 21

Rychlé, chutné a jako bonus zdravé šťavnaté sušenky.
zdroj: Kristýna Šopfová, Generace 21

cca 200°C / dozlatova

Co budete potřebovat?

      • menší cuketku
      • 1-2 mrkve ( dle velikosti)
      • eidam (popř. čedar nebo parmezán)
      • sůl, pepř a další koření k dochucení

Nastrouhejte nahrubo cuketu, mrkev i eidam. Vše vložte do jedné mísy, spojte dohromady a posolte a opepřete. Směs můžete okořenit i grilovacím kořením, dostane úplně novou chuť. Nemějte pochyby, pokud se směs dostatečně nespojila, sýr se v troubě krásně rozteče a vše potřebné spojí. Kdyby vám to ale přece nedalo, můžete do směsi přidat trochu vejce pro lepší splynutí surovin. Ovšem drží to i bez něj.

Ze směsi utvořte malé placičky, které vložíte na plech vyložený pečícím papírem. Dejte do trouby na +- 200°C a pečte, dokud sýr nezačne hezky zlátnout.

Zdroj perexové fotografie: Kristýna Šopfová, Generace 21

Kristýna Šopfová

Kristýna Šopfová

Věčný snílek, částečná workoholička a absolutní milovnice jídla.

Zanechte komentář



Vaše názory