Kniha o kávě aneb kávový svět podle Petry Veselé

Na talíři / 24.7.2014

Zase další kniha o kávě… říkám si skepticky, když mě naše editorka požádá o recenzi na knížku Kniha o kávě. Otevřela jsem jí a bylo opravdu těžké jí zase zavřít a vrátit do knihovny.

Zdroj: kavovekurzy.cz/petra-vesela, foto: Viktor Chlad

Zdroj: kavovekurzy.cz/petra-vesela, foto: Viktor Chlad

Petra Veselá začala svou kávovou kariéru už v 19 letech a to rovnou otevřením kavárny U Zlatého korálku. Jak píše ve své knize, o kávě a podnikání nevěděla nic a všechno se učila za pochodu a hlavně sama.

Půl roku po otevření kavárny se zúčastnila první baristické soutěže a umístila se na třetím místě. Od té doby její kávové úspěchy jen přibývaly a přibývaly.

Dnes se už se plně věnuje školení nových baristů, ale jednou by si ráda otevřela kavárnu u moře.

V úvodu mluví autorka knihy o svém vztahu ke kávě. Vždy jsem unesená z toho, jak se každý barista nebo milovník kávy dostal ke své vášni, protože málokterý příběh začíná větou: „Když mi bylo deset let, ochutnal jsem báječné espresso a od té doby ho miluju.“

Cílem autorky je přiblížení kávového světa všem, kdo o to projeví zájem, proto je v této téměř 250 stránkové knize skoro vše – od pěstování kávy, přes latte art až po kávové recepty. Kniha je rozdělena na kapitoly a na jednotlivá témata, takže se v knize každý rychle a snadno zorientuje. Navíc každé téma je relativně krátké – čtenář získá dostatečně informací, ale současně se nezačne nudit a neztratí zájem o další čtení.

Podle knihy jsem vyzkoušela latte art. Bojuji s ním už dlouho a ne a ne vyčarovat v šálku cappuccina obrázek. Ale od koho jiného se naučit tyto kouzelné obrázky v mléce lépe než od právě od Petry Veselé? Já jsem se vrhla rovnou do tulipánu.

10524729_800883509943525_7713175512204011195_n

Začala jsem prolitím kávové cremy a našlehaného mléka. Následně jsem šálek naklonila a vlévala jsem do cappuccina jednotlivě mléčná kolečka. Když jsem dokončila poslední kolečko, vše jsem pospojovala tenkou mléčnou linkou. Výsledek není dokonalý, ale pokus o obrázek by tam člověk našel.

15363_804131569618719_2418519207375684761_n

Název: Kniha o kávě

Autor: Petra Veselá

Nakladatelství: Smart Press

Cena: 399,-

Vysvětleno je vše – jak se káva sbírá, jak se zpracovávají zrna (takže žádného návštěvníka kavárny pak nemůžou překvapit popisky na obalech od kávy jako je natural, washed, pulped natural) i jak si pohrát s kávovarem, aby konečná káva byla dokonalá. Dokonce se autorka zabývá i často řešenou otázkou mezi kavárníky, jestli cukr do kávy ano či ne.

Kapitola, která se mi moc líbila a která je bezesporu užitečná pro každého milovníka kávy, je „Domácí příprava“. Ne vždy má i ten největší kavárenský povaleč náladu na návštěvu kavárny i přes to, že by chuť na kávu byla. Petra Veselá nabízí spoustu tipů, jak si připravit výbornou kávu doma i bez použití zbytečně drahých přístrojů. A věřte, že o „českém turkovi“ tam není ani čárka.

Autorka se v knize dělí o své názory a zkušenosti, takže se nejedná jen o strohou kávovou encyklopedii. Vše je navíc doplněno o krásné fotografie. Jste-li milovní k kávy, nemůže vám doma chybět.

Odzkoušeno redakcí

10157286_806226086075934_6039801823840554246_n

Zdroj: Lenka Floriánová, Generace 21

Bombardino

  • espresso
  • 20 ml vaječného likéru
  • 10 ml rumu
  • šlehačka

1. Ohřejeme rum a vaječný likér a nalijeme do menší skleničky.

2. Přes lžičku přilijeme espresso (vrstvy nám tak zůstanou oddělené).

3. Dozdobíme šlehačkou.

Zdroj úvodní fotografie: Lenka Floriánová, Generace 21 

 

 

Lenka Floriánová

Lenka Floriánová

Zanechte komentář