Zchlaďte si horkou hlavu domácí citronovo-mátovou zmrzlinou

Na talíři / 27.7.2014

V těchto horkých letních dnech oceníte náš recept na domácí osvěžující zmrzlinu.

Zmrzlina je známá už od dob krále Šalamouna, který si nechal dovážet sníh a ochucoval ho ovocnou šťávou. My naštěstí žijeme o pár tisíc let dál a můžeme si vyskakovat, tak se nebojte experimentů a jděte do citronovo-mátové zmrzliny.

Suroviny:

  • svazek čerstvé máty
  • 2 bílky
  • 300 g cukru
  • šťáva ze čtyř středních citronů

Postup je jednoduchý

V mixéru si nahrubo nasekejte mátové lístky.

Cukr nasypte do menšího hrnce, zalijte třemi hrnky vody a pomalu ohřívejte, dokud se cukr nerozpustí. Přidejte mátu a přiveďte k varu a následně vařte cca 10 minut, až se vám vytvoří sirup. Poté odstavte a nechte vychladnout.

Sirup přelijte přes sítko, přidejte citronovou šťávu a dejte do plastové krabičky s víkem na 2-3 hodiny do mrazáku.

máta

Mátový sirup.

Po lehkém zmrznutí sirup vyndejte, dejte do robota spolu s vaječnými bílky a šlehejte tak dlouho, dokud nebudete mít hladkou bílou pěnu. Dá se pochopitelně zpracovat i ručním mixérem (ručně už by to byla hodně velká dřina). Hmotu nalijte do krabičky s víkem a opět dejte zamrazit, zmrzlina je za pár hodin hotová.

Mátová zmrzlina, zdroj: Magdaléna Simonová, Generace 21

Mátová zmrzlina.

TIP: Po zmrznutí vám na dně krabičky zůstane samotný mátový sirup, který chutná skvěle jako domácí šťáva.

Zdroj všech fotografií: Magdaléna Simonová, Generace 21

Magdaléna Simonová

Magdaléna Simonová

Jednoduše miluju jídlo - za plotnou i za stolem a chci tyhle požitky sdílet s okolím. Když nejím a nevařím, studuju sociologii na UK, píšu o hudbě a pracuju v mediálním výzkumu.

Zanechte komentář