Listové taštičky

Honí vás mlsná? Vyzkoušejte smažené taštičky s blumami

Na talíři / 6.1.2013

Dostane-li se vám do rukou listové těsto, zapomeňte na závin. Připravte si tyto jednoduché a křupavé taštičky plněné výborným ovocem.

Listové těsto je jedno z nejoblíbenějších. Jeho příprava je velmi pracná a bez mučení se přiznám, že ani já na ni nemám trpělivost. V dnešní době však můžeme koupit kvalitní hotový výrobek téměř v každém krámku.  Upečete z něj záviny, plněné čím vás jen napadne, koláče, sladké i slané, tyčinky a klidně i tousty v toustovači. Já jsem pro vás objevila recept, který se v mé domácnosti stal hitem rychlostí blesku. Smažené taštičky jsou krásně křupavé, vláčné a čertovsky hříšné. Uvidíte sami.

Suroviny:

50g mletých lískových oříšků

120g moučkového cukru

1 balení vanilkového cukru

0,5kg modrých blum

250g kvalitního plnotučného tvarohu

1 lžíce krupicového cukru

1 balení listového těsta

250 ml oleje na smažení (palmový, kokosový, ořechový)

Začneme tím, že v misce smícháme mleté oříšky společně s moučkovým a vanilkovým cukrem. Chcete-li si taštičky vylepšit, vanilkový cukr vynechejte a do moučkového cukru dobře zapracujte vyškrábnutá semínka z pravého vanilkového lusku.

Vykrajování taštiček

Jste na koleji a nemáte žádné kuchyňské náčiní? Nebudete ho potřebovat. Těsto lehce vyválíte lahví od vína a tvar taštiček zase vykrojíte pomocí výčka ze zavařovací sklenice.

Experimentujte! Místo blum použijte jiné sezónní ovoce, jako např. švestky, jablka nebo hrušky. Odvážní přidají ananas.

Blumy dobře omyjte, osušte, vypeckujte a nakrájejte na menší kousky. V misce vymíchejte tvaroh dohladka, přidejte nakrájené blumy, krupicový cukr a vše zlehka ale pořádně promíchejte.

Listové těsto si rozválejte a pomocí velkého kulatého vykrajovátka vykrojte kola. Nemáte-li vykrajovátko, nezoufejte. Stejně dobře poslouží uzávěr velké zavařovací sklenice, či velký hrnek nebo sklenice. Do středu každého kola umístěte lžičku tvarohové náplně, překlopte a okraje těsta pomocí vidličky spojte, aby náplň nevytékala.

Nemusíte vykrajovat. Těsto  nakrájejte na pruhy široké asi 8 cm a ty pak na čtverce. Do středu opět dejte náplň a přeložte na trojúhlelník.

Smažené listové taštičky

Olej na smažení sladkých taštiček vybírejte opravdu pečlivě, nejlépe ve specializované prodejně, kde vám dají i ochutnat. Z běžně dostupných mohu doporučit jen český řepkový olej.

[two_third align=“right“]

Taštičky smažte na kvalitním oleji. Pro přípravu sladkých smažených jídel jsem si velmi oblíbila kokosový olej, získávaný z dužiny kokosových ořechů. U nás se používá ojediněle, ve světě je však velmi oblíbenou surovinou. A má to své opodstatnění.

Kokosový olej působí jako přírodní antibiotikum, pomáhá snižovat hladinu cholesterolu a také je to jeden z nejrychlejinejlépe trávených tuků. Jen pozor, přepalovat se začíná již při 180°C. Vyzkoušíte-li ho, zamilujete si jeho krásně aromatickou vůni i to, že si jej během vaření s radostí namažete na ruce. A uděláte jim moc dobře.

Nepodaří-li se vám kvalitní kokosový olej koupit, použijte palmový nebo ořechový. Z běžně dostupných olejů pak český řepkový. Zdůrazňuji český. Ten je na našem trhu nejkvalitnější.

[/two_third]

V hluboké pánvi rozehřejte větší množství oleje. Tolik, aby taštičky mohly pořádně plavat. Ze všech stran je postupně usmažte dozlatova. Vždy smažte maximálně tři najednou, aby měly dostatek prostoru. Usmažené taštičky pak pokládejte na papírovou kuchyňskou utěrku nebo několik vrstev papírových ubrousků, ty vám odsají všechen přebytečný tuk. Obalte je v oříškové směsi a servírujte.

Taštičky se slehačkou

Zapomeňte na linii a taštičky podávejte s pořádným kopcem domácí šlehačky ozdobené oříšky. Jen tak se vám řádně obalí nervy a zkouškovým proplujete levou zadní. A když vás bude trápit svědomí, běžte si zaběhat.

Nedělá vám smažené dobře na žaludek a raději byste něco lehčího? Žádný problém. Taštičky připravte přesně podle receptu. Ve chvíli, kdy je budete mít naplněné a spojené, potřete je rozšlehaným žloutkem a dejte péct do trouby vyhřáté na 180°C. Pečte dokud krásně nezezlátnout a pak je ještě teplé obalte v oříškové směsi.  Také oříšky můžete obměňovat, vyzkoušejte mandle nebo pistácie. K dokonalosti se přiblížíte namletím a použitím oříšků makadamových.

A že máte chuť spíš na klasický litý koláč? I pro vás máme recept. Rozhodně vyzkoušejte náš super rychlý makovec.

Zdroj: Barbora Venháčová, Generace21

Barbora Venháčová

Barbora Venháčová

Obyčejná holka, momentálně máma na plný úvazek a kuchařka tělem, duší a hlavně srdcem. Na vaření nemám papír, ale jídlo, vařečky a plotna jsou mou největší vášní. A největší radostí zase to, když chutná. "Když si člověk počíná pečlivě, když používá správné přísady a všemu dá, co tomu patří, může většinou uvařit něco moc dobrého."

Zanechte komentář