Pečeme bez lepku: karotkové muffiny

Na talíři / 23.6.2014

Alergie na lepek je celkem běžnou věcí a někteří lidé drží bezlepkovou dietu zcela dobrovolně. Život bez mouky se může zdát jako pruda, ale naše mrkvové muffiny vás přesvědčí o opaku.

Bezlepková dieta a celiakie

Kdo ještě neslyšel o bezlepkové dietě, je to důsledek alergie na lepek či celiakie. Jde o to, že lepek obsažený nejen v obilných produktech, ale i ve spoustě potravin, u kterých byste to ani nečekali, jako je pesto, bujón nebo čokoláda, a který tzv. leptá stěnu tlustého střeva a tím narušuje trávení – z lékařského hlediska to tedy není nic moc.

Pro kuchaře a pekaře je naopak vysoký obsah lepku pozitivní záležitostí protože jsou díky němu výrobky z mouky pružnější, dobře kynou a po upečení si drží tvar a jsou tak nějak obecně hezčí. Pokud jde třeba o výrobu těstovin, těsta na pizzu nebo dobrý chléb – čím více lepku, tím to jde a chutná lépe.

Pokud vás trápí bezlepková dieta, nebo jste si zvolili tenhle zdravý životní styl, nemusíte se bát a nic si odpírat, protože u našich mrkvových muffinů absenci lepku ani nepoznáte a navíc jsou dokonale dietní laskominou díky minimu cukru, který je vyměněn za mrkev.

Mrkvové muffiny

Suroviny

(vystačí na výrobu zhruba 15 menších muffinů)

  • 2 vejce
  • 1/2 hrnku oleje (olivového či řepkového)
  • 1/2 hrnku třtinového cukru
  • 1/2 hrnku samokypřící bezlepkové mouky
  • 1/2 hrnku pohankové mouky (nemá tak výraznou chuť jako třeba kukuřičná nebo rýžová)
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky sody na pečení
  • špetka soli
  • 5-6 středně velkých mrkví
  • 1 hrst rozmixovaných ořechů – vlašské či mandle – nejlépe půl na půl
  • 1 hrst rozinek či brusinek nebo obojího
  • kůra z jednoho bio citrónu

Do těsta můžete přidat prakticky cokoliv co máte rádi – rozdrcená čokoláda, čerstvé ovoce a další.

Postup

Troubu předehřejte zhruba na 160 °C a nastrouhejte mrkev najemno. Vyšlehejte vejce s cukrem, přidejte olej, všechny suché přísady a na závěr nastrouhanou mrkev spolu se sušeným ovocem, oříšky a čokoládou. Vše důkladně promíchejte a těsto rozdělte do muffinových formiček.

Nejlepší je pekáč s otvory na muffiny, které si vyložíte obyčejným pečícím papírem rozstříhaným na čtverečky – tak budete mít krásné, ležérně elegantní muffiny jaké se servírují v amerických kavárnách.

Počítejte s tím, že těsto zvětší minimálně o polovinu i více svůj objem. Pečte zhruba dvacet minut, ale záleží na velikosti a na troubě, takže platí staré dobré pravidlo suché špejle. Je také důležité, aby se muffiny nevysušily a byly hezky vláčné.  Je fajn když je těsto trochu lepivější.

Recept lze použít i na mrkvový dortík se stejným postupem, jen se peče zhruba 60 minut a můžete ho doplnit polevou z tvarohu, citronové šťávy a medu.

Bezlepkové muffiny . recept

Bezlepkové karotkové muffiny. Zdroj: Magdaléna Simonová, Generace 21

zdroj perexové fotografie: photl.com

Magdaléna Simonová

Magdaléna Simonová

Jednoduše miluju jídlo - za plotnou i za stolem a chci tyhle požitky sdílet s okolím. Když nejím a nevařím, studuju sociologii na UK, píšu o hudbě a pracuju v mediálním výzkumu.

Zanechte komentář