Jednoduchá kuchyně vám pomůže se zorientovat

Na talíři / 6.6.2014

Nová kuchařka od Jamese Petersona přináší základní recepty pro každodenní vaření a spoustu cenných rad.

Více než 200 pokrmů, které za necelou hodinu servírujte na stůl – to slibuje zadní obal s informacemi o kuchařce Jednoduchá kuchyně od Jamese Petersona.  Kromě toho také rady, jakými potravinami zásobit spíž, co si pořídit za kuchyňskou výbavu a náhrady za těžko dostupné přísady. Byla jsem opravdu zvědavá, zda tohle vše kuchařka opravdu splňuje.

james peterson

James Peterson, zdroj: jimcooks.com

James Peterson je americký spisovatel. Přestože vystudoval chemii, stal se učitelem kulinárního umění, které začalo v Paříži. Napsal již přes 15 kuchařek. Překladu do češtiny se jich dostalo hned několik.

  • Co by měl vědět správný kuchař
  • Co by měl vědět správný kuchař – 484 rad, tipů, triků a technik jak si usnadnit práci v kuchyni
  • Jednoduchá kuchyně

Nejen recepty

Kromě receptů obsahuje kniha obsáhlou úvodní část věnovanou teorii. Na začátku je seznam přísad, které by vám doma neměly chybět v perfektně vybavené kuchyni. Kromě klasiky jako těstoviny mléko, olej, ocet najdeme v seznamu také ančovičky, ořechy a vína. Vše je abecedně rozděleno a vysvětleno.

Po rozepsání surovin najdete ještě pěkné shrnutí.

Vína

Když recept volá po bílém víně, použijte suché víno přednostně s vysokou kyselostí, zvlášť doporučuji Savignon blanc, ale za rozumnou cenu dostanete i jiné dobré druhy. Červené víno má mít vždy plnou chuť a hodně taninu. Z šery se k vaření používá opět to suché, z nějž zvlášť doporučuji fino nebo krásně zralé amontillado.

Jednoduchá kuchyně, str.17

Dále se zabývá kuchyňskou výbavou, kde jsem po prvním zalistování celkem lekla. Tolik věcí musí mít? Co to proboha znamená holandská pícka, ramekiny nebo odpěňovačka? Po druhém listování jsem už četla. A není to tak hrozné, hrnce a pánve mám, nože mám, mísy, struhadla, síta a naběračky taky. Přidejte hnětač, vál, vykrajovátka a jste vybaveni dostatečně. Postupně si pořídíte zbytek podle toho, jak často chcete pasírovat, grilovat nebo dělat suflé v té parádní míse, která je na něj určená.

Poslední, čím se autor v úvodu zabývá, jsou kuchyňské technologie. Kromě popisu tradičních postupů jako je dušení či pečení se dozvíte i o glazírování, pošírování a speciálně věnovaný box patří sekání bylinek a krájení cibule.

Ovládáte-li angličtinu, můžete vařit rovnou s Jamesem Petersonem:

Recepty pro každodenní vaření

Kuchařka je rozdělena tradičně podle druhů pokrmů. Najdete v ní předkrmy, polévky, saláty, zeleninové pokrmy, sýrové pokrmy, ryby a mořské plody, obilniny a těstoviny, mas, drůbež, omáčky, dezerty, studené a teplé nápoje a něco co mě naprosto uchvátilo – snídaně.

Dojem ze samotných receptů je u mě trochu rozpačitý. Ano, jsou jednoduché, nepotřebujete na ně (většinou) žádné speciální potraviny, které na malém městě neseženete, ale když jsem si měla vybrat, co „pro vás“ na zkoušku podle kuchařky uvařím, najednou to byl velký problém. „To jim jako vážně předložím, jak jsem dělala těstoviny, kam jsem přidala máslo, pepř a parmazán a budu to vydávat za něco, na co jsem potřebovala kuchařku?“ znělo v mé hlavě. A takových opravdu jednoduchých (ano, vím, ta kuchařka se tak jmenuje) receptů je tam hodně. Doteď třeba moc nechápu, proč je třeba mít recept Pečené kuře obsahující suroviny: kuře, sůl, pepř a vedle recept Pečené kuřecí čtvrtky, kde suroviny jsou 2 celá kuřecí stehna, 2 kuřecí prsa, sůl, pepř a pro změnu 4 lžíce másla, která mají ale v závorce poznámku, že je lze vynechat.

Většinu receptů doplňují fotky.

Většinu receptů doplňují fotky.

Je tedy třeba na kuchařku nahlížet jako na opravdu vhodnou pro úplné začátečníky, kteří mají před sebou pár surovin a neví, co pořádně s nimi. S její pomocí vytvoříte báječné celé menu, protože vás i recepty často odkážou k dalším. Například uděláte salát s kachním masem, které připravíte podle jiného receptu v kuchařce a bude zároveň i hlavním chodem. Nechybí ani klasické recepty, jak udělat bramborovou kaši, uvařit rýži nebo upéct lilek.

Samozřejmě ale najdete i takové, které vyžadují více času (i když příprava každého se podle autora dá stihnout do půl hodiny a celé menu máte za hodinu hotové), více umu a jste-li už pokročilejší kuchtíci, přinesou vám i více zábavy (zvláště pokud rádi pečete).

Vyzkoušeno:

Saltimbocca z kuřete

  • Suroviny na 4 porce:
  • 4 zhruba 180g až 240g kuřecí prsa, bez kůže i kostí
  • sůl
  • černý mletý pepř
  • 6 lžic másla
  • 2 velké, tenké plátky pršutu (příčně rozpůlené)
  • 8 lístků šalvěje
  • (já přidala ještě kapku olivového oleje)

Kuřecí prsa rozklepejte na cca 1 cm, osolte a opepřete. Na pánvi zpěňte dvě lžíce másla a přidejte trochu olivového oleje (máslo se s pak méně připaluje). Smažte zhruba pět minut, otočte a dosmažte asi dvě minuty. Poté kuřecí prsa přendejte na tác a položte plátek pršutu a listy šalvěje. Z pánve slijte tuk, dejte na ní zbytek másla a zahřejte do zpěnění. Pak jím přelijte prsa a podávejte. Jako přílohu mohu doporučit bramborovou kaši. (V kuchařce najdete mnoho způsobů, jak ji připravit.)

Saltimbocca z kuřete.

Saltimbocca z kuřete.

Fotografie, které opravdu lákají

Jednoznačně musím pochválit fotografie, které jsou od samotného autora. I opravdu obyčejné jídlo vypadá jako skvostná hostina, za kterou muselo stát spoustu času, ale když si pak přečtete recept, není tomu tak.  Opravdu veliká škoda, že fotka není u každého z receptů, nebo je to možná dobře, protože to už byste z kuchyně nevylezli nikdy, všechno byste museli zkusit, jestli to bude opravdu tak dobře vypadat jako na fotce.

Oddíl věnovaný drůbeži.

Oddíl věnovaný drůbeži.

Název: Jednoduchá kuchyně

Originální název: Kitchen Simple: Essential Recipes for Everyday Cooking

Autor: James Peterson

Cena: 387,-

Kupte on-line!

Přiznám se, že když jsem viděla tak lákavé fotografie a zajímavý úvod, čekala jsem trochu víc, ale ten oddíl snídaně mě stejně stále baví. Pro mě je to nejlepší jídlo dne a většinou se na něj zapomíná, děkuji tedy Jamesi Petersenovi za těch 15 receptů, které prostě musím vyzkoušet všechny!

A jaký oddíl v kuchařkách nejvíc baví vás?

Zdroje fotografií (pokud není uvedeno jinak): Alice Pazderová, Generace 21

Zdroj videa: youtube.com

Alice Jendelová

Alice Jendelová

Jsem holka plná protikladů. Ačkoliv už věkem přes 20, stejně milovnice pohádek, Hello Kitty a hlavně Harryho Pottera. Ačkoliv už ne studentka, stejně sběratelka lepíků, notýsků, zvýrazňovačů a všelijakých dalších roztomilostí a nutností z papírnictví. Ačkoliv milovnice domova a svého klidu, stejně cestovatelka celým srdcem s mnoha cestovatelskými sny. A ačkoliv kuchtička, co mnohokrát něco připálí a zaneřádí celou kuchyň, stejně redaktorka sekce Na talíři. ♥

Zanechte komentář