Průvodce světem kávy – první část

Na talíři / 3.6.2014

Objevte s námi kouzlo káv připravených na bázi espressa!

Espresso, presso, piccolo, latte…Všechny tyto výrazy známe a denně se s nimi setkáváme. Vždyť kávových nadšenců přibývá a úměrně k tomu roste i počet kaváren. Ale co je vlastně co a co ve skutečnosti vůbec neexistuje?

Česko právě prožívá, řekla bych, kávovou revoluci. Češi si obecně více oblíbili sezení v útulných podnicích s milou obsluhou a hlavně s šálkem dobré kávy. Alespoň mně zní tato představa jako ideálně strávené odpoledne. Problém ale nastává v okamžiku, kdy se vás obsluha zeptá, jakou kávu si dáte. Samozřejmě tušíte, že cappuccino je s mlékem a stejně tak „latte“. Ale jaký je mezi nimi rozdíl?

Dvojité espresso - na povrchu se vytvořila správná crema.

Doppio – na povrchu se vytvořila typická crema

Espresso

Jako první se pustím do rozboru toho nejzákladnějšího a přitom téměř nejvíce „poruchového“ nápoje – espressa. Na začátek bych chtěla podotknout, že neexistuje nic jako piccolo (piccolo se v italštině používá jako oslovení malého chlapce), malé/velké espresso, presso či cokoliv jiného. Espresso má jasně dané parametry, které musí splňovat. Je to nápoj o celkovém objemu 30 ml ±5ml a je připravený z 8-10g kávy. Není v něm cítit hořká pachuť, ale jemná ovocnost, acidita (někdo to může nazývat kyselost, ale pokud vám mohu doporučit, toto před baristou neříkejte) a na jeho povrchu je tzv. crema. Je pěkné, když je crema pevná a oříškové barvy, ale to, co tvoří espresso espressem, je hlavně jeho chuť. Espresso se pije rychle. A pokud by na vás bylo jedno espresso málo, stačí si objednat doppio (nebo také double espresso), což je dvojnásobek espressa (na celkový objem 60ml se používá 14-20g kávy).

Ristretto

Ristretto není espresso, ale tzv. zkrácené espresso. Vyrábí se ze stejné dávky, ale jeho konečný objem je menší. Činí 20ml a pije se především v jižní Itálii, jelikož je v těchto místech teplo a pro náš organismus je v tomto podnebí lepší pít co nejméně teplých nápojů.

Některé pražské kavárny, kde vám připraví dobré espresso:

  • Al Cafetero
  • Café Lounge
  • Kafé Karlín
  • Mezi Zrnky
  • Pražírna

Americano

Tento nápoj ocení hlavně ti jedinci, kteří si rádi objednávají „velké espresso“. Americano je espresso prodloužené horkou vodou a to zhruba v poměru 1:5 espressa a vody. Buď vám barista americano připraví tak, že vám do horké vody nalije shot espressa nebo dostanete v konvičce horkou vodu, abyste si prodloužili espresso tak, jak uznáte za vhodné.

Pijte kávu s láskou!

Pijte cappuccino s láskou!

Ukázka tvorby latte art při přípravě cappuccina

Ukázka tvorby latte art při přípravě cappuccina

Cappuccino

A je to tu. Nápoj s mlékem. Kolem mléka do cappuccina jsou neustálé spory. Spousta Čechů ještě stále zastává názor, že vyšlehané mléko by mělo tvořit v šálku „kopeček“. Omyl! Mléko se šlehá tak, aby se vytvořila mikropěna, která pohladí hostu jeho jazýček. Hladina cappuccina by tedy měla být hladká a bez viditelných bublinek. Na povrchu také nemá co dělat žádná čokoláda nebo skořice. Jediné, co je tolerované, je tzv. latte art, což je laicky řečeno kreslení do mléka. Barista pomocí šikovných pohybů vytvoří na cappuccinu obrázek. Může se jednat o květinu, srdíčko apod. Záleží jen na šikovnosti a nápaditosti baristy. Chci však upozornit na fakt, že Montmartre na cappuccinu neznamená, že je káva dobrá. A co je tedy cappuccino? Pořád stejný shot espressa a ±150ml mikropěny, nápoj tedy tvoří 180ml. Cappuccino vyrobené z dvou shotů espressa se nazývá Flat white (objem je zachován).

Caffe latte

Latte macchiato

Latte macchiato

Nápoj velice podobný cappuccinu, jen o větším objemu. Ten tvoří více než 250ml a z toho pouhých 30ml je káva. Jedná se tedy spíše o mléko s kávou než opačně. Pije se v šálku a opět na jeho povrchu můžeme vidět umění některých baristů v kreslení do mléka – latte art. Mimochodem, caffe latte vzniklo v Itálii jako nápoj pro malé děti. Obměna caffe latte se nazývá latte macchiato a podává se ve sklenici. Má stejný objem, jen příprava je opačná než u caffe latte. Nejdříve se napění mléko, které se nalije do sklenice a během chvilky se oddělí mléko a mléčná pěna. Následně se do mléka přilije shot espressa a díky tomu se vytvoří typické 3 vrstvy.

Závěrem bych chtěla zdůraznit, že káva je věda, do které neproniknete jedním článkem. Je důležité ochutnávat a vnímat všechny chutě a vůně, které vám barista představí. Důležité je také vědět, že drahá káva není synonymum k dobré kávě. Nicméně, pokud vás espresso vyjde na 20 korun, nemůžete očekávat nic extra.

Zdroj fotografií: Jiří Vild, http://www.jirivild.cz/

Lenka Floriánová

Lenka Floriánová

Zanechte komentář



Vaše názory

  • Jana

    Dobrý den, myslím, že je dobré vědět jakou že to kávu čteme v nápojovém lístku. Pak je jednoduchý výběr. Jaká káva bude chuťově už je na kavárníkovi a jeho kávě. Pokud chutná , vrátíme se, pokud za nic nestojí – no vypijem ji a příště půjdeme jinam. Nejsem z Prahy ale ráda zajdu do Al Cafetero, Můj šálek kávy, Cafe B. Braun . Těším se na druhý díl seriálu o kávě kde by měly být fotografie pořízené v Al Cafetero právě při přípravě naší Cibetkové kávy. J.