Nadívaná krkovička se slaninou, sádlovými brambory a křupavými houbami

Na talíři / 9.7.2014

Pomalu pečená krkovička s vynikající přílohou, posypaná křupavými houbami. Příprava je trošku náročnější, ale proč bychom se občas nerozmazlili?

Nenechte se odradit tím, že recept možná na první pohled vypadá složitě – nejvíc práce za nás stejně udělá trouba, ve které se maso peče. Takže s chutí do toho a šťavnaté maso je hotovo.

Začněme roládou

Suroviny:

Roláda:

  • 600 g krkovice vcelku
  • 200 g plátků anglické slaniny
  • 100 g plátků goudy
  • nať ze tří jarních cibulek
  • 2 lžíce francouzské hořčice
  • pepř, sůl, sušený česnek, tymián
  • asi 3 dl masového vývaru
  • 100 ml bílého vína

Z krkovice vytvoříme plát ve tvaru obdélníku, lehce jej naklepe, osolíme, opepříme, posypeme česnekem a tymiánem. Potřeme hořčicí a poklademe asi třetinou anglické slaniny. Na tu rozložíme plátky sýru a doprostřed naťovou cibulku. Pevně zavineme. Na prkénko rozložíme zbylou slaninu a na ni položíme vzniklou roládu. Plátky slaniny omotáme kolem rolády a pak pevně svážeme kuchyňským provázkem, aby roláda pěkně držela pohromadě.

Kde je vlastně krkovice? Zdroj: ommons.wikimedia.org (upraveno)

Kde je vlastně krkovice? Zdroj: commons.wikimedia.org (upraveno)

Vložíme do pekáče, přidáme lžíci másla a podlijeme asi decilitrem masového vývaru a bílým vínem. Přikryjeme druhou částí pekáče a pomalu dusíme v troubě při 120°C asi hodinu – občas zkontrolujeme, v případě potřeby přiléváme vývar. Po hodině roládu obrátíme vrchní částí dolů a znovu hodinu dusíme. Maso průběžně podléváme šťávou ze dna pekáče. Nakonec sejmeme víko, teplotu zvýšíme na 160°C a pečeme, dokud se na slanině nevytvoří křupavá kůrka.

Jak na skvělou šťávu?

Výpek slijeme a vložíme do kastrolku. Přilijeme tolik vývaru, kolik chceme mít šťávy, provaříme, podle chuti přidáme sůl i pepř a vypneme. Nakonec přidáme lžíci studeného másla, která šťávu zjemní.

 

Jako příloha sádlové rozmáčknuté brambory

Suroviny:

  • 8 brambory
  • 3 lžíce sádla
  • sůl
  • čerstvé bylinky na závěrečné posypání

Sádlo můžete nahradit máslem či jiným tukem.

Příprava není nijak složitá. Brambory řádně omyjeme a i se slupkou vaříme v osolené vodě 15 minut. Poté je ještě horké přendáme na zapékací mísu a rozmáčkneme, aby byly vysoké asi dva centimetry. Osolíme a na každý brambor položíme lžičku sádla. Zapékáme v troubě, dokud nezměknou a povrch nezezlátne.

DSCN3710

Krkovička plněná slaninou Zdroj: Daniela Svobodová, Generace 21

Dozdobíme křupavými houbami

Suroviny:

  • 300 g libovolných očištěných čerstvých hub
  • sádlo, drcený kmín, pepř, sůl

Houby nakrájíme na plátky a smažíme na dvou lžících sádla. Po pěti minutách přidáme koření a dál na mírnějším plameni smažíme, dokud nezezlátnou. Houby i se sádlem klademe na brambory.

Zdroj perexové fotografie: Daniela Svobodová, Generace 21.

Daniela Svobodová

Jmenuji se Daniela a jsem ta, co: - s velkým nadšením vaří (a peče) - s oblibou ochutnává nové věci - stále objevuje nové suroviny a kuchařské trendy - se zajímá o food styling - s chutí diskutuje o jídle a vaření - s radostí vítá hladové hosty

Zanechte komentář