Prague Food Festival aneb festival pro chuťové buňky

Na talíři / 29.5.2014

Všichni, kteří mají rádi jídlo, gastronomii a rádi ochutnávají nové chutě, tadymusí být. A my přece nemohli chybět.

Prague Food Festival aneb svátek gastronautů se konal o víkendu 23.-25. 5. 2014 v Praze v zahradách Pražského hradu. Lístky na nejlepší časy  tohoto festivalu jsou vyprodané brzy po zahájení předprodeje. Letošní ročník navštívilo 17 022 hostů. 

Jak to chodí

V rámci vstupenky za 450 Kč v předprodeji (500 Kč na místě) byl nejen vstup, ale také 10 grandů. Grandy jsou platidla, za která si účastník akce kupuje jednotlivé chody nebo výhodněji pak celá menu. 1 grand je 30 Kč, takže záleží jen na vás, kolik toho ochutnáte a kolik tady utratíte.

Prague Food Festival je třídenní svátek jídla s dlouholetou tradicí v Královské zahradě Pražského hradu na místě původních středověkých vinic. VIII. ročník festivalu nabídl skvělé pokrmy, nejlepší šéfkuchaře, představil špičkové podniky, producenty alkoholických i nealkoholických nápojů a delikates.
Letošní motto: „Nejezte, nepijte ani nežijte blbě!“ 

Při vstupu se kocháte siluetou pražské dominanty, procházíte se zahradami a prožijete „gastro orgasmus“. A když už vás bolí nohy, nebo jste se pěkně přejedli, není nic jednoduššího, než se vyvalit na trávník se skleničkou dobrého vína či koktejlu v ruce.

chobotnice

NH Prague, Il Giardino – Grilovaná chobotnice se salicorne a citronovým dresinkem.

Kdo tam byl

Při procházce mezi stany jste mohli vidět TOP české restaurace, hvězdy regionů, lokální dobroty nebo jen tak mňamky a sklenky. Ve světě gastronautů jste mohli narazit na Aureole nebo Art Nouveau, Zátiší group, U Emy Destinové, Yasmin, Noodles, Sakura, Kobe nebo vyzkoušet Secret of raw.

Lokálním dobrotám vévodilo Naše maso, kde byla snad nejdelší fronta z festivalu. Dále zde byly např. Chateau St. Havel či Farma Košík.

maso

Naše maso – Steak z kostí ze 42 dní stařeného roštěnce.

Hvězdy regionů byly zastoupeny restaurací U Štěpána, Zámkem Liblice, Angusfarm či Premier wines.

maso

U Štěpána – Dušená hovězí líčka na červeném víně, cederové pyré, restovaná kořenová zelenina na másle.

Nabídka restaurací byla doplněna také nabídkou od Kofola a Nealko, Pivovarů Lobkowicz, Sdružením slováckých vinařů, časopisu Apetit, UGO štávami, bonbony z BON-BON, čokoládami LINDT a mnoha dalšími zajímavými stánky.

stánek, apetit

Vařilo se i na stánku časopisu Apetit.

A jak to vidím já

Prague Food Festival je některými milován a některými zatracován. Já patřím do první skupinky. Při vstupu za symbolických 150 Kč si pak můžete kupovat jídlo dle vaších chutí a utrácet dle libosti. Můžete se zastavit u jednoho, dvou stánků a dát si celé menu třeba české kuchyně nebo jich můžete obejít více a vyzkoušet líčka z české farmy, tradiční špekáček, sushi, chobotnici, šneky, to vše případně doplnit celou řadou dezertů.

makronka

NH Prague, Il Giardino – Levandulová makronka s domácí zmrzlinou ze slaného karamelu, želé jablek Granny Smith.

Tomuto ročníku přálo počasí. U vstupu nebylo moc lidí. Tentokrát jsme ani nemuseli bojovat celou dobu s jedním plastovým příborem, ale u každého stánku byly klasické příbory. Personál na mnou navštívených stáncích byl milý, rychlý a upovídaný. Maso se s lehkostí rozpadalo a rozplývalo na jazyku. Jednotlivé chutě mě vždy ohromily a objevila jsem nové variance. Nejde říct, které jídlo bylo nejlepší, vše bylo vynikající.

Občas bylo třeba si chvíli na ty dobroty počkat. Ale bylo to pochopitelné, vzhledem k množství lidí, kteří toho chtěli ochutnat co nejvíc. A čekání ve všech frontách určitě stálo za to. Nejdéle jsme asi stáli u stánku Naše maso a u stánku Husí játra, ale nepočkejte si na foie gras.

fronta

Fronta před stánkem Naše maso. Občas bylo třeba si i počkat, ale určitě to stálo za to.

Jediným větším nedostatkem a možností na zlepšení bylo málo míst na sezení. Kolem stánků byly stolky na stojáka, kterých však nebylo mnoho. V některých částech byly větší stany zřejmě na sezení, ale bohužel tam byly jen dvě, tři lavičky a pár stolků na stojáka. Kdyby ty stany byly jen více vyplněny lavicemi, bylo by to mnohem lepší. Také nás děsilo, co když přijde bouřka, kam se schováme. Naštěstí se nic takového nestalo a mohli jsme se vyhřívat na sluníčku a sedět na trávě.

Ale i přesto to byla velmi podařená akce! Všem doporučuji!

šneci

La Bouchée – Šneci dušení v ryzlinku se šalotkou, žampionem a špekem z přeštíka uzeným na dřevě.

Tak co, zaujal Prague Food Festival a přidáte se příští rok? Určitě se tam potkáme.

Zdroj perexové fotografie: Pavla Doležalová, Generace 21 a najdete na ní Chesse cake z kachních jater v calvadosu, jablečné pyré, polníčkový salát a cidrové želé od Chateau St. Havel

Zdroj fotografií: Pavla Doležalová, Generace 21

Pavla Doležalová

Pavla Doležalová

Miluji jídlo (www.milujidlo.blogspot.cz), vaření a vše kolem něj...občas také sport (joga, tanec, kolo), knížky a lenošení.

Zanechte komentář



Vaše názory

  • zelená káva na hubnutí

    Byl jsem tam. Apetit festival v Plzni není taky špatný 😉

  • zelená káva

    Mimochodem ti sneci fakt pecka! 🙂