Domácí mandlová paštika, kterou zvládne skutečně každý

Na talíři / 4.1.2013

Jemná krémová konzistence, příjemně kořeněná chuť. Namazaná na krajíci čerstvého chleba chutná prostě báječně. O čem je řeč? Přece o paštice.

Kdo by neznal paštiku? Kdo z vás nikdy neochutnal paštiku z konzervy namazanou na čerstvém chlebu? Myslím, že tolik neznalých nebude. Na školních výletech, čundrech či při dovolených pod stanem byla paštika totiž poměrně vyhledávanou a oblíbenou pochoutkou.

Historie paštiky

Paštika se údajně vyráběla již v antickém Řecku a Římě. Podobu, v jaké ji známe my, jí vtiskl ale teprve v 18. století vyhlášený štrasburský kuchař Jean-Pierre Klaus. Ten experimentoval s kachními játry tak dlouho, než vznikla právě paštika. Od této doby se paštika ochucuje nejrůznějším kořením, bylinkami, ořechy, ovocem, apod. a k její výrobě se používají různé druhy jater a mas.

Pokud chcete nyní sehnat dobrou paštiku, rozhodně se pořádně začtětě do složení a investujte do kvalitních paštik, jedině tak si pochutnáte.

I sami si ovšem můžete během chvilky vyrobit domácí paštiku. Není to sice ta pravá paštika, která se peče ve vodní lázni, ale i tak jistě uspokojí vaše chuťové buňky. A navíc, oproti paštikám, které můžete koupit v obchodě, jedině u té vlastní skutečně víte, co opravdu jíte.

 

Paštika s mandlemi.

 

Suroviny (4 – 6 porcí):
500 g drůbežích jater, ideálně kachních
120 g másla, příp. máslo na zalití
2 šalotky
200 ml vývaru
120 ml kvalitního bílého vína
sekané mandle
snítky tymiánu, příp. jiné oblíbené bylinky (možno i sušené)
sůl, pepř
120 ml smetany (stačí méně tučnější)

Šalotku nakrájíme nadrobno a zpěníme na dvou lžících másla. Přidáme očištěná a pokrájená játra a necháme je zrůžovět.

Zalijeme vínem a necháme jej odpařit, poté přilijeme vývar, přidáme posekané bylinky a pod pokličkou necháme probublávat, dokud játra nejsou měkká. Pak je odstavíme ze sporáku, rozmixujeme tyčovým mixérem, dochutíme dostatečně solí, čerstvě mletým pepřem, přimícháme mandle a nakonec přilijeme smetanu zahřátou na teplotu směsi jater.

Přelijeme do mističek či skleniček, zalijeme máslem s posekanými bylinkami, mandlemi v medu či něčím dle vlastní fantazie. Necháme vychladnout a následně ztuhnout v lednici.

V lednici vydrží přibližně 3 – 5 dní.

Mandlová paštika s čerstvým pečivem a brusinkami.

S opečeným toustem či čerstvým pečivem chutná skvěle. Podávat ji můžete například s tradičními brusinkami.


Kupujete paštiky? Znáte nějaké skutečně dobré? Či máte nějaký svůj vlastní recept na paštiku a jste ochotni se nám pochlubit? Napište nám!

Zdroj fotografií: Lucie Zikmundová

Lucie Zikmundová

Lucie Zikmundová

Zanechte komentář