Waldorf salát s ořechy.

Díky našim neobvyklým chlebíčkům jako hostitelka jistě zabodujete

Na talíři / 30.12.2012

Překvapila vás neohlášená návštěva? Nebo chcete připravit rychlou večeři? Využijte našich tipů na jednoduché a zajímavé pohoštění.

Záleží jen na vašich chutích. Pokud máte vy a vaši přátelé v oblibě kozí sýry, pak jistě zabodujete rozpečenými bagetkami s plísňovým sýrem. Či je libo svěží waldorf salát s oblíbenou šunkou? Naložené olivy s fetou zase skvěle doplní jemnou cizrnovou pomazánku.

Výhodou těchto „jednohubek“ je jednoznačně nenáročnost na přípravu. Jakmile máte po ruce všechny potřebné suroviny, během několika minut můžete servírovat na stůl.

Waldorf & ořechy

[two_third]

dobré pečivo
řapíkatý celer – 3 řapíky
¼ celeru
1 jablko
3 lžíce posekaných vlašských ořechů
4 lžíce smetanového jogurtu
sůl, pepř
med
citron
oblíbená dušená či sušená šunka
ořechy na ozdobení

[/two_third]

Oba druhy celeru a jablko nakrájíme na malé kostičky a oblanšírujeme. Promícháme s plnotučným jogurtem, posekanými ořechy a dochutíme medem a citronovou šťávou, osolíme a opepříme. Dáme vychladit, pak nandaváme na plátky pečiva.

Ozdobíme oblíbenou šunkou a ořechy.

Tip: Skvěle se ke svěžímu salátu hodí sušená kachní prsa či šunka s akátovým medem (obě použity i na fotce).

Blanšírování
Kuchařská technika, při níž se využívá krátkého ponoření do vroucí vody a následného prudkého ochlazení, nejlépe ledem.

Rozpečené bagetky s kozím sýrem

dobré pečivo
kozí sýr s bílou plísní na povrchu
brusinky nebo brusinková marmeláda
vlašské ořechy
med
pepř

Na plátky pečiva poklademe plátky kozího sýra a dáme na krátkou chvíli do rozpálené trouby. Dochutíme brusinkovou marmeládou či zavařenými brusinkami, ozdobíme ořechy, zakápneme medem a lehce opepříme.

Kozí sýr s brusinkami na rozpečené bagetě.

Kozí sýr se skvěle doplňuje jak s brusinkami a ořechy, tak s hruškami či avokádem. Nebojte se experimentů. Zdroj: Lucie Zikmundová, Generace 21

Cizrnová pomazánka s fetou a olivami

5 lžic konzervované cizrny
2 lžíce oleje (ořechového či olivového)
sůl, pepř
limetková šťáva
2 stroužky česneku
feta naložená v olivovém oleji s
olivami, cibulí a oregánem

Cizrnu rozmixujeme s olejem a dochutíme šťávou z limety, prolisovaným česnekem, solí a pepřem. S dobrým olejem získává pomazánka na chuti, ideální je olej z vlašských ořechů.
Pokud budete pomazánku plánovat nějaký den dopředu, zkuste si naložit fetu s cibulí, oregánem a olivami na alespoň tři dny. Pak směs poklaďte na namazané plátky pečiva. V opačném případě lze využít čerstvé olivy a lehce rozdrobené fety či balkánského sýra.

Chlebíček s cizrnovou pomazánkou a nakládanou fetou.

Cizrna se v poslední době stala oblíbenou potravinou. Co jí dát šanci i při přípravě párty pohoštění? Foto: Lucie Zikmundová, Generace 21

Jaké občerstvení pro nečekanou návštěvu obvykle připravujete vy?

Zdroj perexové fotografie: Lucie Zikmundová, Generace 21

Lucie Zikmundová

Lucie Zikmundová

Zanechte komentář



Vaše názory

  • Barbora Venháčová

    Krásný článek a super fotky. Mám chuť na všechno. Ale kozí sýr je teda top. 🙂

  • Lucie Zikmundová

    Děkuji moc, jsem ráda, že se článek líbí 🙂