Silvestrovské kanapky

Zapomeňte na chlebíčky, zkuste naše silvestrovské kanapky

Na talíři / 29.12.2012

Připravujete na Silvestra party a chcete zazářit? Poradíme vám, jak jednoduše okouzlit chuťové pohárky vašich hostů.

Kanapka, jednohubka, chuťovka, to vše jsou označení pro malý pokrm obvykle servírovaný na opečeném kousku pečiva či krekeru. Může mít nespočetně podob a chutí a věřte, že s tímto malým překvapením zazáříte více než s naším starým známým obloženým chlebíčkem s vlašským salátem. Zkuste si letos dát záležet a překvapte své přátele něčím, co na silvestrovské párty ještě nevyzkoušeli. Máme pro vás návod, jak na to. Uvidíte, že jakmile se začtete do našich receptů, nápady na další a další varianty se vám budou v hlavě rojit samy.

Sýrová pomazánka s bílým vínem

Sýrové kanapky

Chcete-li sýrové kanapce dodat ještě slavnostnější ráz, nastříkejte sýrovou pomazánku na opečenou housku pomocí zdobičky.

[two_third]

200g kvalitního taveného sýra

100g čedaru, nastouhaného

½ lžičky muškátového oříšku

2 lžíce bílého vína

1 šalotka, nakrájená najemno

1 stroužek česneku, lisovaný

150 ml šlehačky, ušlehané

Sůl a čerstvě mletý pepř

[/two_third]

Sýrovou pomazánku připravuje doma skoro každý. Variantu s bílým vínemmuškátovým oříškem si jistě zamilujete, pro její lehce ovíněnou chuť a velmi lehkou konzistenci. Tavený sýr nechte dojít pokojové teploty a vidličkou rozmačkejte, přidejte nastrouhaný čedar a s pomocí vidličky opět dobře spojte. Ochuťte muškátovým oříškem a přilijte bílé víno. Nešetřete na něm. Obecně nikdy nepřidávejte do jídla levné víno jen proto, že je „jen na vaření“. Jídlo si zaslouží tak kvalitní víno jako vaše ústa. Uvidíte, že z dobré lahve se vám bude vařit mnohem lépe než z „krabičáku“. Třeba jen proto, že dát si během vaření skleničku bude učiněná slast.

Jako alternativu můžete také vyzkoušet sýrovou pomazánku s vlašskými ořechy. Tu snadno připravíte z 200g taveného sýra, 80g změklého másla, 100g ementálu, 50g vlašských oříšků, soli, pepře a 3 lžiček nasekané pažitky.

Až spojíte sýrovou směs s vínem, přidejte najemno pokrájenou šalotku s česnekem a znovu promíchejte. Nakonec lehce vmíchejte ušlehanou neochucenou šlehačku. Celá konzistence pomazánky se tím velmi zjemní a odlehčí. Dejte uležet do chladu a před servírováním natírejte na opečená kolečka rohlíku či menší kousky bagety. Ozdobte chorizem a posypte parmazánem.

Lilková pomazánka s pečenou paprikou

Lilková pomazánka

Lilek bývá často velmi zatracován, nezalekněte se a tuto pomazánku rozhodně vyzkoušejte, i když ani pro vás není lilek zrovna favoritem. Spojení pečené zeleniny a jemné smetany je naprosto ohromující.

[two_third]

2 větší lilky

Olivový olej

2 červené kapie

1 šalotka, nakrájená najemno

2 stroužky česneku, prolisované

2 – 3 lžíce husté zakysané smetany

Sůl a čerstvě mletý pepř

[/two_third]

Příprava této pomazánky je časově náročnější, začněte s ní tedy buď hned ráno, nebo nejlépe den předem. Lilky si podélně rozkrojte na poloviny, obě nařežte tak, aby na jejich povrchu vznikla mřížka. Dejte je do zapékací misky a pořádně zalijte olivovým olejem. Dejte péct do trouby předehřáté na 170° C asi na 40 minut. Lilky by po této době měly být krásně měkké, pokud tomu tak nebude, s klidným srdcem dobu pečení prodlužte. Poté je vyjměte z trouby a nechte vychladnout.

Mezitím si papriky omyjte, také vložte do zapékací misky a dejte do trouby pod gril. Postupně s nimi otáčejte tak, aby jejich povrch ze všech stran zčernal. Nemáte-li troubu s grilem, můžete je opálit nad plynovým hořákem nebo velmi zprudka opéct na suché pánvi. Až papriky zčernají, vložte je do mikrotenového sáčku a ten zauzlujte. Papriky se zapaří a až vychladnou, slupka z nich půjde velmi lehce dolů. Až tak učiníte, papriku nakrájejte nadrobno. Na pánvi si nechte zesklovatět šalotku a na poslední minutku k ní přidejte prolisovaný česnek. Velmi krátce orestujte.

[two_third align=“right“]

Zbude-li vám více paprik, vyzkoušejte náš tip. Omyjte je a podle receptu zbavte slupek, nechte vychladnout a přidejte dva stroužky prolisovaného česneku, 2 velké lžíce panenského olivového oleje, 1 lžíci moučkového cukru, 1 a 1/2 lžíce jablečného octa, hrubou mořskou sůl a čerstvě mletý pepř. Vše promíchejte a podávejte ke slaným krekrům.

[/two_third]

Lilky vydlabejte a nakrájejte či rozmačkejte vidličkou najemno. Přidejte paprikucibulovou směs s česnekem. Vše spojte dohromady společně se zakysanou smetanou. Osolte a opepřete podle své chuti. Podávejte na opečeném pečivu, ozdobené kapkou zakysané smetany, paprikou a pokapané pár kapkami panenského olivového oleje.

Papriková pomazánka s pečenou krkovicí

Papriková kanapka

Paprikovou kanapku při přípravě raději moc nesolte, kapary naložené v soli jsou velmi slané. Dochucení solí si tedy raději nechte na úplný závěr.

[two_third]

2 cibule, nakrájené nadrobno

2 řapíky celeru, nakrájeného na plátky

3 stroužky česneku, nakrájeného na plátky

4 papriky, nakrájené na tenké nudličky

400g sekaných rajčat ( konzervovaných)

2 lžíce kaparů naložených v soli

1 lžíce červeného vinného octa

1 – 2 lžičky krupicového cukru

Sůl a čerstvě mletý pepř

2 silnější plátky libové vepřové krkovice

[/two_third]

V tomto případě nejde ani tak o klasickou pomazánku jako spíše o dip. K jeho výrobě budete ale potřebovat jen pár minut na krájení. Zbytek za vás pak udělá teplo v bublajícím hrnci.V hrnci si na kapce olivového oleje orestujte cibuli společně s řapíkatým celerem, česnekem a paprikami. Až zelenina změkne, přidejte rajčata, kapary a vinný ocet s cukrem. Pořádně zamíchejte a nechte probublávat, dokud se neodpaří přebytečná tekutina z rajčat a dokud nezískáte hustou zeleninovou směs. Dochuťte solí a pepřem a nechte vychladnout.

Krkovici můžete vyměnit například za vepřovou panenku. Doporučit můžu i tenké plátky vyzrálého hovězího pupku.

Před podáváním si na oleji orestujte osolené a opepřené plátky krkovice dozlatova z obou stran. Po vychladnutí je nakrájejte na tenké proužky. Paprikovou pomazánku servírujte na opečeném toustu či větším kousku bagety, kterou jste předtím lehce potřeli česnekem. Nahoru naaranžujte plátky krkovice, opepřete čerstvě mletým pepřem a zakápněte olivovým olejem.

Pivní pomazánka s tuňákem

Pivní kanapky

Pivo a tuňák? Nepředstavitelná kombinace. Uvidíte však, že i suroviny, které by vás nenapadlo spojit dohromady, mohou skvěle ladit.

[two_third]

250g kvalitního tuňáka v konzervě, scezeného

2 žloutky z natvrdo uvařených vajec

4 lžíce majonézy

5 lžic světlého piva

1 řapík celeru, nakrájený nadrobno

1 malá šalotka, nakrájená nadrobno

1 stroužek česneku, prolisovaný

Špetka sladké papriky

Špetka mletého chilli

Sůl a čerstvě mletý pepř

[/two_third]

Většinu tuňáka rozmačkejte pomocí vidličky, část si ponechte na dozdobení kanapek. Žloutky zapracujte k rybě a s pomocí vidličky spojte s pivem a majonézou. Přidejte pokrájený celer a šalotku, česnekkoření. Podle své chuti posolte a opepřete. Pomazánku nechte vychladit a namažte na opečené tousty. Ozdobte tuňákem a plátky řapíkatého celeru.

Můžete také udělat malé sendviče z tmavého chleba. Tmavý toustový chléb potřete pomazánkou, přidejte kousky tuňáka a plátky celeru, přiklopte dalším plátkem chleba a pomocí vánočních vykrajovátek vykrájejte různé tvary. Ty pak napíchejte na párátka.

Silvestrovské oslavy jsou vždy spojeny s dobrým jídlem, ještě lepšími přáteli a spoustou zábavy. Zkuste přípravu letošního občerstvení vzít jako poděkování za uplynulý rok. Hrajte si s každým jedním kousíčkem a pak už jen s úsměvem na rtech sledujte, jak se vaši přátelé ládují, až se jim dělají boule za ušima. Uvidíte, že vám to udělá obrovskou radost. A vstup do nového roku bude o to krásnější.

Máte v rodině recept na naprostou silvestrovskou „pecku“, která zmizí z talířů ve vteřině? Podělte se s námi na našem facebooku.

Foto: Barbora Venháčová, Generace 21

Barbora Venháčová

Barbora Venháčová

Obyčejná holka, momentálně máma na plný úvazek a kuchařka tělem, duší a hlavně srdcem. Na vaření nemám papír, ale jídlo, vařečky a plotna jsou mou největší vášní. A největší radostí zase to, když chutná. "Když si člověk počíná pečlivě, když používá správné přísady a všemu dá, co tomu patří, může většinou uvařit něco moc dobrého."

Zanechte komentář