Upečte s námi velikonoční mazanec

Na talíři / 18.4.2014

Poradíme vám jak na to se snadným receptem.

Osobně jsem si vždycky myslela, že tyto sváteční speciality jako je vánočka nebo mazanec musí být náročné nejen na čas. Ve skutečnosti to ovšem není tak složité. Ano, musíte nechat vzejít kvásek a pak nechat těsto kynout, ale stačí vám dvě hodinky i s pečením. A jakou pak uslyšíte chválu!

S chutí do toho…

Co bude třeba:

  • 250 g polohrubé mouky
  • 3 žloutky + 1 vejce na potření
  • 70 g rozpuštěného másla
  • 3 polívkové lžíce cukru
  • špetka soli
  • 20 g kvasnic
  • 200-250 ml mléka
  • hrst rozinek (chcete-li, můžete přidat i ořechy)
  • naloupané mandle
  • moučkový cukr na posypání
  • (do těsta můžete přidat i trochu rumu)

Jako první si necháme vzejít kvásek. Do hrníčku dejte lžičku cukru, vlažné mléko, kvasnice a pár lžic mouky. Přikryjeme a dáme na teplé místo.  Mezitím si prosejeme zbytek mouky do mísy, přidáme cukr, sůl a žloutky. Poté do mísy vlijeme vzešlý kvásek a zbylé mléko. Přidáme rozpuštěné máslo a rozinky.

Začneme vypracovávat těsto pomocí měchačky, dokud nebude hladké. Přikryjeme a necháme asi 45 minut kynout.

IMG_0589

Troubu si předehřejeme na 160°C. Vykynuté těsto vyklopíme z mísy a propracujeme. Ideálně s ním pořádně bouchneme o vál, aby se z něho uvolnil vzduch. Vypracujeme tvar bochánku a dáme na plech vyložený pečicím papírem. Necháme ještě 10-15 minut kynout.

Nakonec mazanec potřeme vajíčkem a posypeme mandlemi. Pečeme asi 30 minut. Před podáváním ho můžeme pocukrovat moučkovým cukrem.

…a je hotovo

No vida, žádná věda to není, že?  Dejte nám vědět, jak se povedl vám!

Dejte si ho zítra k snídani s čajem nebo kakaem.

Dejte si ho zítra k snídani s čajem nebo kakaem.

Zdroj fotografií: Lucie Loderová

Alice Jendelová

Alice Jendelová

Jsem holka plná protikladů. Ačkoliv už věkem přes 20, stejně milovnice pohádek, Hello Kitty a hlavně Harryho Pottera. Ačkoliv už ne studentka, stejně sběratelka lepíků, notýsků, zvýrazňovačů a všelijakých dalších roztomilostí a nutností z papírnictví. Ačkoliv milovnice domova a svého klidu, stejně cestovatelka celým srdcem s mnoha cestovatelskými sny. A ačkoliv kuchtička, co mnohokrát něco připálí a zaneřádí celou kuchyň, stejně redaktorka sekce Na talíři. ♥

Zanechte komentář