Neděle s food blogerkou: Střípky z blogu eat run love

Na talíři / 20.4.2014

Markéta z eat run love píše o pečení, vaření, cvičení i o radostech běžného života.

Markéta z eat run love

Dvaadvacetiletá blogerka Markéta je studentkou Masarykovy univerzity a ve svém volném čase dělá radost čtenářům svého blogu eat run love, kde píše o životním stylu, vaření, cestování a o všem možném.

Markéta je tak trochu lifestyle blogerka. Píše o vaření a pečení, ale taky přidává články o tom, jak po jejích dobrotách zůstat ve formě. Kalorie ani diety neřeší a radši si užívá života a to samé radí i svým čtenářům. Nejednoho z nich však mohla navnadit k „tour de lednička“ svými snídaňovými speciály v podobě neodolatelných ovesných kaší, zdravého pečiva a jiných dobrot. Trefně a s vtipem píše o svých cestách a nikdy nezapomene doporučit nějakou tu kavárničku, vinárnu nebo třeba jen úlovek z obchodu, který vám v košíku nesmí chybět. Blog eat run love si zkrátka zamilujete a Markétin humor vám vždycky o něco zlepší den.

Co vás vedlo k tomu založit blog?

Vyplynulo to tak nějak přirozeně, už od malička mě bavilo psát a kreslit. Ještě jsem ani nechodila do školy, ale už jsem vytvářela své vlastní komiksy o vymyšlených postavičkách, později jsem psala různé básničky, které jsem ale vždycky potom roztrhala, protože mi připadaly strašně trapné (smích), psala příběhy, kreslila, co se dalo. Ve škole mě nejvíce bavilo psaní slohovek. No a později jsem akorát vyměnila kreslení za focení, psát mě baví pořád, i když často mám chuť udělat s blogem to, co s těmi básničkami (smích).

Jak byste svůj blog popsala v jedné větě?

O všech radostech života, a hlavně o pečení, vaření a cvičení.

Jak se váš blog měnil v průběhu času?

Ze začátku to byla tragédie, maličké nekvalitní fotky, články byly asi tak desetkrát kratší než teď, ale nevím, jestli je to plus nebo mínus. Ani teď to sice není dokonalé, stále mám na čem pracovat, ale dávám si víc záležet i na tom, co píšu, a zejména na fotkách.

Nejraději píšu články o cestování, protože když píšu článek o cestování, znamená to, že jsem byla na nějakém hezkém výletě.

paříž markéta

Články o cestování píše Markéta z eat run love nejraději. A nikdy v nich nechybí krásné fotografie

Kdybyste mohla změnit jednu věc na tomto světě, co by to bylo?

Tahle otázka si přímo říká o nějaké pořádné klišé typu světový mír, lék na rakovinu, žádný hladomor v Africe, žádné těžké nemoci… Ale ano, samozřejmě bych si takové věci přála, ať je to jakkoliv velké klišé. Pokud by to ale mělo být něco méně vážného, změnila bych třeba to, že nejsem nechutně bohatá. Nebo že nemám doma francouzského buldočka. Nebo že nemám letenku do New Yorku. Nebo že nemám ve skříni tu krásnou květovanou sukni. Nebo…

Změnila bych to, že nemám plný sklep burákových másel.

Bydlela jste nějaký čas ve Vídni, jak byste zhodnotila život tady a tam?

Oboje má svá pro a proti, nedá se říct, že by to někde bylo lepší a někde horší, rozhodně ne tak, že by v Česku bylo všechno špatné a v zahraničí ze zlata, jak si hodně lidí myslí.

Vídeň očima Markéty

Ve Vídni strávila Markéta část svých studijních dní a se čtenáři se podělila o všelijaké tipy, co ve Vídni navštívit.

Na vašem blogu můžeme najít články o jídle, cvičení i cestování. Co vás baví nejvíc?
Cestovat. Cestovat a u toho jíst. Protože pravý máslový croissant chutná nejlépe na vrcholu Montmartru, anglické scones v Londýně… a víno v Mikulově.

Myslíte, že existuje recept na ideální postavu?

Jistě! Počítat každou kalorii, všechno jídlo si vážit přesně na gramy, nejíst pečivo, ovoce jen dopoledne, cukru se bát jako čert kříže, nikdy si nedat ani skleničku vínka a od rána do večera chroupat zeleninu, případně sýry pod 10% tuku.

cupcakes

Markétiny recepty jsou zdravější, ale sama říká, že občasné smlsnutí si na něčem nezdravém nemůže uškodit.

Ne, samozřejmě si dělám srandu, příznivcem nějakých hloupých diet a přehnaného řešení každého sousta rozhodně nejsem. Protože když někdo jen a jen řeší jídlo a neužívá si života, může mít svou vysněnou váhu, ale nebude z něj nic vyzařovat a takový člověk nikdy nemůže působit dobře.

A hlavně ani neexistuje definice toho, co je to ideální postava, pro každého to je něco jiného. 

Jaké cvičení byste čtenářům doporučila?
Rozhodně TRX!


TRX:
Total-Body Resistance Exercise
(= Cviky pro zatížení celého těla)
Závěsné cvičení, které rozvíjí tělesnou sílu pomocí funkčních pohybů a dynamických poloh. Svalová hmota narůstá rovnoměrně, což snižuje riziko zranění a zvyšuje výkonnost.

Co vás na vaření a pečení nejvíce baví?

Ten samotný proces, u míchání a patlání těsta si nejvíce odpočinu a těším se, jak to potom dopadne. Uklízení celé kuchyně mě pak baví o něco méně.

Jaké je vaše nejoblíbenější jídlo?

Mám plno oblíbených jídel, ale pokud můžu vybrat jen jedno, je to sushi.

Kdybyste měla jíst jedno jídlo po zbytek života, co by to bylo?

Asi to sushi. Nebo cheesecake.

Jaký recept byste s našimi čtenáři ráda sdílela?

Protože jsou Velikonoce už za dveřmi, vybrala jsem Velikonoční mini mazance z celozrnné mouky. Jsou krásně vláčné, voňavé, ideální třeba na snídani… a hlavně neskutečně snadné.

Velikonoční mini mazance

(na 4 mini mazance)

Skvělé mini mazance od Markéty z eat run love

  • 200 g celozrnné mouky, nejlépe pšeničné
  • 50 g bílé hladké mouky
  • 30 g másla
  • 50 g cukru
  • špetka soli
  • lžička muškátového oříšku
  • jeden žloutek (bílek bude na pomazání)
  • čerstvé kvasnice (půl balíčku)
  • 120 ml vlažného mléka
  • kůra z jednoho citronu
  • lžička rumu (se zbytkem lahve udělejte, co uznáte za vhodné)
  • a případně i hrst rozinek

Mouky sesypte dohromady, udělejte v nich důlek a v něm vytvořte kvásek z trochy cukru, pár lžic vlažného mléka a kvasnic a nechte chvíli odpočívat. Až kvásek vzejde, smíchejte ho s moukami, mlékem a všemi dalšími přísadami a vypracujte těsto, mělo by být trochu řídké. Nechte kynout minimálně 30 minut na teplém místě a potom uplácejte 4 bochánky. Ty dejte na plech s pečicím papírem, potřete bílkem a posypte semínky nebo mákem a dejte péct na 200 stupňů na 25-30 minut.

Zdroj fotografií: osobní archiv Markéty z blogu eat run love

Barbora Němečková

Barbora Němečková

Miluju všechno, co se týká jídla, a obzvlášť, když je to bez masa a zdravé. Mám svůj vlastní blog varenislecnyb.blogspot.cz kde zveřejňuju zdravé recepty na mňamky, po kterých se netloustne. Chci se stát dietoložkou a potom doma po večerech experimentovat v kuchyni.

Zanechte komentář