V hlavní roli jedna surovina: Velikonoční vejce na tvrdo

Na talíři / 21.4.2014

Hody, hody, doprovody, dejte vejce malovaný. No ale co potom s nimi?

Dubnová surovina měsíce nemohla být jasnější. Už od zimy bylo rozhodnuto. Všichni to totiž známe. Nastane velikonoční pondělí a my máme v lednici pár vajec na tvrdo a nevíme, co s nimi. Vždycky tam jsou. I když je vy sami neděláte, objeví se maminka, babička nebo tetička a pár vám jich zabalí, aby se jich sama zbavila. Poradíme vám, jak je zužitkovat a ještě si pochutnat.

Jako první vám dáme tipy na saláty, kde vejce využijete, pak pro vás máme nachystanou pomazánku, která vás jednoduše dostane a na závěr lahůdku v podobě pečeného slaného dortu.

Saláty, co nezklamou

Nejjednodušší způsob, jak se vajec zbavit, je udělat z nich salát. A nemusíte vymýšlet nic složitého, prostě nakrájejte svou oblíbenou zeleninu a přidáte i vejce. Chcete-li však vyzkoušet něco nového, našli jsme pro vás dva recepty, které stojí za vyzkoušení.

Rýžový salát

  • 200 g rýže basmati
  • losos (gramáž je doporučena 2 x 300 g, ale záleží na vás, kolik sníte)
  • 120 g mraženého hrášku
  • 4 vejce
  • 75 g dýňových semínek
  • 70 g mandlí
  • citron
  • 2 bobkové listy
  • celý černý pepř
  • mletý kmín
  • sladká paprika
  • olivový olej
  • petrželka

dresink:

bílý jogurt,  šťáva a kůra z 1 citronu, hrst nasekaného kopru

Uvařte rýži podle návodu. Mezitím si připravte lososa. Do vody přidejte bobkové listy, lžičku celého černého pepře a přiveďte k varu. Poté zmírněte oheň a asi po 5 minutách dejte do vroucího vývaru lososa, přiklopte hrnec, sundejte ho z ohně a nechte 15 minut odstát, pak filety vyndejte, nechte vychladnout a rozdělte na kousky.

Uvařte hrášek a připravte si dresink. Stačí smíchat jogurt, citron, kopr a dát vychladit. Připravte si mísu a salát, dejte do ní rýži a lososa. Zakápněte olejem, přidejte citronovou šťávu,  kůru, papriku, kmín, hrášek, opražená semínka dýně a mandlí, petrželku a pokud vám zbyl kopr, můžete přidat i ten. Opatrně promíchejte. Nakonec přidejte oloupaná vejce uvařená na tvrdo a rozkrojená na půl.

Inspirací nám byla kuchařka: Albert kuchařka – Spolu u stolu

Kromě zeleniny přidejte do svého oblíbeného salátu vejce. Zdroj: Photl.com

Kromě zeleniny přidejte do svého oblíbeného salátu vejce. Zdroj: Photl.com

Salát se slaninou

  • 8 plátků libové slaniny
  • 4 vejce
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžičky dijonské hořčice
  • 1 lžíce medu
  • 200 g salátu
  • sůl
  • pepř

Jako první si připravte slaninu. Vyložte plech pečicím papírem a při 200 °C upečte slaninu asi 10 minut v troubě. Vejce uvařené na tvrdo, oloupejte a překrojte. V misce ušlehejte olej, citronovou šťávu, med a dijonskou hořčici. Při servírování promíchejte salát s připravenou zálivkou, přidejte slaninu a vejce. Nakonec dosolte a opepřete.

Inspirací nám byla kuchařka: Deník Dity P.

A pokud zeleninový salát není to pravé pro vás, můžete udělat klasický bramborový salát.

Vajíčková pomazánka se sýrem a mrkví

Připravila: Petra Junková

  • 2 vejce
  • 1 střední mrkev
  • 150 g lučiny nebo pomazánkového másla bez příchuti
  • 2 lžíce tatarské omáčky
  • 3 lžíce nastrouhaného sýra dle chuti
  • 2 lžíce nadrobno nakrájeného pórku

Do malého hrnce vložíme oškrábanou mrkev a necháme povařit 3 minuty. Cílem je, aby mrkev nebyla ani syrová, ale ani uvařená a necháme i s mrkví vychladnout.

V míse si rozmícháme lučinu s trochou tatarky a nastrouhaným sýrem. Přidáme najemno nakrájený pórek. Vychladlou mrkev nastrouháme na jemno a vmícháme, vejce uvařené na tvrdo nastrouháme na hrubějším struhadle a přidáme do pomazánky. Vše promícháme a případně dochutíme solí.

Tento recept je ideální na zpracování všech možných druhů sýrů, které se nám třeba kupí v lednici a samotné už je nikdo nesní, přidat je také možné i tavené sýry. Pomazánka je rychlá a zdravá a můžete si ji připravit na svačinu do školy, stejně dobře může posloužit i jako základ na chlebíčky či jednohubky. Skvěle chutná posypaná pažitkou.

Rychlá a zdravá vaječná pomazánka. Zdroj: Petra Junková, Generace 21.

Slaný dort s vejcem, špenátem a sýrem

Připravila: Alice Pazderová

  • 500 g listového těsta
  • 4 vejce uvařená a 1 na pomazání
  • 500 g listového špenátu
  • 500 g polotučného tvarohu
  • 50 g parmazánu
  • 100 g tvrdého sýra (ideálně nějaký dobrý švýcarský sýr)
  • sůl, pepř
  • máslo a mouka na vymazání

Recept jsme našli ve stejné kuchařce jako recept na rýžový salát, ale trochu jsme si ho upravili. Záleží tedy čistě na vás, jaký sýr, který máte rádi, přidáte.

Předehřejte si troubu na 200 °C a připravte si dortovou formu, kterou vymažte máslem a vysypte moukou. Těsto si rozdělte na dvě třetiny a třetinu. Obě části zvlášť vyválejte. Do formy dejte větší část těsta tak, aby bylo na dně i na bocích formy. Vejce uvařená na tvrdo oloupejte a překrojte na půl.

přípravaPřipravte si špenát. Pokud máte čerstvý, spařte ho horkou vodou, vyždímejte a nasekejte. Použijete-li mražený, nechte ho na kamnech ve vodě povolit a pak postupujte stejně.  Špenát smíchejte v misce spolu s tvarohem, parmazánem, nakrájeným sýrem, osolte a opepřete.

Do vyložené dortové formy dejte část směsi, položte na ni vejce žloutkem nahoru a přidejte zbytek směsi. Přikryjte dort druhou částí těsta a upevněte k sobě boky.  Pomažte rozšlehaným vejcem a pečte asi 30 – 40 minut.

Když ho nahoře před upečením ozdobně nakrojíte, budete mít hezký vzor. Zdroj: Alice Pazderová, Generace 21

Když ho nahoře před upečením ozdobně nakrojíte, budete mít hezký vzor. Zdroj: Alice Pazderová, Generace 21

Napište nám, jak se poperete s vykoledovanými vejci vy.

Zdroj perexové fotografie: Alice Pazderová, Generace 21

Alice Jendelová

Alice Jendelová

Jsem holka plná protikladů. Ačkoliv už věkem přes 20, stejně milovnice pohádek, Hello Kitty a hlavně Harryho Pottera. Ačkoliv už ne studentka, stejně sběratelka lepíků, notýsků, zvýrazňovačů a všelijakých dalších roztomilostí a nutností z papírnictví. Ačkoliv milovnice domova a svého klidu, stejně cestovatelka celým srdcem s mnoha cestovatelskými sny. A ačkoliv kuchtička, co mnohokrát něco připálí a zaneřádí celou kuchyň, stejně redaktorka sekce Na talíři. ♥

Zanechte komentář