pizza, home made

Upečte si pizzu podle své chuti

Na talíři / 22.4.2014

Máte rádi pizzu, ale ve vašem okolí dělají quattro formaggi s nivou a eidamem? Nyní si ji můžete udělat podle sebe doma. 

Tuto pizzu zvládne každý sám doma, ať jste zapálený kuchař, nebo jen začátečník. Její přípravu ale nepodceňte. Byla by škoda udělat si těsto doma a plácnout na to ledajaké suroviny. Hezky si promyslete nákup přísad. Rajčatové sugo si můžete udělat i předem doma. V dobrém obchodě si nakupte prosciutto, mozzarellu, žampiony nebo to, na co máte chuť. Na quattro formaggi si přichystejte mozzarellu, gorgonzolu, ricottu a parmazán.

Suroviny na těsto:

pizza, jednoduchost

Zvládnete to každý! Zdroj: www.photl.com

  • 1 kg hladké mouky
  • 2 lžíce panenského olivového oleje
  • 1 kostka čerstvého droždí
  • 0,5 l čerstvé vody
  • Špetka soli
  • Špetka krupicového cukru
  • Na potření: 2 lžíce olivového oleje a 2 stroužky česneku

Do velké mísy prosejte mouku a promíchejte ji se špetkou soli. Uprostřed udělejte důlek, rozdrobte do něj kostku droždí, přidejte cukr a trochu vlažné vody. To vše přikryjte utěrkou a nechte vzejít  kvásek, to znamená, že směs v důlku nabobtná a zvětší svůj objem.

Poté přidejte olivový olej, zbylou vodu a vše zapracujte do hladkého těsta. Zvládnete to ručně, ale i robotem. Těsto přendejte do mísy, přikryjte potravinářskou folií a dejte vykynout přes noc do lednice. Mísu zvolte velkou, je to trochu jako hrnečku vař.

Pak už jen stačí těsto rozdělit na asi 8 pizz (dílů těsta). Každý díl na pomoučeném vále vyválejte nebo ručně vytočte či vytahejte. U první pizzy to půjde trochu ztěžka, ale postupně dostanete ten správný grif a u osmé pizzy už budete jako správný pizzař. Poté už jen stačí potřít vždy vytvořenou pizzu sugem, doplnit svými oblíbenými surovinami, suché okraje potřít olivovým olejem, ve kterém rozmícháte rozdrcený česnek, a můžete dát péct. Během pečení té jedné si můžete vyválet a připravit pizzu další. Pečte v troubě na spodní mřížce na nejvyšší teplotu (250 stupňů) cca 5-7 minut. Výše a doba pečení záleží na vaší troubě. Pečlivě hlídejte dle libosti!

pizza, domácí

Náplň záleží jen na vašich chutích! Zdroj: Pavla Doležalová, Generace 21.

Pokud vám nějaké těsto zbude, vyválejte ho do menších tvarů, aby se vám vešlo do mrazáku. Pak mezi jednotlivé kusy vložte pečicí papír, zabalte do potravinářské folie nebo do krabičky a dejte zamrazit. Pak už jen až přijde hlad nebo nečekaná návštěva, vytáhnete těsto z mrazáku, necháte ho chvíli povolit a přizpůsobíte svým či jejich chutím. Tuto pizzu pečte na menší teplotu 180-200 stupňů cca 7-10 minut. 

Domácí sugo

Pokud vám nestačí kupovaný rajčatový základ a chtěli byste si udělat svůj doma, přinášíme vám recept na domácí sugo. V zimě můžete udělat z konzervovaných rajčat, v létě využít přebytky ze zahrádky.

[two_third]

Suroviny:

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 3 stroužky česneku
  • 2×400 g plechovky loupaných krájených rajčat nebo kilo čertstvých rajčat
  • 2 velké cibule
  • 1 lžička krupicového cukru
  • 1 lžíce červeného vinného octa
  • Sůl
  • Mletý pepř
  • Oregano

[/two_third]

Rozehřejte si olivový olej, opečte na něm nadrobno nakrájenou cibulku, na chvíli přihoďte plátky česneku. Opatrně, aby vám nezhořkl. Vsypte rajčata a vařte cca 20 minut. Pak vše rozmixujte a dochuťte kořením a octem. Chvíli povařte. Nechte trochu vychladnout. Pak už jen potírejte připravené pizzy. Pokud vám něco zbude, nalijte do skleniček a dejte do lednice, určitě vám to chvíli vydrží.

Pokud se vám nechce dělat vlastní sugo, doporučuju si v italském obchůdku koupit rozmixovaná rajčata dochucená bazalkou!

Nečekaná návštěva nebo příliš hladový žaludek budou vaší připraveností určitě mile překvapeni. Prozraďte nám, jakou pizzu máte nejraději?

Zdroj perexové fotografie: www.freedigitalphotos.net, autor: stockimages

 

Pavla Doležalová

Pavla Doležalová

Miluji jídlo (www.milujidlo.blogspot.cz), vaření a vše kolem něj...občas také sport (joga, tanec, kolo), knížky a lenošení.

Zanechte komentář