Rychlé a lehké: Placky z kukuřičné polenty s lilkovým dipem

Na talíři / 27.4.2014

Bude chutnat i vegetariánům!

Kukuřičná polenta je vděčná a téměř univerzální. Můžete z ní udělat kaši, zapéct ji jako pizzu nebo ji použít jako základ placek, které vám přinášíme v dnešním receptu. Chutnají skvěle s lilkovým dipem a lze je ozvláštnit servírováním za studena s matjesy v oleji.

Matjes, mates – lze používat obě slova a jde o soleného naloženého sledě v oleji.

Ingredience

  • 1 balení předvařené polenty
  • 1  menší mrkev
  • 1 žlutá paprika
  • 1 jarní cibulka
  • 1 konzerva krájených žampionů
  • 2 kostky zeleninového bujonu
  • 1 velký lilek
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • 1 stroužek česneku
  • sůl, pepř

Příprava

1. Kromě mrkve si nakrájíme zeleninu a orestujeme ji na olivovém oleji. Lilek nakrájíme na kolečka, osolíme a necháme alespoň 15 minut odležet. Mrkev nastrouháme nahrubo a odložíme do misky.

2. Do většího hrnce dáme vařit 2 litry vody a až začne vřít, přidáme kostky bujonu, necháme rozpustit a vsypeme polentu. Mícháme, aby se vše rozpustilo a nebyly v polentě žmolky. Jakmile zhoustne, odstavíme ji a pod pokličkou necháme dojít tak 3 minuty.

3. Lilek otřeme ubrouskem, přendáme na plech vyložený pečicím papírem a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme na 170 stupňů 25 minut. Polentu přendáme do větší mísy a přidáme osmaženou zeleninu a nastrouhanou mrkev, vše promícháme a dochutíme solí.

4. Na pánvi si rozehřejeme olivový olej. Z polenty tvoříme menší placky a smažíme. Upečený lilek přendáme do misky a přidáme zakysanou smetanu, jeden prolisovaný stroužek česneku, sůl a zakápneme olivovým olejem. Rozmixujeme do hladka. Nakonec do dipu můžeme vmíchat pažitku.

Placky jsou skvělé čerstvé teplé nebo i za studena. S přísadami, které vmícháme do polenty, můžeme samozřejmě různě experimentovat, stačí přidat nakrájenou slaninu a na své si přijdou i „masožrouti“. Skvělou variantou je také přimíchat výraznější sýr, například čedar.

Placky můžeme péct i v troubě, pokud chceme dietnější verzi. Zdroj: Petra Junková, Generace 21.

Placky můžeme péct i v troubě, pokud chceme dietnější verzi. Zdroj: Petra Junková, Generace 21.

Zdroj perexové fotografie: Petra Junková, Generace 21

 

 

Petra Junková

Petra Junková

Ráda poznávám daleké kraje, jejich chutě, vůně a taky nové zažitky, a to nejen na talíři. Kromě vaření miluju i dobře vychlazenou desítku, filmy Tima Burtona, hudbu Marilyna Mansona, styl Dity Von Teese, všechny možné i nemožné knížky, babí léto, tetování a černý humor.

Zanechte komentář