Jedna surovina v hlavní roli: Generační palačinky čtyřikrát jinak

Na talíři / 13.4.2014

Ano, dnešní díl našeho seriálu bychom měli pojmenovat spíše jedno jídlo v hlavní roli, protože se podíváme na obyčejné palačinky a uděláme z nich neobyčejné.

Pokud stojíte odpoledne před obchodem a rychle přemýšlíte, co budete vařit, vzpomeňte na palačinky, ale rychle zapomeňte na to, že je jen potřete marmeládou a stočíte. My pro vás máme hned několik výborných receptů, že nebudete vědět, který vyzkoušet dřív. A samozřejmě máte na výběr ze sladkých i slaných variant.

SLADKÁ VARIANTA:

Palačinky s ovocem a vanilkovým máslem

Připravila: Alice Pazderová

Suroviny:

  • Palačinkové těsto

(140 g polohrubé mouky, 250 ml mléka, vejce, špetka soli, lžička cukru)

  • Ananas
  • Broskve (nebo jakékoliv jiné ovoce)
  • 120 g másla
  • 110 g cukru
  • Vanilkový extrakt

Ač se může zdát recept složitý, jeho příprava je celkem jednoduchá a rychlá. A hlavně můžete obměňovat ovoce podle chuti. Připravte si nejdříve palačinkové těsto. Vejce rozklepněte do mísy s mlékem, přidejte sůl a cukr a postupně zašlehávejte mouku. Palačinky usmažte na pánvičce na trošce másla.

Na náplň si nejprve připravte ovoce, které nakrájejte na kousky. Na mírně rozpálené pánvičce rozpusťte máslo a přidejte cukr a vanilkový extrakt. Zamíchejte a až se do másla pěkně rozpustí, přidejte ovoce, které nechte ve směsi trošku posmažit. Poté nandejte na palačinky a můžete podávat. Klidně je můžete ještě pocukrovat moučkovým cukrem.

Vypadá jako obyčejná palačinka, ale zkaramelizované ovoce s vanilkou vás dostane. Zdroj: Alice Pazderová, Generace 21

Vypadá jako obyčejná palačinka, ale zkaramelizované ovoce s vanilkou vás dostane. Zdroj: Alice Pazderová, Generace 21

VEGANSKÁ VARIANTA:

Palačinkové těsto buď můžete udělat klasicky, nebo si usmažit bezlepkovou veganskou verzi z pohankové mouky a přidat jídlu trochu vyšší nutriční hodnotu. Pohanka totiž obsahuje kromě kvalitních sacharidů také mnoho proteinů, hořčíku nebo enzymů, které mají příznivý vliv na snižování krevního tlaku nebo omezování příznaků cukrovky. Palačinkové těsto můžete osladit třtinovým cukrem, agáve sirupem nebo třeba práškovou stévií. Když ale cukr vynecháte, můžete si je užívat i naslano.

Veganské pohankové palačinky s tofu krémem

Připravila: Barbora Němečková

Na palačinky:

  • 1 hrnek pohankové mouky
  • 2 lžičky kypřicího prášku
  • 1 a 1/3 hrnku teplé vody
  • 2-3 lžíce arašídového másla
  • sladidlo podle výběru a chuti

Na krém:

  • 1 balení tofu natural
  • 4 lžíce vody
  • 3-4 lžíce arašídového másla
  • sladidlo podle chuti (doporučuji javorový sirup)

Ve vysoké nádobě si tyčovým mixérem rozmixujte vodu s burákovým máslem do konzistence podobné řídkému mléku. Přidejte pohankovou mouku promíchanou s kypřícím práškem a mixujte mixérem, dokud není těsto hladké a má tu správnou palačinkovou konzistenci. Přidejte sladidlo podle chuti a smažte bez oleje na nepřilnavé pánvi (nepřipaluje se, díky tuku v másle).

Tyčovým mixérem si rozmixujte tofu (nakrájené na menší kousky) s vodou tak, aby vznikl hladký krém. Přidejte sladidlo (pokud možno tekuté, cukr pouze moučkový) a opět mixujte. Podle konzistence a chuti přidejte arašídové máslo (konzistence jako lehce roztíratelný krém, podobný tvarohu). Popřípadě doslaďte a můžete mazat na palačinky. Já si je ráda vrstvím do sloupce a pak krájím vidličkou a nožem. Ozdobte si je lžičkou arašídového másla, posypte kakaem a přelijte javorovým nebo agáve sirupem.

Pohankové palačinky s tofu krémem zachutnají nejen veganům a bezlepkářům.

Pohankové palačinky s tofu krémem zachutnají nejen veganům a bezlepkářům.
Foto: Barbora Němečková, Generac e21

SLANÁ VARIANTA:

Na slanou variantu používejte stejné těsto, jen vynechejte cukr. Palačinky na slaný způsob lze dělat s čímkoliv. Klasikou jsou šunka, sýr, žampiony, ale můžete se pustit i do kuřecího masa, zeleninových směsí a nezapomeňte i na oblohu. Mezi slanými variantami jsme pro vás vybrali jednu klasiku a jednu skutečnou laskominu – celozrnné palačinky s uzeným lososem.

Klasické palačinky s cuketou, žampiony a…

Připravila: Alice Pazderová

Na těsto pro 2 osoby:

  • 140 g polohrubé mouky
  • 250 ml mléka
  • vejce
  • špetka soli

Na náplň:

  • žampiony
  • cuketa
  • rajčata
  • slunečnicová semínka
  • baby špenát
  • moravské uzené (lze vynechat, pokud chcete bezmasou variantu)
  • sůl, pepř, koření

Těsto na palačinky připravte stejně jako na sladké, jen vynechejte cukr. Vaříte-li pro více lidí, zdvojnásobte suroviny. Náplň připravíte úplně jednoduše. Po osmažení palačinek si připravte slunečnicová semínka, která nasucho opražte na pánvi. Omyjte rajčata a cuketu. Rajčata nakrájejte na osminky, cuketu na kolečka a potom ji osolte, opepřete a okořeňte tím, co doma máte, například paprikou, grilovacím kořením apod.

Na másle nebo jiném malém množství tuku osmažte žampiony a cuketu, kterou průběžně otáčejte. Po chvilce přidejte rajčata a moravské uzené a baby špenát, chvilku promíchejte a restujte na pánvi, dokud rajčata nezměknou, ale dejte pozor, ať se vám úplně nerozpadnou. Na závěr přidejte slunečnicová semínka a dochuťte solí a pepřem.

Přidat můžete cokoliv máte rádi. Zdroj: Alice Pazderová, Generace 21

Přidat můžete cokoliv máte rádi. Zdroj: Alice Pazderová, Generace 21

Celozrnné palačinky s lososem a špenátem

Připravila: Barbora Venháčová

Na cca 10 kusů:

  • 250 ml plnotučného mléka
  • 2 vejce
  • 100 g celozrnné pšeničné mouky, jemně mleté
  • špetka soli
  • olej na smažení

Na náplň:

  • lžíce olivového oleje
  • 3 větší jarní cibulky
  • 5 velkých hlaviček žampionu
  • 500 g baby špenátu
  • 150 g uzeného lososa
  • 50 ml smetany 33%
  • hrubá mořská sůl, čerstvě mletý pepř

Mléko, vejce, mouku a sůl rozšlehejte do řídkého těsta. Rozpalte si pánev (ideálně s nepřilnavým povrchem) a zakápněte ji trochou oleje, ten na povrch pánve rozetřete mašlovačkou. Těsto rozlijte v tenké vrstvě po celé ploše pánve a palačinky osmažte z obou stran dozlatova. Pokud se vám těsto začne trhat, znamená to jediné – je moc řídké. V tomto případě tedy přisypte ještě trochu mouky. Také se může stát, že se těsto bude po pánvi špatně „roztékat“ – bude příliš husté, to pak přidejte trochu mléka. Hotové palačinky ponechte v teple stranou.

V pánvi rozehřejte olivový olej a orestujte na něm jarní cibulky nakrájené na kolečka (i se zelenou částí). K cibulkám přisypte na plátky nakrájené žampiony a přidejte omytý, osušený a případných dlouhých stopek zbavený špenát. Špenát i žampiony pustí vodu, nechte ji úplně vyvařit. Jakmile se veškerá voda vypaří, přidejte nakrájené kousky uzeného lososa, osolte (Pozor! Se solí šetřete, uzený losos je dost slaný.), opepřete a zalijte smetanou. Tu nechte zredukovat tak, aby vznikla hustá omáčka. Touto směsí plňte hotové palačinky.

Palačinky s lososem

Kombinace lososa a špenátu je vždy sázka na jistotu.
Zdroj: Barbora Venháčová, Generace 21

Zdroj perexové fotografie: Photl.com (upraveno)

Alice Jendelová

Alice Jendelová

Jsem holka plná protikladů. Ačkoliv už věkem přes 20, stejně milovnice pohádek, Hello Kitty a hlavně Harryho Pottera. Ačkoliv už ne studentka, stejně sběratelka lepíků, notýsků, zvýrazňovačů a všelijakých dalších roztomilostí a nutností z papírnictví. Ačkoliv milovnice domova a svého klidu, stejně cestovatelka celým srdcem s mnoha cestovatelskými sny. A ačkoliv kuchtička, co mnohokrát něco připálí a zaneřádí celou kuchyň, stejně redaktorka sekce Na talíři. ♥

Zanechte komentář