5 věcí, které nekupujte, ale vyrobte doma

Na talíři / 22.12.2012

Některé potraviny či přísady do jídla zvládnete hravě připravit doma.

Ano, zajít do obchodu je sice snazší a rychlejší, ale není nad doma vyrobené potraviny. Připravili jsme pro vás 5 rychlých tipů, které si snadno osvojíte. Navíc se obejdete bez užití umělých aromat, barviv či zbytečných konzervantů. A to už přece stojí za to. Tak co, máte chuť vyrobit si těsto na pizzu nebo vlastní kečup?

Domácí nudle (těstoviny)

Domácí těstoviny vyrobíte během chvilky.

Domácí těstoviny vyrobíte během chvilky.

Připravte si (na 2 porce):

  • 200 g hladké mouky
  • 2 vejce
  • 30 g másla
  • špetku soli

Mouku nasypte do mísy, přidejte rozšlehané vejce a vypracujte nelepivé těsto. Rozdělte na 2 kusy a vyválejte na tenkou placku. Nyní vykrajujte různé tvary těstovin, nejjednodušší jsou čtverečky. Můžete si ale pomoct i s formičkami na cukroví. Vzniklé těstoviny vařte v osolené vodě 5-7 minut.

Těsto na pizzu

Skvělé těsto na pizzu si můžete připravit sami.

Skvělé těsto na pizzu si můžete připravit sami.

Budete potřebovat (na 2 porce):

  • 500 g hladké mouky
  • 1 balení čerstvých kvasnic (kynou více než sušené)
  • 200 ml studené vody
  • olivový olej (dle potřeby)
  • 1 lžíci cukru
  • 2 čajové lžičky soli

Na vál (případně do misky) nasypte hladkou mouku, přidejte studenou vodu, kvasnice, cukr a sůl. Vypracujte hladké těsto a nechte ho alespoň 1 hodinu kynout. Poté ho rozválejte do požadovaného tvaru, potřete olejem. Ozdobte dle chuti a pečte asi 20 – 25 minut v troubě vyhřáté na 150 °C.

Kečup

Potřebné ingredience:

  • 2 kg rajčat
  • 250 g cibule
  • 150 g cukru
  • 4 lžíce octa
  • 30 g soli
  • 5 ks hřebíčku
  • 1 lžičku sladké papriky

Rajčata opláchněte, cibuli oloupejte a nakrájejte na kousky. Dejte do hrnce a duste 20 minut na mírném plameni, občas promíchejte. Poté přidejte cukr, sůl, ocet, sladkou papriku a hřebíček. Hotovou směs propasírujte přes sítko a poté ještě poduste do zhoustnutí. Nechte vychladit o poté plňte do čistých sklenic. Uložte v temnu a chladu.

Majonéza i kečup se dobře obejdou bez zbytečných konzervantů.

Majonéza i kečup se dobře obejdou bez zbytečných konzervantů.

Majonéza

Suroviny:

  • 250 ml oleje
  • 2 žloutky
  • 2 lžíce octa
  • 1 lžíce cukru
  • 1 lžíce hořčice
  • špetka soli, pepře

Do misky dejte žloutky, přidejte hořčici a sůl. Dobře promíchejte. Postupně přidávejte olej, dokud celá směs nezhoustne. Nyní přidejte ocet a cukr. Nechte vychladit.

Ovesná kaše na zahřátí

Zapomeňte na drahé kupované směsi, udělejte si vlastní kaši.

Zapomeňte na drahé kupované směsi, udělejte si vlastní kaši.

Připravte si (pro 2 osoby):

  • 1 šálek ovesných vloček (můžete ale použít i jiné)
  • 1 větší jablko
  • 1 hrst rozinek
  • 2 lžíce ořechů
  • 2 šálky vody
  • 1/2 lžičky skořice
  • špetku soli
  • trochu másla

Do hrnce nalijte vodu, přidejte skořici a sůl, přiveďte k varu. Poté ve vodě krátce povařte vločky. Jablko omyjte a nakrájejte na malé kousky, přidejte ke kaši. Poté posypte ořechy a rozinkami. Můžete přidat lžíci medu.

Které suroviny si vyrábíte doma vy?

Foto: sxc.hu, photl.com

Zuzana Holmanová

Zuzana Holmanová

Psaní je pro mě skvělým způsobem, jak vyjádřit své názory i pocity. Baví mě jen tak nechat klouzat tužku po papíře (nebo prsty po klávesnici) a těšit se z přibývajících řádků. Mým snem je stát se spisovatelkou literatury pro děti a mládež

Zanechte komentář