Hledáte nové chutě? Zkuste batáty!

Na talíři / 28.2.2014

Sladké bramory nebo-li batáty jsou plodinou zdravou a plnou živin, tak proč je nezkusit?

Batáty jsou zdravé a plné živin. Jsou také prakticky bez tuku a úplně bez lepku. Jamie Oliver je používá ve své kuchařce 15 minut v kuchyni a ví proč. Jejich příprava je totiž rychlá, jsou chutné a hlavně bohaté na antioxidanty, vlákninu, vitamin C, beta-karoten a vitamin E.

Batáty jsou plodinou pro českou kuchyni exotickou a mnohdy jsou z ní kuchařští nadšenci na rozpacích, protože jsou přece sladké, takže co z nich uvařit? Nebojte, receptů je habaděj, určitě si vyberete. Nejdříve si ale řekneme něco o batatátech obecně.

Odrůdy batátů

Batáty jsou plné živin a vitamínů. Zdroj:sxc.hu

Červené batáty  mají tmavě červenou, spíše nafialovělou slupku, krémově bílou texturu uvnitř, která má po uvaření jemnou chuť.

Žluté batáty  mají zlatavou barvu slupky i vnitřku a sladší chuť než červená odrůda. Tato odrůda je také nejvíce kalorická.

Oranžové batáty  mají oranžovou slupku i vnitřní strukturu a jsou nejsladší ze všech tří odrůd. Proto jsou často využívány k přípravě dezertů či sladkých jídel.

Skladování a zpracování

Batáty se skladují jako brambory. Zdroj: sxc.hu

Skladování  batátů  je podobné jako u brambor. Pro zachování kvality je nejlepší batáty vyndat z plastového sáčku a skladovat je na chladném a suchém místě. Batáty se nemají uchovávat v lednici, stejně jako klasické brambory, ale ne z důvodu namrznutí a zesládnutí, ale mohly by zdřevnatět.   Nejvhodnější je batáty zkonzumovat do dvou týdnů od jejich zakoupení.

Pozor na nože, kterými batáty krájíte, používejte jen nerezovou ocel, pokud použijete nůž z jiného materiálu, po rozkrojení se vnitřek batátu může zbarvit, podobně jako je tomu u hub.

Psí kusy v kuchyni

Sladké brambory mají v kuchyni neskutečně mnoho variací. Uvařit z nich můžete od předkrmu až po dezert samá chutná jídla. Jako přílohu můžete batáty jen opéct na pánvi a lehce osolit, podobným způsobem z nich můžete připravit i chipsy a podávat se slaným či sladkým dresingem. Můžete z nich připravit  různé paštedy (zapečené směsi), ať už slané, nebo sladké, těm holdují zejména v USA, kde do receptu patří také bonbony marshmallow.

Kuře na kari s batáty

Tento recept je jednou z ukázek toho, že batáty je možné využít pro přípravu slaných pokrmů. Zde jsou použity jako součást omáčky s masem, nikoliv jako příloha, což je jistě zvláštní a lákavé. Tak se do toho pusťme.

Suroviny

  • 1 lžíce oleje
  • 500 g vykostěných kuřecích stehen, nakrájených na větší kousky
  • 500 g oražových batátů
  • 1 nakrájená cibule na drobno
  • 1/4 hrnku červené kari pasty
  • 400g plechovka kokosového mléka
  • 1 lžíce asijské rybí omáčky
  • 2 lžíce nasekané čerstvé bazalky
  • voda dle potřeby, sůl

Postup

Na oleji dozlatova orestujeme kousky kuřete, stáhneme plamen a přidáme nadrobno nakrájenou cibulku a restujeme další 3-4 minuty. Přidáme červenou kari pastu, kokosové mléko, rybí omáčku a na kostky nakrájené a oloupané batáty. Vaříme na mírném ohni cca 20 minut, nebo než batáty změknou. Pak přimícháme lístky nasekané bazalky. Podáváme s rýží či bulgurem. Příloha nutná není, protože batáty jsou dosti syté, ale přece jen, kdyby někomu nestačilo, je možné ji podávat. Dobrou chuť!

Kari kuře s batáty je snadné na přípravu. Zdroj: photl.com

Zdroj perexové fotografie: Photl.com

Petra Junková

Petra Junková

Ráda poznávám daleké kraje, jejich chutě, vůně a taky nové zažitky, a to nejen na talíři. Kromě vaření miluju i dobře vychlazenou desítku, filmy Tima Burtona, hudbu Marilyna Mansona, styl Dity Von Teese, všechny možné i nemožné knížky, babí léto, tetování a černý humor.

Zanechte komentář