Cecílie Jílková vám poradí, jak se najíst a zhubnout

Na talíři / 5.3.2014

Jsou i jiné způsoby, jak zhubnout, než nízkosacharidové redukční diety. Cecílie Jílková vám poradí, jak s kily dolů.

Spisovatelka a scénáristka, která ze své záliby ve zdravém stravování udělala povolání. Svým projektem najimseazhubnu.cz inspiruje lidi ke zdravému stravování, a kdo s tím má nějaké problémy, tomu Cecílie pomůže v poradně.

Spisovatelka a scénáristka, která ze své záliby ve zdravém stravování udělala své povolání.

Každý vitarián ví, kdo je Cecílie Jílková. Nemusíte ale být ani vegan, ani zbožňovat čerstvou stravu, abyste doslova slintali nad zdravými dobrůtkami, které Cecílie prezentuje na svých stránkách najimseazhubnu.cz. Tato spisovatelka z povolání se našla ve zdravé stravě, a nic jiného než to (a trochu toho pohybu) svým klientům jako výživová poradkyně ani nedoporučuje. Sama jde svým pacientům příkladem a inspiruje všechny lidi ke zdravějšímu životnímu stylu a celkové spokojenosti a pohodě. My jsme se rozhodli pro vás Cecílii vyzpovídat a více vám přiblížit její projekt, práci a myšlenky.

Kdy vás poprvé napadlo stát se poradcem pro výživu? Byl to vždycky váš sen?

Já jsem povoláním spisovatelka a scenáristka, ale k výživě jsem se dostala skrze své vlastní problémy. A když už jsem si o ní nastudovala tolik… a když už jsem do jídla kafrala všem okolo sebe, napadlo mě udělat si kvalifikaci a přibrat si k psaní další povolání. A funguje to.

Co musí člověk udělat, aby se mohl poradcem stát?

U nás v Čechách prakticky nic. Je to volná živnost a není potřeba žádné osvědčení. Nicméně já ho mám, protože bych si nedovolila bez něj někomu radit. Je to ale čistě dobrovolná záležitost.

Pracujete v centru celostní medicíny Hnízdo zdraví, jaká byla cesta za tímto pracovním místem?

Šla jsem za Honzou Hnízdilem kvůli rozhovoru. Během našeho povídání mě velmi zaujal projekt Hnízdo zdraví a nabídla jsem výpomoc – spíše technického charakteru. Zpět od Honzy (a jeho ženy Lucky) přišla však nabídka místa poradce pro výživu. Přístup zdůrazňující čerstvou rostlinnou stravu v jídelníčku se jim líbí.

Čím se lišíte od ostatních výživových poradců?

Nenutím lidi jíst maso a velmi jim rozmlouvám cukr a obilniny, především pšenici. Jinak jsem v podstatě standardní poradce, který respektuje životní styl klienta a přizpůsobí mu dle toho jídelníček. Netajím se tím, že hubnout se dá i bez pohybu, ale samozřejmě jsem štěstím bez sebe, pokud se klient hýbat chce. Nestavím však pohyb do popředí jako nutnost. Vím, že to jde bez něj, ačkoli pro každého člověka je lepší, když pohyb má.

Kdybyste mohla změnit cokoliv ve stravování dnešní společnosti, co by to bylo?

Zrušila bych továrny na jídlo, fastfoody a vůbec všechny zpracované potraviny. Lidé by si opatřovali základní ingredience a z těch by si případně mohli vytvářet pokrmy, pokud by nechtěli ingredience jíst nezpracované. Zkrátka návrat k tomu, jak to dělali naši předci.

Vedete i kurzy o zdravé stravě, co se na takovém kurzu můžeme dozvědět?

Jak funguje naše trávení, co se děje v těle, jak působí která potravina, čemu se vyhnout, nad čím se zamyslet, jak si nastavit žebříček priorit, jak začít se změnou jídelníčku, jakých pravidel se držet, kde co sehnat, na co to použít.

Cecílie Jílková

Cecíliini klienti se v jídle omezovat nemusí, stačí si zvolit to správné.

Váš projekt najimseazhubnu.cz je velmi populární, stíháte to všechno? Práci, blog, kurzy?

Zatím s odřenýma ušima ano, i když občas s hrůzou zjistím, že už jsem týden neodpověděla na nějaký e-mail. Ale to se stává asi každému.

Myslíte si, že strava může léčit?

Nemyslím. To VÍM!

Poskytujete poradenství i lidem s cukrovkou, bezlepkovou dietou nebo veganům?

Ano, živá strava už pomohla nejednomu diabetikovi 2. typu od léků. Celiaci ke mně chodí běžně a vegani se jen hrnou.

Dnešním trendem je odkyselení organismu, myslíte si, že je to cesta k celkovému zdraví?

Je to spíš taková pomůcka. Když se podíváte, které potraviny takzvaně zakyselují, zjistíte, že jsou to ty spíše nezdravé, zkrátka ty, které vám stejně rozmlouvá každá dieta. Jíst zdravě znamená mimo jiné mít i více zásaditých metabolických reakcí, ale ten skvělý výsledek přichází na základě celé řady současně působících faktorů.

Co si jako výživový poradce myslíte o dietách?

Pokud tím myslíte ty časopisové diety, tak nic dobrého. Kdyby to s nimi šlo, neměla bych klienty. Ale ono to s nimi nejde, protože každý člověk je individuální a potřebuje stravování na míru. A především takové, které mu bude vyhovovat celý život. Nejen v létě, aby se vešel do plavek.

Na blogu vašich stránek můžeme najít plno receptů pro vitariány. Jaký je váš názor na toto stravování?

Je to jedna z možných cest, která zdaleka ne každému vyhovuje. Tím ale myslím 100% vitariánství. Pokud bychom se bavili třeba o 80% vitariánství, tak to doporučuji každému. Znamená to, že ve svém jídelníčku máte 80% čerstvých rostlinných potravin, což je zcela přirozená strava pro náš živočišný druh.

Kdo nejčastěji jí všechny vaše dobroty?

Já! A nerada se o ně dělím!

Kde sbíráte nápady na vaše recepty?

Nápady přicházejí buď při pohledu do spíže, nebo když vidím nějaké jídlo, které bych uměla udělat zdravější, chutnější, jednodušší. Prostě (z mého pohledu) vylepšováním jiných receptur.

Kdybyste měla jíst jedno jídlo po zbytek vašeho života, co by to bylo?

Strašně zbožňuju sushi. Ale ten konec života by potom přišel velmi záhy – ta kvanta bílé rýže by mě zabila. (smích) Na tom chci demonstrovat, že je zcela normální mít rád něco, co člověku nedělá dobře. Podstatné ale je umět se s tím vypořádat a umět si to nahradit.

Prozraďte nám váš nejoblíbenější recept.

Banánová štola. Jedná se o velmi sytý a výživný dezert. K výrobě budete potřebovat elektrický mlýnek na kávu, ve kterém namelete snadno za pár vteřin mandle, mák i kustovnici čínskou na jemný prášek. Všechny ingredience seženete v bio obchodech.

Banánová štola

Banánová štola od Cecílie Jílkové

Banánová štola od Cecílie Jílkové

Ingredience na štolu o velikosti 30×10cm:

  • 400 g sušených fíků
  • 70 g čerstvě mletého máku
  • 85 g mandlí
  • 20 g strouhaného kokosu
  • 1,5 banánu
  • 2 PL agaru (rostlinná želatina)
  • Karob nebo raw kakao dle chuti
  • Med nebo sirup z agáve dle chuti
  • 375 ml vody
  • 4 PL kustovnice čínské (Goji)

Fíky propláchneme, nasekáme velmi nadrobno (nezapomeneme odkrojit stopky) a rukama z nich uhněteme tuhé těsto. Vmícháme čerstvě mletý mák, mleté mandle a strouhaný kokos. Pokud se těsto příliš drobí, přidáme opatrně pár kapek vody. Formu vyložíme potravinovou fólií a těsto natlačíme důkladně dovnitř. Banány nakrájíme na podélné plátky (z jednoho banánu vyjdou tři plátky) a naskládáme na těsto.

Dvě PL agaru rozmícháme ve vlažné vodě (375 ml) a za častého míchání přivedeme k varu. Necháme zpěnit a odstavíme. Přelijeme do chladné nádoby a za občasného míchání necháme zchladnout, dokud není agar vlažný. Poté přidáme raw kakao nebo karob a med nebo sirup dle chuti. Já jsem dala dvě opravdu vrchovaté lžíce karobu a medu tak akorát, aby poleva nebyla přeslazená. Poté, když už je agar skoro studený a rychle tuhne, zalijeme štolu. Poleva tuhne okamžitě, takže ji ihned zasypeme mletou kustovnicí a vložíme na 30 minut do lednice. Z formy jde štola velmi snadno vyjmout pomocí potravinové fólie. Krájíme na plátky a skladujeme v lednici v otevřené nádobě. Hotovo.

Jeďte s Cecílií na Kubu

Jeďte s Cecílií na Kubu

Novým Cecíliiným plánovaným projektem jsou speciální zájezdy na Kubu, kde bude s klienty zdravě jíst, cvičit, koupat se v moři, opalovat, procházet se po městech, ochutnávat veškeré místní tropické ovoce od domorodců a ještě mnoho dalšího.Projekt má název Cuba dělá hezká těla a veškeré informace najdete na speciálních internetových stránkách.

Zdroj fotografií: Osobní archiv Cecílie Jílkové

 

Barbora Němečková

Barbora Němečková

Miluju všechno, co se týká jídla, a obzvlášť, když je to bez masa a zdravé. Mám svůj vlastní blog varenislecnyb.blogspot.cz kde zveřejňuju zdravé recepty na mňamky, po kterých se netloustne. Chci se stát dietoložkou a potom doma po večerech experimentovat v kuchyni.

Zanechte komentář



Vaše názory

  • Zuzka

    Moc hezký rozhovor!

  • Daniela

    Dobrý den, ráda bych se dozvěděla něco více vitariánství-živé jídlo. Prosím o radu, jakou literaturu bych si měla zakoupit a nebo s kým se poradit. Moc děkuji za radu Daniela