Jedna surovina v hlavní roli: Zázvor

Na talíři / 23.2.2014

Únor jsme v redakci vyhlásili jako měsíc proti nudě. Tak si ho pojďme okořenit zázvorem!

I s několika málo surovinami se dají tvořit zázraky. S některými to jde hravě, například s bramborami, ale u některých to chce trochu fantazie. Dneska jsme si pro vás připravili recepty, kde prim hraje zázvor. Začněte zázvorovým pivem a pak se pusťte do zbytku!

Falešné zázvorové pivo od Jamieho Olivera (bez alkoholu)

Štiplavá limonáda proti neduhům

Štiplavá limonáda proti neduhům. Zdroj: Barbora Němečková, Generace 21

Připravila: Barbora Němečková

Receptů na zázvorové pivo je spousta. Většina z nich se musí dělat týdny dopředu, aby se vytvořil alkohol a výrazná chuť. Tato verze je bez alkoholu se štiplavým zázvorovým akcentem a osvěžující vůní citronů. V podstatě se jedná o limonádu, kterou máte hotovou za pár minut. Jamie Oliver ve svém originálním receptu používá místo klasické metody minerální perlivou vodu, která přidá nápoji bublinky, a proto chutná jako pravé pivo. S tím rozdílem, že po něm můžete klidně sednout za volant.

Suroviny:

  • 140 g čerstvého zázvoru
  • 4 lžíce třtinového cukru
  • 2-3 citróny
  • 1 l perlivé minerální vody
  • čerstvá máta na ozdobu

Zázvor na jemno nastrouhejte, škrabkou na brambory oloupejte 2 citrony a spolu s třtinovým cukrem mírně rozdrťte v hmoždíři nebo v míse nějakým těžkým předmětem. V míse směs zalijte šťávou z citronů a přidejte minerální vodu. Pořádně promíchejte a nechte odstát alespoň 10 minut. Ochutnejte, jestli pro vás není chuť moc kyselá, popřípadě přidejte trochu cukru. Přeceďte přes sítko a podávejte s ledem ozdobené čerstvou mátou.

Chcete-li se ale v tomto zimním období spíše zahřát, doporučujeme se vrhnout rovnou na hlavní chod. Připravili jsme pro vás skvělou polévku, díky které nebudete už potřebovat léky proti nachlazení, zázvorové brambory, kuskus a pro milovníky masa kuřecí křidélka.

Zázvorovo-mrkvová polévka

Připravila: Pavla Doležalová

Útokům chřipky se můžete ubránit pořádnou bombou. Spojení zázvoru, mrkve a kokosového mléka vykouzlí děsivý výraz ve tvářích bacilů. A nuda bude pryč!

Suroviny:

  • 1 cibule
  • 3-4 cm kořene zázvoru
  • snítka koriandru
  • lžička římské kmínu
  • 0,5 l drůbežího vývaru
  • 4 mrkve
  • plechovka kokosového mléka
  • olej
  • sůl
  • pepř

Cibuli i zázvor si oloupejte a nakrájejte nadrobno. Na oleji zpěňte cibulku a přidejte zázvor. Poté přisypte koriandr a římský kmín. Lehce orestujte a zalijte drůbežím vývarem. Než vám vývar začne vřít, přichystejte si mrkev. Tu oškrábejte a nakrájejte na půlkolečka. Připravenou mrkev vsypte do vroucího vývaru a vařte cca 20 minut, dokud mrkev nebude měkká. Zalijte kokosovým mlékem a chvíli, cca 5 minut, povařte. Teď už jen stačí vše rozmixovat, dochutit solí a pepřem, případně citronovou šťávou a máte hotovo. Uvidíte, jak bacily vezmou nohy na ramena.

polévka, zázvor

Dávka energie z vitamínů a nuda bude pryč! Zdroj: Pavla Doležalová, Generace 21

 Zázvorové brambory

Připravila: Eliška Studená

Suroviny:

  • 6 středních brambor
  • čerstvý zázvor oloupaný
  • pepř, sůl
  • kurkuma nebo jiné indické koření
  • tymián

Na dip (pokud chci):

  • bílý jogurt nebo zakysaná smetana
  • česnek

Na pánvi opečte brambory nakrájené na kostky se třemi lžícemi zázvoru. Po cca 8 minutách, až budou pěkně opečené, k nim přidejte pepř, sůl, indické koření a zalijte 250 ml vody. Nechte brambory trochu podusit na otevřené pánvi, voda se musí vsáknout, a potom vypněte vařič. Brambory ještě dosolte, přidejte tymián a ještě lžičku čerstvého zázvoru, pečlivě promíchejte a chcete-li, servírujte s česnekovým dipem.

brambory se zázvorem

Brambory se hodí i jako chuťovka na oslavu. Zdroj: Eliška Studená, Generace 21

Kuskus se zázvorovou omáčkou

Připravila: Alice Pazderová

Kuskus je rychlé a snadné jídlo, které lze připravit na mnoho způsobů, a proto patří k mým oblíbeným a snad nikdy doma nechybí. Doporučuji ho především, pokud si chcete připravit nějaký oběd do školy či práce. A nemáte-li kde si ho ohřát, dá se jíst i studený jako sálat.

Suroviny:

  • 250 g kuskusu
  • cca 4cm zázvoru
  • 1-2 stroužky česneku
  • sušená rajčata
  • 3 lžíce sójové omáčky (lze použít i rybí)
  • 1-2 limetky
  • cukr
  • sůl

 Recept je opravdu rychlý, kuskus máte připravený během pár minut a pak ho stačí jen promíchat s omáčkou. Tu připravíte jednoduchým smícháním všech surovin. Nejprve oloupejte a najemno nastrouhejte zázvor do misky, přidejte prolisovaný česnek a sušená rajčata (můžete si je i trochu pokrájet). Pak už jen dochuťte a promíchejte se sójovou omáčkou, šťávou z jedné limetky a špetkou soli a cukru. Ochutnejte a případně vymačkejte druhou limetku, dosolte, případně více oslaďte. Chcete-li mít recept více řízný, přidejte nakrájené feferonky.

Omáčka dodá kuskusu říznou chuť. Zdroj: Alice Pazderová, Generace 21

Omáčka dodá kuskusu říznou chuť. Zdroj: Alice Pazderová, Generace 21

Do kuskusu můžete přidat i kuřecí maso či lososa.

Kuřecí křídla se zázvorovým glazé

Připravila: Barbora Venháčová

Tato snadná a přesto chuťově zajímavá varianta na oblíbená kuřecí křidélka nesmí ve vašem kuchařském repertoáru prostě chybět. A to nejen z toho důvodu, že zázvor je všeobecně znám jako lék, ale hlavně pro svoji příjemně štiplavou chuť, kterou můžete ještě zvýraznit přidáním trošky chilli koření. Nemusíte se bát, že vám samotná příprava zabere příliš času, za 45 minut budete mít hotovo. A dámy, vsadím se s vámi, že žádný pořádný chlap (není-li vegetarián) se nad takovouto večeří rozhodně ušklíbat nebude.

Kuřecí křídla

Zázvor nejen zajímavě chutná, ale také velmi prospívá našemu imunitnímu systému. Zdroj: Barbora Venháčová, Generace 21

Suroviny na 4 porce:

  • 1 kg kuřecích křídýlek
  • 50 ml kvalitního olivového oleje
  • 200 ml světlé sójové omáčky
  • 50 ml javorového sirupu
  • 150 g čerstvého zázvoru
  • sůl a čerstvě mletý pepř

Kuřecí křídla ze všeho nejdříve očistěte, omyjte a osušte. Do mísy vlijte olivový olej, přidejte sůl a pepř a vše pořádně promíchejte. Do této marinády vložte křidélka a ještě jednou pořádně zamíchejte tak, aby se maso olejem pěkně obalilo. Křídla na chvíli odložte do lednice a připravte si zázvorové glazé. Do menšího hrnce nalijte sójovou omáčku, přidejte javorový sirup a nastrouhaný zázvor. Na mírném ohni vše svařte na polovinu objemu.

Na pánev nalijte olivový olej, rozpalte jej a kuřecí křidélka postupně orestujte ze všech stran. Až budete mít hotovo, potřete je zázvorovou omáčkou, vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte cca 20 minut. Během pečení maso nezapomeňte ještě potírat omáčkou, aby dostalo ten správný šmrnc. Podávejte s pečivem nebo zeleninovým salátem.

Vyzkoušejte naše recepty ze zázvoru, ideální pro chladnou zimu, a napište nám, jak se vám povedly. Klidně se pochlubte i fotkou. A nebo nám jen dejte vědět, jaká surovina má hrát hlavní roli příště.

Zdroj perexové fotografie: Alice Pazderová, Generace 21

Alice Jendelová

Alice Jendelová

Jsem holka plná protikladů. Ačkoliv už věkem přes 20, stejně milovnice pohádek, Hello Kitty a hlavně Harryho Pottera. Ačkoliv už ne studentka, stejně sběratelka lepíků, notýsků, zvýrazňovačů a všelijakých dalších roztomilostí a nutností z papírnictví. Ačkoliv milovnice domova a svého klidu, stejně cestovatelka celým srdcem s mnoha cestovatelskými sny. A ačkoliv kuchtička, co mnohokrát něco připálí a zaneřádí celou kuchyň, stejně redaktorka sekce Na talíři. ♥

Zanechte komentář