Připravili jsme pro vás vegetariánské valentýnské menu

Na talíři / 12.2.2014

Máme pro vás tip na skvělou vegetariánskou večeři o několika chodech, včetně drinku.Chcete se na Valentýna blýsknout skvělým menu? Zamilovaná jídla se na nás valí ze všech stran, problémem ale je, že většinou hraje hlavní roli maso. Co když ale vy nebo vaše drahá polovička maso nejíte? Připravili jsme pro vás vegetariánské valentýnské menu. Podáváme čtyři chody, kde předkrmu redaktorky Pavly Doležalové vévodí avokádo.

Polévka od Elišky Studené je ideální pro chladné zimní večery. Připravila si pro vás sladkokyselou zelňačku, která nabudí chuťové buňky jak na hlavní chod, tak i na dezert.

Dále oslníte s vynikající pizzou připravenou redaktorkou Petrou Junkovou, která bude zamilovaně i vypadat. Stačí použít srdcovou formu. Můžete si k tomu pustit oblíbený film. Nenuťte se do něčeho, co vám nesedí, buďte přirození a máte-li rádi večeři s pizzou, kterou ujídáte z krabice, a filmem, nic vám nebrání vzít si pizzu k televizi a užívat si jako vždy.

Chceme-li sladký dezert, je logické, že bude vegetariánský. Posunuli jsme to tedy ještě dál a máme pro vás veganské muffiny, které připravila Barbora Němečková a chválili je i typičtí „masožravci“.

Hledáte něco klasičtějšího? Inspirujte se naším loňským menu.

Předkrm

Guacamole s nachos

Připravila: Pavla Doležalová

Suroviny:

  • 1 avokádo
  • ½ červené cibule
  • 4 cherry rajčátka
  • 1 stroužek česneku
  • 1 chilli paprička
  • šťáva z limetky
  • hrst koriandru
  • sůl
  • pepř

Postup:

Avokádo si rozřízneme podélně na dvě poloviny, vyjmeme pecku a vnitřní dužinu lžičkou vydlabeme do misky. Takto přichystanou dužinu rozmačkáme vidličkou. Avokádo by mělo být měkké a dužina nažloutlá. Pokud nebude dost zralé, dužina pak nejde rozmačkat.

Cibulku a rajčátka nakrájíme na drobné kostičky. Česnek rozmačkáme. To vše zamícháme s avokádem a pořádně pokapeme limetkovou šťávou. Šťáva zabrání tomu, aby dužina avokáda ztmavla. Osolíme, opepříme a dochutíme nasekaným koriandrem. Nezapomeňme přidat nakrájenou chilli papričku, která je přírodním afrodiziakem. Vše pořádně zamícháme.

Servírujeme s nachos (kukuřičné tortilové chipsy), které lze sehnat v každém supermarketu a v různých příchutích.

avokádo, guacamole

Guacamole rozehřeje váš valentýnský večer. Zdroj: Pavla Doležalová, Generace 21

Polévka

Překvapivá zelňačka se sladkým nádechem

Připravila: Eliška Studená

Ve vztahu je někdy dobré překvapit toho druhého. Zvlášť na Valentýna. Třeba sladkokyselou zelňačkou s tymiánem, mrkví a srdíčkovými krutony.

Suroviny:

  • 6 středních brambor
  • zelí ve sladkokyselém nálevu (nejlépe domácí)
  • 1 velká mrkev
  • tymián
  • bobkový list
  • kmín
  • trochu mouky
  • 100ml jemné zakysané smetany
  • olej
  • sůl
  • pepř
  • ocet
  • světlý chléb
  • koření sladká paprika

Postup:

Do hrnce dáme na chvíli podusit zelí i s nálevem, aby změklo a vytvořilo dobrý základ. V jiném a větším hrnci opečeme mrkev na oleji, přidáme kmín, bobkový list, tymián a pepř podle chuti a zalijeme cca litrem a půl vody. Přikryjeme pokličkou a vaříme. Po deseti minutách přidáme oloupané a na větší kostky pokrájené brambory a vaříme dalších 15 minut zakryté. Poté do tohoto hrnce přelijeme zelí s nálevem a ještě vmícháme jemnou zakysanou smetanu, ve které vidličkou rozmísíme trochu mouky. Všechno dobře promícháme vařečkou a ještě necháme 20 minut pod pokličkou pobublávat. Na závěr dochutíme octem, solí, popř. pepřem.

Podávejte stylově se srdíčkovými krutony

Z krajíce chleba nožem nebo formičkou vykrájíme kousky ve tvaru srdíčka, které potom na pánvičce opečeme s trochou sladké papriky. Dozdobit můžeme ještě opečenou mrkví nakrájenou na nudličky.

zelná polévka pro vegetariány

Zelňačka může vypadat roztomile i skvěle chutnat. Zvlášť na Valentýna. Foto: Eliška Studená, Generace 21

Tipy na dobrotu:

Použijte domácí chleba. Např. já mám Šumavu z domácí pekárny. Stejně tak si kupte v gurmán obchodě BIO zakysanou smetanu, je moc dobrá.

Pro milovníky česneku: Setkala jsem se s labužníky, kteří dávají všude česnek a v této polévce je moc dobrý. Takže pokud nejste vyloženě proti, dejte na začátku k mrkvi opéct ještě jeden až dva stroužky česneku.

Hlavní chod

Pizza z kukuřičné polenty

Připravila: Petra Junková

Suroviny:

  • 300g předvařené kukuřičné  polenty
  • 1 litr vody
  • 2 kostky zeleninového bujonu
  • 1 lilek nakrájený na plátky
  • 2 malé cuketky
  • rajčatové pesto
  • olivy
  • grilované papriky v oleji (osušené a nakrájené)
  • strouhaný sýr
  • olivový olej
  • koření bruschetta nebo pizza koření
  • listy ledového salátu a cherry rajčátka k servírování

Postup:

Ve větším hrnci přivedeme k varu vodu a přidáme kostky bujonu. Až se bujon rozpustí, stáhneme oheň a vsypeme polentu. Mícháme a necháme minutku povařit. Až polenta zhoustne, odstavíme hrnec z ohně. Formu ve tvaru srdce vyložíme pečicím papírem a na něj vlijeme polentu. Necháme zchladnout a na grilovací (kdo nemá, stačí na normální) pánvi připravíme na oleji na kolečka nakrájený lilek a na tenké plátky nakrájené cuketky.

Zchladlou polentu potřeme rajčatovým pestem, posypeme kořením a poklademe grilovaným lilkem.Vrstvu lilku opět potřeme pestem a poklademe cuketkou, olivami a nakrájenou osušenou grilovanou paprikou a posypeme sýrem. Dáme do trouby a pečeme  při 180°C 25 minut. Vyndáme z trouby, necháme trochu vychladnout a vyndáme z formy. Servírujeme s listy ledového salátu a cherry rajčátky.

pizza

Pokud nemáte srdcovou formu, stačí si z papíru vystřihnout šablonu. Zdroj: Petra Junková, Generace 21

 

Dezert

Veganské red velvet cupcakes bez lepku!

Připravila: Barbora Němečková

Suroviny:

  • 1 hrnek bezlepkové mouky (1:1 rýžová a amaranthová)
  • ¼ hrnku bramborového škrobu
  • ¼ lžičky soli
  • 2 lžičky kypřícího prášku
  • 1 lžíce kakaa
  • 1 hrnek třtinového cukru
  • 1 hrnek rostlinného mléka (sojové nebo lískooříškové)
  • ¾ hrnku pyré z červené řepy
  • 1 tofu (200g)
  • citronová kůra
  • citronová šťáva
  • 4 lžíce medu
  • vanilkový extrakt
  • ozdobné kuličky

Postup:

Uvaříme červenou řepu doměkka a poté rozmixujeme na pyré. V míse si pořádně promícháme všechny suché ingredience a přidáme pyré a mléko. Promícháme a plníme košíčky ve formě na muffiny. Dáme péct do vyhřáté trouby na 180°C a pečeme asi 30 minut. Cupcaky by měly být měkké a mokré, ale pevné na povrchu. Necháme vychladnout a mezitím si připravíme krém na zdobení.

Tofu si lžičkou rozmačkáme, přidáme med (pokud možno tekutý), zalijeme šťávou z jednoho citronu a vanilkovým extraktem. Tyčovým mixérem rozmixujeme na jemný krém (popřípadě přidáme vodu) a jen stěrkou vmícháme citronovou kůru. Popřípadě dosladíme. Naplníme směsí zdobicí pytlík s ozdobnou špičkou a ozdobíme vrch cupcaku. Posypeme ozdobnými kuličkami a dáme vychladit do lednice.

Pokud chcete udělat klasickou variantu, tak bezlepkovou mouku nahraďte 1 a 1/4 hrnku hladké mouky a přidejte 1/3 hrnku oleje.

veganské red velvet cupcakes bez lepku

Veganské red velvet cupcakes bez lepku. Zdroj: Barbora Němečková, Generace 21

 

K valentýnskému menu patří i stylový drink

Připravila: Barbora Venháčová

Na to, abyste si se svou láskou mohli i netradičně připít, nemusíte být barmanským mistrem, ani mít důkladně zásobený bar. Stačí jen pár ingrediencí a zajímavý nápoj je na světě.

Suroviny:

  • čerstvé granátové jablíčko
  • jahody
  • vodka
  • brusinkový džus
  • pomerančový džus
  • hustá malinová šťáva
  • 1 citron

Postup:

Valentýnské koktejly

Koktejly navodí tu správnou romantickou atmosféru. Zdroj: Barbora Venháčová, Generace 21

Výroba drinků, které jsme pro vás v redakci vybrali, je tak snadná, že si je budete připravovat jistě častěji než jen na Valentýna. Ale svátek zamilovaných je ten správný čas, kdy s nimi začít. Ze všeho nejdříve si v mrazáku vytvořte zásobu ledových kostek. Bez těch se určitě neobejdete. Dále budete potřebovat dvě sklenice tipu winshape (nebo-li koktejlové sklenice), větší sklenici na míchání džusu, krátká brčka (jednoduše rozstřihnete ty větší na poloviny), nůž, prkénko, uvedené suroviny a chviličku času.

Brusinkový koktejl s granátovým jablkem připravíte tak, že do vyšší sklenice odlejete cca 2dcl brusinkového džusu a pomocí lžíce ho smícháte s lžičkou citronové šťávy a 0,4dcl vodky (panák). Z granátového jablíčka vyloupněte semínka a zachyťte i vytékající šťávu – tu můžete přidat k džusu s citronem a vodkou.  Nyní si jen připravte sklenice, na dno vložte granátová semínka, zasypte ledovými kostkami  a zalijte promíchaným koktejlem. Nakonec dozdobte citronovou kůrou. Množství džusu a alkoholu je uvedeno na 2 sklenice.

Pomerančový drink s malinovým sirupem není o moc složitější. 2dcl pomerančového džusu (nešetřete a použijte kvalitní, ideálně i s dužinou) opět smíchejte ve vyšší sklenici s 0,4dcl (panák) vodky. Do sklenice vsypte ledové kostky a zalijte pomerančovým džusem s vodkou. Nyní si vezměte malinový sirup (klidně použijte babiččin domácí, máte-li ho k dispozici) a opatrně, velmi pomalu, ho nalijte po stěně sklenice na její dno. Sirup a džus se od sebe oddělí a vznikne efektní vrstvení. Koktejl jen dozdobte jahodou. A je hotovo.

Pak už stačí jen slavnostně prostřít a je hotovo. Přejeme dobrou chuť a budeme moc rádi, dáte-li nám vědět, jak se naše menu osvědčilo.

Zdroj perexové fotografie: photl.com

Alice Jendelová

Alice Jendelová

Jsem holka plná protikladů. Ačkoliv už věkem přes 20, stejně milovnice pohádek, Hello Kitty a hlavně Harryho Pottera. Ačkoliv už ne studentka, stejně sběratelka lepíků, notýsků, zvýrazňovačů a všelijakých dalších roztomilostí a nutností z papírnictví. Ačkoliv milovnice domova a svého klidu, stejně cestovatelka celým srdcem s mnoha cestovatelskými sny. A ačkoliv kuchtička, co mnohokrát něco připálí a zaneřádí celou kuchyň, stejně redaktorka sekce Na talíři. ♥

Zanechte komentář



Vaše názory

  • Michal Adam

    Dík moc – žena je veganka – skvela inspirace na valentynskou veceri – doufam, ze pomlsa 🙂