PROTI NUDĚ: Rýže netradičně – vyzkoušejte pomerančový pilaf

Na talíři / 19.2.2014

Rýže provoněná kari kořením a pomerančem je ideálním zpestřením jídelníčku pro vegetariány i  výborná příloha k masu. 

Provoňte si den

V šedivých zimních dnech není na škodu si zpestřit jídelníček nějakou exotickou laskominou a připomenout si letní dovolenou v daleké zemi za mořem. Letní večer, vůně kvetoucích ibišků, cvrkající cikády, na stole dobrá večeře a sklenka vína – naprostá idylka (dobře, až na ty cikády). Takže proč si doma neuvařit třeba pilaf – rýžovou pochoutku známou například v Turecku či Egyptě a nepřipomenout si kousek letního blaha v únoru?

Pilaf vs. Risotto

Pilaf je sypký a nadýchaný. Zdroj: Mizu Basyo, wikimedia.org

Pilaf je známé jídlo ve východní Evropě, ale také v zemích, které jsou pro českého turistu oblíbenou dovolenkovou destinací. S touto rýžovou či bulgurovou pochoutkou se setkáte například v Turecku, kde pro jeho přípravu používají pro nás koření do slaných jídel nezvyklé, tedy skořici. Často se také při jeho přípravě používá ovoce či oříšky. Leckdo by mohl namítnout, že je to vlastně převlečené italské risotto jen s jiným názvem, ale jak si hned vysvětlíme, není to tak úplně pravda.

Pro přípravu pilafu je časté použití drcené či nastrouhané cibule a másla jako základu, ve kterém se následně restuje neuvařená rýže. Rýže se následně zalije vývarem a bez míchání se nechá vařit pod pokličkou, než se všechna voda vsákne.

Pravé italské risotto má krémovou konzistenci. Zdroj: wikimedia.org

To je asi největším rozdílem mezi přípravou pilafu a risotta, protože jak víme, do risotta se přilévá vývar a za stálého míchání se nechá odpařovat. Cílem přípravy pilafu je, aby rýže zůstala nadýchaná a ne lepkavá jako u risotta, kdy škrob z rýžového zrnka jej obalí spolu s vyvařovanou tekutinou.

Pomerančový pilaf s oříšky

Tento recept je plný kandovaného ovoce, oříšků a voňavého koření, takže pokud máte rádi sladko-slané chutě, je příjemnou změnou jako příloha k masu či lehkým obědem pro vegetariány. Určitě nebudete litovat, že jej vyzkoušíte, takže směle do toho!

Ingrediencí není potřeba mnoho. Zdroj: Petra Junková, Generace 21

Ingredience

  • 200g propláchnuté kulatozrnné rýže
  • 40g másla
  • 1  červená cibule (nastrouhaná, včetně šťávy)
  • 50g sušeného ovoce (brusinky, meruňky, datle…)
  • 100g různých ořechů nasekaných na zhruba stejné kousky
  • 30g slunečnicových či dýňových semínek
  • kůra a šťáva z půlky pomeranče
  • 1 lžička kari koření
  • 1/2 lžičky mletého římského kmínu
  • 1/2 lžičky hořčičného semínka
  • 600ml vody, sůl

Postup

Nejdříve si propláchneme rýži ve studené vodě, poté do dvoulitrového hrnce dáme máslo a necháme rozpustit až lehce zhnědnout. Mezitím si nastrouháme cibuli, pobrečíme si a i se sosíkem přidáme k máslu. Za stálého míchání (a dodatečného utírání slz) necháme zjemnit asi 2 minuty.

Když se cibule s máslem spojí, přidáme kari, římský kmín, hořčičné semínko, ovoce a oříšky a za stálého míchání restujeme další 2 minutky. Pokud má směs tendenci se připalovat, stáhneme plamen.

Přidáme rýži, nastrouhanou pomerančovou kůru a sůl a opět za stálého míchání restujeme další minutu, poté zalijeme vařicí vodou, přidáme šťávu z pomeranče a necháme vařit pod pokličkou 10 minut. Odstavíme z ohně a necháme ještě dalších 10 minut dojít, pak promícháme a popřípadě dochutíme solí.

Pilaf můžete podávat i jako hlavní bezmasé jídlo. Zdroj: Petra Junková, Generace 21.

Pilaf můžete podávat i jako hlavní bezmasé jídlo. Zdroj: Petra Junková, Generace 21

Voilà! Skvělé jídlo je na světě. Podáváme ozdobené plátkem pomeranče, směsí oříšků a ovoce. Teď už nezbývá než nalít sklenku dobrého vína, pustit příjemnou hudbu a vychutnat si ten jemný závan vzdálených letních dní. Dobrou chuť!


Zdroj perexové fotografie: Petra Junková, Generace 21

 

Petra Junková

Petra Junková

Ráda poznávám daleké kraje, jejich chutě, vůně a taky nové zažitky, a to nejen na talíři. Kromě vaření miluju i dobře vychlazenou desítku, filmy Tima Burtona, hudbu Marilyna Mansona, styl Dity Von Teese, všechny možné i nemožné knížky, babí léto, tetování a černý humor.

Zanechte komentář