Nažhavte se na Valentýna – s kořeněnými jídly

Na talíři / 14.2.2014

Zkuste to na Valentýna rozpálit s kořenými jídly, kdo říká, že se to nesmí?

Valentýnské menu nemusí být „romantická nuda“ s vepřovou panenkou a celerovým pyré, aby to bylo správně „posh“, jak se na Valentýna sluší a patří. Kdo tvrdí, že dobré chilli není dost slavnostní? Když máme rádi kořeněná jídla, dopřejme si je i na Valentýna, inovace je v tom, že si je trochu vyšperkujeme.

Trochu jinak ostrý zázvor

Když se řekne ostrá jídla, každý si určitě vybaví pálivé papričky (ať už chilli, jalapeno, feferony nebo jiné), nemusí to ale vždycky být jen tato zelenina z pekel. Perfektní společník v nemoci i ve zdraví, po kterém se vám budou „zapalovat lejtka“, je i zázvor. Můžete si udělat originální zázvorové rizoto s květákem. Je skvěle krémové a květákem snížíte glykemický index jídla, což ocení všichni hlídající si příjem kalorií. Takto pro vás valentýnská večeře nebude kalorická bomba.

Zázvor

Pikantní chuť a léčivá síla – to je zázvor. Zdroj: sxc.hu

Zázvorové rizoto s květákem (vhodné i pro vegany)

150g kulatozrnné rýže

1/2 květáku, nastrouhaného

3 lžíce čerstvého zázvoru, strouhaného

1 lžíce bazalky (nebo 5 lístků čerstvé)

1 plechovka kokosového mléka

sůl, bílý pepř, drcený kmín

Rýži propláchneme a zalijeme vodou, aby byla ponořená. Vaříme asi 15 minut – dáváme pozor, aby se nevypařila všechna voda, popřípadě vodu přidáme. K rýži přisypeme nastrouhaný květák, zalijeme kokosovým mlékem (tak aby to bylo opět ponořené) a za občasného míchání vaříme dalších 10 – 15 minut, dokud rýže není úplně měkká. Dochutíme solí, pepřem a popřípadě kmínem (pro lepší trávení) a přidáme nastrouhaný zázvor a bazalku. Už nevaříme a necháme chvíli odstát. Podáváme ozdobené lístky bazalky a užíváme si unikátní kontrast jemnosti kokosového mléka a štiplavosti zázvoru.

Ředkvičky jsou taky ve hře

V zimě sice hůře sehnatelná, ale nebudete litovat. Zdroj: pixmac.cz

V zimě sice hůře sehnatelná, ale nebudete litovat. Zdroj: pixmac.cz

Další ostrou primadonou může být ředkvička – zkuste si zpříjemnit předkrm ředkvičkovým dipem, do kterého si namočíte křupavé tortillové chipsy. Je to skvělá bezlepková varianta – a kdo chce mít jídlo extra pálivé, může do dipu navíc přidat česnek! S tímto „smradlavým“ gentlemanem ale asi na Valentýna moc nezabodujete, tak by se to nemělo přehánět. Pro zpestření chuti přidejte ještě nasekanou petrželku a určitě si od vaší drahé polovičky vyslechnete nejednu poklonu.

Ředkvičkový dip se sýrem cottage

8 středních ředkviček, půlku nastrouhat, půlku na nudličky

1  kelímek sýru cottage

1 malá lučina

sůl, pepř, čerstvá petrželka, příp. česnek

Lučinu a cottage rozmíchejte se solí a pepřem, ale snažte se neporušit „žmolky“ ze sýru, aby měl dip neobvyklou konzistenci. Přidejte nastrouhané, i na nudličky nakrájené ředkvičky a už jen dochuťte.

Pokud nejste fandou ředkviček, ale nevadí vám kořenová zelenina, zkuste místo ředkviček přidat 3 lžíce strouhaného křenu. Čerstvý je nejlepší, ale když přidáte kupovaný ve skleničce, nic se nestane.

Pálivou čokoládu na relax

Pokud nepotřebujete slavit Valentýna honosnou večeří o pěti chodech a jen si chcete se svojí drahou polovičkou sednout k pěknému filmu a zachumlat se pod deku, váš krásný večer vám může zpříjemnit horká čokoláda s chili, která vás příjemně rozehřeje. Můžete si udělat i veganskou verzi s použitím lískooříškového mléka, které dodá nápoji krémovost se zdravými tuky.

2 hrnky mléka, 1 tabulka hořké čokolády, cukr na přislazení, 1 Jesenka (nemusí být), chili podle chuti, skořice

Přiveďte mléko k varu, přidejte jesenku, rozlámanou čokoládu a míchejte, dokud všechna čokoláda není rozpuštěná. Posypte shora chili práškem a skořicí. Pijte teplé a nechte se unášet pocitem, který vám rozehřeje celé tělo.

Zdroj perexového obrázku: Ashok Modhvadia, Wikimedia Commons

Barbora Němečková

Barbora Němečková

Miluju všechno, co se týká jídla, a obzvlášť, když je to bez masa a zdravé. Mám svůj vlastní blog varenislecnyb.blogspot.cz kde zveřejňuju zdravé recepty na mňamky, po kterých se netloustne. Chci se stát dietoložkou a potom doma po večerech experimentovat v kuchyni.

Zanechte komentář