Rýžové závitky navodí ve vaší kuchyni nefalšovanou asijskou atmosféru

Na talíři / 17.2.2014

V tomto díle naší Školy skutečného vaření umotáme rýžové závitky levou zadní a vás to naučíme také.

Asijské závitky si velmi rychle našly svou oblibu u široké veřejnosti. I u nás v redakci jsme si je zamilovali. A když něco miluješ, není co řešit, proto jsme se rozhodli, že je na čase naučit se připravovat tuto laskominu i doma. Ostatně komu by se pořád chtělo obcházet různá asijská bistra a fastfoody. Naučíte-li se závitky společně s námi, zjistíte, že z pár surovin jde vykouzlit rychlé a efektivní pohoštění pro přátele. A to už se vyplatí.

Suroviny

  • 16ks sušených rýžových placek
  • 1 balení tenkých rýžových nudlí
  • 4 mrkve
  • 1 malé čínské zelí
  • 2 kuřecí prsa
  • 100ml kvalitní sojové omáčky
  • 3 lžíce hladké mouky
  • čerstvý koriandr
  • řepkový olej
  • sůl, pepř

Rýžové nudle

Rýžové nudle i placky seženete dnes v každém větším supermarketu či vietnamské večerce. Objednávat můžete také na internetu a pokud jste z Prahy, v Sapě jistě najdete, co bude potřeba.

K ruce si připravte:

  • utěrky, na které rozložíte namočené rýžové placky
  • ostrý nůž na krájení
  • hrneček
  • štětec
  • ostrý nůž
  • prkénko na krájení
  • dostatečně velkou mísu na namočení rýžových placek
  • misku na namoční rýžových nudlí
  • mísu na smíchání surovin potřebných k naplnění závitků
  • pánev na smažení kuřecího masa
  • hlubokou pánev na smažení samotných závitků
  • cedník

Při výrobě závitků je ze všeho nejdůležitější příprava na celou „akci“. Začneme tedy krájením. Mrkev očistěte a nakrájejte na jemné nudličky tzv. julienne (čti žilijen). Čínské zelí nejprve list po listu rozeberte, omyjte, osušte pomocí utěrky a pak také nakrájejte na nudličky. Takto připravenou zeleninu nasypte do mísy, zalijte ji kvalitní sójovou omáčkou, my v redakci doporučujeme kikkoman, vše promíchejte a nechte odpočívat.

Mrkev julliene

Kuřecí prsní řízky rozřízněte napůl a každou půlku ještě pěstí lehce „naklepejte“, tak, aby maso bylo opravdu tenké. Pak jej nakrájejte na nudličky, dejte do misky, osolte, opepřete (popř. ochuťte vašim oblíbeným kořením, my v redakci použili ještě sušený česnek, koriandr a sušenou cibulku) a smíchejte s lžící kukuřičného škrobu. Maso a škrob spolu promíchejte opravdu důkladně, je důležité, aby se všechny nudličky obalily škrobem stejnoměrně. Takto připravené maso zprudka osmahněte v pořádně rozehřátém oleji na pánvi. Dozlatova osmažené nudličky vyjměte z pánve a ponechte stranou.

Kuřecí maso

Teď přichází řada na rýžový papír a nudle. Rýžové placky po jedné krátce namočte ve větší míse do vody. Placky musíte ponořit, ale pracujte s nimi velmi opatrně, nesmí se polámat. Už cestou z obchodu je opatrujte jako tu největší vzácnost, jsou opravdu velmi křehké. Jakmile začnou namočené placky na dotek lepit, rozložte je opatrně na utěrky a nechte oschnout. Mezitím si do vlažné vody namočte rýžové nudle. Cca po 2-5 minutách je slijte a nechte okapat.

Rýžová placka

Jakmile začne být namočená placka ohebná, je čas dát ji schnout na připravenou utěrku.

V hrnku si připravte tzv. „lepidlo“ – smíchejte mouku s trochou vody tak, abyste získali řídké těstíčko. Nyní se dostáváme k největšímu úskalí celého receptu. Budeme závitky motat. Na spodní část placky rozložte zeleninu, na tu přidejte vrstvičku nudlí, pár osmahnutých nudliček kuřecího masa a úplně nahoru položte snítku koriandru (popř. jiných bylinek, nebo třeba baby špenátu). Vrchní část placky pomocí štětce potřete těstíčkem a začněte balit. Nejprve přeložte pravou část placky a následně levou, přehyb udělejte pěkně od shora dolů, a placku důkladně slepte. Vrchní část i přehyby znovu potřete těstíčkem. Nyní pomalu začněte rolovat, a to směrem od sebe k vrchní části placky. A je to! Rolku zkontrolujte hlavně po stranách, jestli se některý z bočních záhybů neuvolnil. Pokud ano, zasuňte jej dovnitř a trochu přimáčkněte. Nemusíte se bát, obsah rolky vám určitě nikam nevyteče. Celý postup opakujte i s dalšími plackami.

Zavitky

Nebuďte smutní, když vaše závitky nebudou napoprvé dokonalé. I my v redakci jsme museli pilně trénovat.

Hotové rolky smažte ve vyšší vrstvě pořádně rozpáleného oleje. Stačí 3 minuty z každé strany. Podávejte se sójovou omáčkou nebo sweet chilli sauce.

Připravit si doma skvělé rýžové závitky opravdu není tak těžké, jak se může zdát. Chce to jen trochu cviku a trpělivosti. Jakmile zvládnete práci s mokrým rýžovým papírem a rolovaní závitků, máte vyhráno. Od té chvíle pro vás bude toto jídlo naprostá hračka. Pokud nevíte, kde sehnat rýžové placky, nudle, nebo kvalitní sójovou omáčku, doporučujeme eshop Asijské potraviny. Tam najdete vše, co budete potřebovat, a ještě i spoustu věcí navíc.

Jaký recept byste rádi viděli v příštím díle naší Školy vaření? Napište nám!

Zdroj všech fotografií: Barbora Venháčová, Generace 21

 

 

 

 

 

Barbora Venháčová

Barbora Venháčová

Obyčejná holka, momentálně máma na plný úvazek a kuchařka tělem, duší a hlavně srdcem. Na vaření nemám papír, ale jídlo, vařečky a plotna jsou mou největší vášní. A největší radostí zase to, když chutná. "Když si člověk počíná pečlivě, když používá správné přísady a všemu dá, co tomu patří, může většinou uvařit něco moc dobrého."

Zanechte komentář