Tipy na restaurace, když nejíte maso

Na talíři / 9.2.2014

I vegetariáni můžou hodovat jako králové, musí ale vědět, kam zajít!

Jako vegetariánská posila našeho redaktorského týmu se cítím tak trochu povinná napsat tento článek. Za svých šest let vegetariánství jsem už v několika restauracích byla, to je pravda, ale je jich překvapivě docela málo. Hlavním důvodem je asi to, že jako studentka nenosím v peněžence tisíce a vegetariánská strava v restauracích se může někdy dost prodražit. Nemluvě o tom, že vlastně nikdy nevíme, co do jídel skutečně dávají.

Blogerka Natálie, která mi pomohla s recenzemi restaurací, je devatenáctiletá veganka se skvělým módním vkusem. Na jejím blogu se můžete inspirovat, co si obléct v nadcházející sezóně, jaké jídlo si uvaříte k večeři a nebo se zkrátka poddat příjemné atmosféře jejích článků o běžných věcech.

Pokud ale nejíte maso a chcete si zajít do restaurace, můžu vám dát pár tipů, kam zajít, nebo alespoň vás odkázat na portály, kde takové restaurace najdete. Trochu si pomůžu článkem od mojí kamarádky Natly, která je veganka a v restauracích jí častěji než já, protože chce pořád zkoušet něco nového.

salát

Kde si dát vynikající vegetariánské jídlo? Zdroj: Naomi Kuwashima, www.sxc.hu

Ve velkých městech je vegetariánských restaurací hodně, některé z nich jsou dokonce veganské nebo raw. Obvyklá otevírací doba je od 11:00 buď do pozdního odpoledne, nebo jako klasické restaurace do večerních hodin. Šikovného průvodce najdete na portálu Soucitně nebo na Vegetarian.cz. Můžete si zde zjistit adresu, otevírací dobu, omezení a částečně i sortiment, který restaurace nabízí. Jsou zde taky odkazy na internetové stránky restaurací, takže to pak můžete zkontrolovat a získat informace z první ruky.

Soucitne.cz

Na webových stránkách najdete přehledný seznam restaurací. Zdroj: Soucitne.cz

Svíčková omáčka s knedlíkem a seitanem v Prašádu

Svíčková omáčka s knedlíkem a seitanem v Prašádu, zdroj: Natálie Kollegová

Zlínský Prašád nikdy nezklame

Mojí zatím nejoblíbenější byla vegetariánská restaurace Prašád s několika veganskými možnostmi se sídlem ve Zlíně. Je to asi tím, že ji mám nejblíže a už to tam znám. Cenově je přípustná a bufetový styl mi nesmírně vyhovuje. Člověk si naloží, co chce, a platí jídlo na váhu. Polévky jsou většinou na výběr dvě a mají jednotnou cenu za porci (někdy mi dokonce stačí jenom ta polévka). Trochu škoda je, že otevírací doba je jen do 16 hodin. Plusem je také sleva pro studenty po předložení ISIC karty.

Pranaya je zlínskou novinkou

Prašád má konkurenci jenom o pár ulic dál. Ve Zlíně se otevřela další vegetariánská restaurace, tahle trochu zavánějící orientem. V denním menu jsou spíše vegetariánská jídla, ale i vegani si přijdou na své. Atmosféra je zde velmi příjemná, krásné čisté prostředí, možnost vzít si jídlo domů a hlavně pitná voda zdarma.

Olomouci vévodí Green Bar

V Olomouci je čistě vegetariánských restaurací pomálu. Je asi proto neustále nacpaná k prasknutí a jsou tam fronty. Restaurace nemá stálý jídelní lístek a nabízí jen denní menu v bufetovém samoobslužném stylu. Jídlo se kupuje na váhu a nápoje si můžete zakoupit zvlášť.

Green Bar Olomouc - špagety s pestem a parmezánem

Green Bar Olomouc – špagety s pestem a parmezánem, zdroj: Natálie Kollegová

„Meníčka byla sepsána na velké tabuli a pokud se jednalo o speciální jídla, veganská a bezlepková, bylo to uvedeno v závorce,“ říká devatenáctiletá studentka Natálie, která je vegankou přes 2 roky.

Rebio Brno

Rebio Brno, zdroj: Natálie Kollegová

BIO fastfood

Restaurace Rebio má po celém Brně čtyři prodejny, zajišťuje rozvoz po celém městě a donášku v centru. Řekla bych tak trochu bio vege „mekáč“. Na mě samotnou Rebio vůbec nepůsobí harmonicky (možná je to tím prostředím nákupního centra, kde se nachází), ale ostatní požadavky splňuje na jedničku. Skvělé jídlo v bio kvalitě, široký výběr jak hlavních jídel, tak dezertů a nápojů.

„Na cedulce si každý může přečíst, jaké suroviny jsou obsažené v jednotlivém pokrmu (nejen lepek nebo mléko, ale i alergenní zelenina, oříšky atd.),“ zhodnotila opět zkušeným okem veganka Natálie. Restaurace je na můj vkus docela drahá, ale přece jenom je to bio, což bývá někdy dražší. Plusem je zcela jistě dlouhá otevírací doba (teda alespoň pobočky ve Špalíčku) a nabídka čerstvých smoothie a džusů.

Na výpis všech pražských restaurací bych potřebovala další článek, protože Praha už zavětřila, že vegetariánů, veganů a dokonce i vitariánů přibývá a podniky pro tyto lidi rostou jako houby po dešti. Je ale jasné, že když najdete jednu z mnoha poboček restaurace Loving Hut, určitě nešlápnete vedle.

„Na jednoznačně nejlepší jídlo (a největší porce a nejchutnější zákusky) zajděte do řetězce veganských restaurací Loving Hut,“ doporučuje veganka Natálie.

Zdroj perexové fotografie: Willie Cloete, www.sxc.hu

Barbora Němečková

Barbora Němečková

Miluju všechno, co se týká jídla, a obzvlášť, když je to bez masa a zdravé. Mám svůj vlastní blog varenislecnyb.blogspot.cz kde zveřejňuju zdravé recepty na mňamky, po kterých se netloustne. Chci se stát dietoložkou a potom doma po večerech experimentovat v kuchyni.

Zanechte komentář



Vaše názory

  • ludmila.pacesova

    Já si dám raději pořádný steak v restauraci Jindřichův Hradec. Nabízí i ubytování jižní čechy, pokud jste z daleka, já to mám kousíček. Bydlím u zámku Červená Lhota.