Vánoce2012

Speciální vánoční menu bez kapra a salátu

Na talíři / 18.12.2012

Zahoďte ostych a připravte si letos slavnostní hostinu plnou rozmanitých chutí a vůní. Tradice lze totiž dodržet i bez salátu a kapra na talíři.

[two_third]

Netradiční vánoční menu Generace 21

Houbový nákyp

Rybí krém s pikantními krevetami

Losos v anglické slanině s holandskou omáčkou

Vánoční pudink

[/two_third]

Strávíte letos Štědrý den poprvé sami s partnerem a nemůžete se dohodnou zda hrachovku či zelňačku? A nebo toužíte rodině připravit něco nového a netradičního?

Pro mě a mou rodinu jsou Vánoce svátky vůně, teplaklidu. Nehoním po bytě koště, pavoukům usídleným v rozích všech pokojů pravidelně přeji hezké svátky,  nepeču sto druhů cukroví, aby Máňa náhodou neměla napečeno více.

I vánoční večeře je u nás pokaždé překvapení. Vždy se snažím vykouzlit slavnostní a chutné menu, které mi nezabere příliš mnoho času. O jedno takové se s vámi dnes velmi ráda podělím. Třeba také toužíte po změně. Možná jen chcete mít den D podle sebe. A ať už je to jakkoliv, berte následující recepty jako návod a ukázku toho, jak jinak může vypadat štědrovečerní večeře.

Přípravu si rozdělte do dvou dnů. Pudink musí chladnout, polévka je vždy lepší pořádně rozleželá a jako bonus vám druhý den zůstane více času na vaše blízké.

SPECIÁLNÍ VÁNOČNÍ PUDINK

Vánoční pudink

Není obvyklé připravovat dezert jako součást vánoční večeře. S tímto pudinkem však rozhodně neprohloupíte a věřte, že od misky tohoto sladkého překvapení nikdo nebude utíkat ke stromečku.

[two_third]

Suroviny:

Pudink:

400ml 33% smetany ke šlehání

1 vanilkový lusk

5 žloutků

40g krupicového cukru

Pečené ovoce:

Ovocný mix (2 jablka, švestky, blumy, hroznové víno atp.)

3 lžíce medu

1 svitek skořice

1 hvězdička badyánu

4 hřebíčky

[/two_third]

V kastrůlku pomalu zahřejte smetanu s vanilkovým luskem, ze kterého jste předtím vyškrábli semínka. Ta také přijdou do smetanové směsi. Pokud se vám nepodaří sehnat pravou vanilku, můžete s klidným srdcem použít tresť. Pudink bude i tak výtečný.

Mezitím si rozšlehejte vejce s krupicovým cukrem. Hrnec sejměte z ohně a nechte chvilku zchladnout. Smetanu s vanilkou pak po troškách zašlehejte ke žloutkům. Hotovou směs vlijte do žáruvzdorných misek. Ty vložte do pekáčku a zalijte vodou tak, aby sahala až po okraj krému. Pozor, aby se  voda nedostala do něj. Takto připravený pekáč vložte do trouby vyhřáté na 140° C a pečte přibližně 30 – 40 minut. Po upečení dejte do chladu. Ovoce nakrájejte na menší kousky, vložte do zapékací misky, pokapejte medem, přidejte koření a pečte při 180 ° C asi 25 minut. Ovoce si můžete buďto připravit předem, a nebo dát péci během večeře a podávat k pudinku teplé. Záleží jen na vás.

RYBÍ KRÉM S PIKANTNÍMI KREVETAMI

Rybí krém

Rybí krém obvykle chutná i těm, kteří nejedí rybí polévku, díky tomu, že je vařena z hlav a rybích vnitřností. Vyzkoušejte jej tedy i v případě, že rybí polévka není ani váš favorit.

[two_third]

Suroviny:

Polévka:

4 lžíce olivového oleje

2 šalotky, nakrájené nadrobno

½ střední bulvy celeru, nastrouhaného

3 mrkve nastrouhané

300g rybích filetů bez kostí (treska, pražma, mořský vlk, mořský jazyk, platýz)

1,25l vody nebo rybího vývaru

1 lžička římského kmínu

1 snítka tymiánu

½ smetany ke šlehání

1 lžíce másla

Sůl a čerstvě mletý pepř

Krevety:

20ks krevet, oloupaných a zbavených střívek

2cm kousek zázvoru, nastrouhaný

1 stroužek česneku, lisovaný

3 sušené chilli papričky, rozdrcené

2 lžíce olivového oleje

Mořská sůl a čerstvě mletý pepř

[/two_third]

V hrnci rozehřejte  dvě lžíce olivového oleje, na němž nechte zesklovatět šalotku. Přidejte nastrouhanou zeleninu a zarestujte dozlatova. Mezitím si připravte rybí filety. Zkontrolujte, jsou-li opravdu bez kostí. Přejíždějte dlaní po jejich povrchu, narazíte-li na kůstku, pinzetou ji opatrně vytáhněte. Takto připravené maso nakrájejte na menší kousky a orestujte v pánvi na zbylém olivovém oleji.  Na rybím mase nešetřete. Ideálně navštivte specializovanou prodejnu, kde vám vyfiletují čerstvou rybu. Tím se vyhnete nepříjemnému „rybímu zápachu“ polévky. Čerstvá ryba totiž rybinou rozhodně nesmrdí. Orestované kousky přidejte k zeleninovému základu, zalijte vodou či vývarem a vařte přibližně 15 minut. Po této době vše rozmixujte ponorným mixérem, přidejte římský kmín a tymián, a znovu chvíli povařte. Vmíchejte máslo a přilijte smetanu. Nakonec dochuťte solí a pepřem podle své vlastní chuti. Můžete také přidat pár kapek citrónové šťávy. Polévku nechte v chladu odpočívat do druhého dne.

Krevety si den předem naložte do marinády ze zázvoru, česneku, chilli, olivového oleje, soli a pepře. Druhý den je těsně před podáváním zprudka opečte na pánvi a vložte do polévky společně s houskovými krutóny.

HOUBOVÝ NÁKYP

Houbový nákyp

Tradiční houbový kuba je známou klasikou. Vyzkoušejte maličkou obměnu a připravte letos lahodný a nadýchaný houbový nákyp.

[two_third align=“right“]

Suroviny:

2 hrsti sušených hub

1 cibule, nakrájená najemno

4 stroužky česneku, lisované

1 lžíce másla

Sůl a čerstvě mletý pepř

Špetka muškátového oříšku

1 lžíce sušené majoránky

200 ml mléka

6 plátků staršího trustového chleba

4 vejce, bílky a žloutky zvlášť

40g dětské krupičky

Strouhanka na vysypání formiček

[/two_third]

Houby zalijte jedním větším hrnkem vody a uvařte doměkka. Vývar nevylévejte. Společně s mlékem jím polijte na kostičky nakrájený toustový chleba. V pánvi rozehřejte máslo, přidejte cibulku, česnek a nechte zesklovatět. Žloutky ušlehejte do pěny společně se špetkou soli. Z bílku si ušlehejte opravdu pevný sníh. Půjde vám to lépe, přidáte-li k nim také špetku soli. Troubu předehřejte na 180° C. Pečivo spojte s houbami, směsí z pánve a žloutkovou pěnou. Vmíchejte muškátový oříšek, rozemnutou majoránku, sůl a pepř. Nakonec vmíchejte sníh z bílků a krupičku. Rozdělte do vymazaných a vysypaných formiček a pečte 20 minut dozlatova. To, jestli je nákyp hotový, snadno otestujete pomocí špejle. Zapíchněte ji do středu a vyjde-li suchá, máte hotovo. Podávat můžete teplé nebo vychlazené.

LOSOS SE SLANINOU A HOLANDSKOU OMÁČKOU

Losos se slaninou

Ne každý má rád smaženého kapra. Připravte tedy místo řízků šťavnatého lososa s jemnou holandskou omáčkou.

[two_third align=“right“]

Suroviny:

Steaky z lososa:

4 steaky z lososa

16 plátků slaniny

Šťáva z citrónu

Sůl a čerstvě mletý pepř

Holandská omáčka:

4 žloutky

Šťavá z ½ citrónu

Sůl a čerstvě mletý pepř

200g rozpuštěného másla

Bramborové nočky se špenátem:

400g brambor, uvařených

350g špenátu ( čerstvého či mraženého, nesmí však jít o sekaný nebo dokonce protlak)

2 stroužky česneku, nakrájené nadrobno

1 lžíce olivového oleje

Sůl

1 vejce

4 lžíce solamylu

[/two_third]

Steaky z lososa osušte, osolte, opepřetepokapejte citrónovou šťávou. Každý obalte do čtyř plátků slaniny a nechte v chladu odpočívat.

Mezitím si připravte bramborové nočky. V pánvi rozehřejte olej a orestujte na něm špenátové listy společně s česnekem. Směs osolte a nechte vychladnout. Po vychladnutí ze špenátu vymačkejte přebytečnou vodu. Uvařené brambory nastrouhejte najemno, přidejte vejce, solamyl, osolte a pořádně propracujte v pevné těsto. Z těsta tvarujte malé placičky, na ty dejte menší lžičku špenátu a vytvořte nočky. Ty vložte do osolené vroucí vody a vařte 6 – 7 minut, dokud samy nevyplavou na hladinu.

Holandskou omáčku si připravíte velmi jednoduše. Do mísy si vyklepněte žloutky, pečlivě oddělené od bílků, k nim přidejte sůl, pepř, šťávu z citrónu a pořádně prošlehejte. Připravte si vodní lázeň a nad tou velmi pomalu k vaječné směsi zašlehávejte všechno máslo, dokud vám nevznikne hladká a jemné omáčka. Tu odstavte a dochuťte. Před podáváním ji znovu prohřejte za stálého šlehání nad vodní lázní.

Těsně před podáváním rozpalte gril v troubě a vložte pod něj lososa. Bude mu stačit jen pár minut. Jako každá ryba je nejlahodnější připravená jen rare, popřípadě med-rare. Rozhodně vám nedoporučuji lososa úplně propéct, připravíte se o celý chuťový zážitek a na talíři se vám bude krčit rybí steak usušený k smrti bez kapky šťávy.

A moje rada na závěr: Je jedno, zda vaše vánoční večeře bude tradiční, moderní, exotická nebo obyčejná. Nezáleží na tom, co máte na talíři. Důležité je prožít večer ve společnosti osob, které jsou vašemu srdci nejblíže. Přeji vám večeři plnou lásky, radosti, úsměvu a zábavy. A jako bonus spoustu krásných dárků. Veselé Vánoce.

A jaký je váš Štědrý večer? Přijďte se s námi podělit o vaše vánoční zážitky na náš facebook.

Zrdroj perexového obrázku: Wikimedia Commons

Zdroj ostatních fotografií: Barbora Venháčová, Generace21

Barbora Venháčová

Barbora Venháčová

Obyčejná holka, momentálně máma na plný úvazek a kuchařka tělem, duší a hlavně srdcem. Na vaření nemám papír, ale jídlo, vařečky a plotna jsou mou největší vášní. A největší radostí zase to, když chutná. "Když si člověk počíná pečlivě, když používá správné přísady a všemu dá, co tomu patří, může většinou uvařit něco moc dobrého."

Zanechte komentář