Zdravě a chutně – tři tipy na rychlý oběd!

Na talíři / 6.2.2014

Většina z nás má po maratonu Vánoc, Silvestru a po novoročním stresu už plné zuby všelijakých těžkých jídel jako je smažená ryba, řízek nebo svíčková. 

Pokud se někoho zeptáte, co je podle něj nejtypičtější lehké jídlo, odpoví vám jistě salát. Jíst ale každý den salát se zdá být trochu nudné a po čase by se vám docela určitě zprotivil. Proto přináším zajímavé varianty jídel, které se sice zdají být obyčejné, ale s těmi správnými přísadami příjemně zpestří váš jídelníček. Následující tři pokrmy si můžete připravit rychle, snadno a dobře poslouží jako zdravý a lehký oběd.

 Ryba pro zdraví

Co se týče výběru ryb, můžete vybírat z nepřeberného množství různých druhů – mořských i sladkovodních. Pro mě je volba číslo jedna můj oblíbený losos. Bohužel losos není zrovna nejlehčí ryba, ale obsahuje spoustu nám prospěšných látek, jako jsou omega 3 nenasycené mastné kyseliny nebo vitaminy B a D. Proto je rozhodně lepší variantou než např. smažený řízek. Jako zdravější alternativu následujícího receptu ale můžete zvolit třeba kapra, tresku, štiku nebo candáta.

Losos po italsku

Na 4 porce:

  •  4   filety z lososa
  • 4   lžíce olivového oleje
  • 10 cherry rajčátek
  • 4   lžičky citronové šťávy
  • 1   stroužek česneku
  • 4   lžičky sušené bazalky
  • 4   lžičky soli
  • několik listů čerstvé bazalky

Filety řádně omyjeme, osušíme a každou zvlášť posolíme. Vložíme na plech vystlaný pečicím papírem. Každou filetu poté potřeme olivovým olejem, česnekem, sušenou bazalkou a pokapeme citronovou šťávou.

Cherry rajčátka nakrájíme na malé plátky a poklademe jimi filety. Nakonec na rybu natrháme několik lístků čerstvé bazalky, aby  dostala tu správnou italskou vůni.

Vložíme do trouby a pečeme 8 – 10 minut, nebo dokud losos nezměkne a nedostane světlou barvu.

Losos je nejen zdravý, ale také báječně chutná. Zdroj: photl.com

Losos je nejen zdravý, ale také báječně chutná. Zdroj: photl.com

Polévka musí být!

Polévka je pokrm, který jedli lidé už odjakživa. Navíc v těchto zimním měsících se hodí – zahřeje a člověka příjemně nasytí bez pocitu přejezenosti. U nás doma je tradicí vynikající a velmi jednoduchá pórková polévka, se kterou se jistě zavděčíte celé rodině.

Jednoduchá pórková polévka

 Na 1 hrnec:

  •  1-2 celé póry
  • 1    zeleninový bujon
  • 1    lžíce másla

Omyjeme a očistíme pórek a nakrájíme jej na drobno. Do hrnce přidáme nakrájený pórek, máslo, bujon, zalijeme trochou vody a lehce osmahneme. Poté vodu dolijeme do celého hrnce a vaříme, dokud pórek nezměkne.

Po uvaření rozmixujeme porek v polévce ponorným mixérem tak, aby měla hladkou strukturu. Podáváme s opečenými krutony, pro dochucení můžeme přidat lžičku smetany.

 TIP!: Pokud chcete, aby byla polévka hustější, uvařte jednu až dvě větší brambory a rozmixujte je spolu s pórkem.

Ideální na zimu. Zdroj:sxc.hu

Ideální na zimu. Zdroj: sxc.hu

Ať žije kuře

Kuře je nepochybně to nejlehčí maso, jaké si můžete dopřát. Stejně jako u salátu ale může být trochu nudné, pokud ho připravujete pořád na stejný způsob. Já vám nabízím jeho trochu ozvláštněnou verzi, kterou si určitě zamilujete.

Fenyklové kuře

Na 4 porce: 

  • 100 g kuřecích prsou
  • ½ grapefruitu
  • 1 citron
  • 50 g fenyklu
  • 50 g listového salátu
  • 1 lžička sezamových semínek
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička sojové omáčky

Kuře omyjeme, nakrájíme na plátky nebo na kostičky (podle chuti) a pokapeme šťávou z grapefruitu a citronu, naložíme do sojové omáčky a necháme na chvíli odležet.

Maso poté osmažíme na pánvi s olejem. Očistíme a nakrájíme fenykl a na závěr smažení jej přidáme na pánev ke kuřeti a mírně osmažíme. Před podáváním přimícháme salát a sezamová semínka a poté podáváme.

Nebojte se používat ty méně tradiční druhy rostlin, jako je fenykl. I obyčejným receptům dodají výbornou chuť. Zdroj: photl.com

Nebojte se používat ty méně tradiční druhy rostlin, jako je fenykl. I obyčejným receptům dodají výbornou chuť.
Zdroj: photl.com

Tyhle tři recepty jsou jedny z mých nejoblíbenějších lehkých a zdravých jídel. Zvládne je každý a jejich příprava vám nezabere víc než půl hodiny. Je to tedy ideální volba na rychlý a chutný oběd. Nechte si chutnat!

Zdroj perexové fotografie: www.photl.com

Veronika Dvořáková

Veronika Dvořáková

Studentka, která (samozřejmě kromě studování) miluje psaní, relaxování a dobré jídlo, nejlíp všechno dohromady! Ráda vařím pro ostatní a pro radost, nikdy nedodržuji recept, takže moje výtvory jsou často dost originální...

Zanechte komentář