Dejte si k snídani celozrnné lívance

Na talíři / 18.2.2014

Zbožňujete lívance, ale je to pro vás příliš velká kalorická bomba? Zkuste tuto lahodnou celozrnnou verzi!Lívance musí mít rád úplně každý, to ať se mi nikdo nesnaží vymluvit. Kdo by si nedal ke snídani porci lívanců s borůvkami a javorovým sirupem? Celozrnnou verzi lívanců si můžete dát bez výčitek a bez obav z přibývání na váze. Je jasné, že jich nesmíte sníst 20, ale tyhle lívance jsou tak syté, že vám bude stačit jedna porce. A vždycky si můžete zbytek vzít na svačinku do krabičky, protože skvělé jsou i studené.

Recept je velmi jednoduchý a ani pro ingredience nemusíte chodit dál, než do nejbližšího supermarketu. Celozrnná mouka už dlouho není nedostatkovým zbožím a pokud vám vadí cukr, klidně můžete javorový sirup nebo stévii vynechat. Sirup vám ale doporučuji, tu chuť zkrátka nenahradíte!

Celozrnná mouka obsahuje mnohem více vlákniny a enzymů, které jsou obsaženy ve slupkách a klíčcích pšenice (nebo jiných obilovin) a tím pádem vás zasytí na delší dobu než klasická bílá mouka.

Tato verze se navíc dá smažit bez tuku (pokud máte nepřilnavou pánev, je jasné, že na nerezce to asi bez tuku nepůjde). K přípravě vám stačí pouze větší nádoba a kuchyňská metlička.

1 hrnek mléka nebo podmáslí

1 vejce

2 lžíce rozpuštěného másla

1 hrnek celozrnné mouky jemně mleté

2 lžičky kypřícího prášku

¼ lžičky soli

vanilkový extrakt nebo cukr

¼ lžičky práškové stévie (2 lžíce cukru)

pro labužníky citronová kůra a skořice

U lívanců je výhoda toho, že „žmolky“ nejsou na škodu. Já vždycky jenom smíchám předem promíchané suché ingredience, přidám vajíčko vidličkou prošlehané s máslem a mlékem a promíchám jenom tak, aby mouka nezůstala suchá.

Smažím na suché nepřilnavé pánvi na mírném plameni (to poznáte podle barvy a rychlosti smažení lívanců) z jedné strany, dokud se netvoří bublinky a dokud se nezpevní okraje. Potom otočím a chvíli počkám, až je hotová i druhá strana. Můžete je připravovat i v klasickém lívanečníku.

Můžete si dělat v klasickém lívanečníku, nebo na pánvi jako palačinky.

Můžete si dělat v klasickém lívanečníku nebo na pánvi jako palačinky.

Tento recept se dá libovolně obměňovat podle toho, co máte zrovna doma. Chápu, že ne každý investuje do steviového prášku (i když to byla nejlepší investice mého života), takže můžete přidat cukr, ale kdybyste to chtěli mít ještě zdravější, můžete místo mléka a másla použít mléko kokosové a máte tam tekutinu i tuk v jednom. Chuť kokosu je skvělá a lívance jsou ještě bohatší. Nemusíte je navíc ani tolik sladit. Tyto lívance celkově nejsou nejsladší. My doma si je zaléváme javorovým sirupem, medem nebo potřeme jahodovým džemem. Kdo dbá na štíhlou linii, může zkusit nízkotučný jogurt s malinami. 

Javorový sirup a ovoce vám zaručí vynikající snídani.

Javorový sirup a ovoce vám zaručí vynikající snídani.

Lívance 1000x jinak

Lívance také můžete potřít tvarohem smíchaným se zakysanou smetanou a  vajíčkem, zasypat jakýmkoliv ovocem a dát na 25 minut zapéct do trouby. Dostanete tak skvělý sladký oběd. Přidáním různého druhu koření do těsta získáte nepřeberné množství variací chutí. Zkuste hřebíček, anýz, muškátový oříšek, nové koření a zázvor pro navození perníkové vůně. Nebo můžete přidat kardamon a tři lžíce mouky nahradit kakaem (pozor, prosijte přes síto, jinak se udělají hořké kakaové žmolky) a pak už si jen užívat tu skvělou výraznou chuť kakaa.

Je libo víc proteinů, nebo bez zvířat?

Pro zvýšení proteinové hodnoty můžete půl hrnku mouky nahradit půl hrnkem jemně mletých mandlí (nebo mandlové mouky), zvyšuje se tím ale i obsah tuku, což může někomu vadit. Pro veganskou verzi nahraďte mléko sojovým mlékem ve stejném poměru a místo vajíčka přidejte 1 lžíci mletých lněných semínek + 3 lžíce vody (nechat zgelovatět a pak přimíchejte), máslo buď vynechte, nebo nahraďte olejem. Veganské lívance ale nedoporučuju dělat bez oleje, protože mají tendenci se lepit.

Zdroj všech fotografií: Barbora Němečková, Generace 21

Barbora Němečková

Barbora Němečková

Miluju všechno, co se týká jídla, a obzvlášť, když je to bez masa a zdravé. Mám svůj vlastní blog varenislecnyb.blogspot.cz kde zveřejňuju zdravé recepty na mňamky, po kterých se netloustne. Chci se stát dietoložkou a potom doma po večerech experimentovat v kuchyni.

Zanechte komentář