Pravé máslové croissanty – ideální francouzská snídaně!

Na talíři / 31.1.2014

Francouzská kuchyně je obecně známá jako jedna z nejlepších na světě. A jednou z nepřeberného množství delikates jsou právě máslové croissanty.

Říkáte si, že něco tak těžkého byste v životě nezvládli? Nesmysl! S naší školou skutečného pečení se můžete přesvědčit, že je jejich příprava snadná, i když je třeba si těsto připravit den před pečením.

I když je dnes croissant považován za typicky francouzské pečivo, jeho historie sahá až do Rakouska, kde se originálně začal připravovat. V roce 1837 rakouský dělostřelecký důstojník August Zang založil v Paříži pekárnu „Boulangerie Viennoise“ s typicky rakouskými výrobky, kde začal péct právě tohle pečivo. Francouzi si ho natolik oblíbili, že si jej upravili podle své potřeby a dali mu i nové jméno – croissant, podle francouzského označení pro půlměsíc. I když v dnešní době ho známe s nejrůznějšími příchutěmi, s čokoládou, marmeládou nebo dokonce se sýrem, pravý francouzský croissant je pouze máslový.

Boulangerie Viennoise, Paříž Zdroj fotografie: wikipedia.org

Boulangerie Viennoise, Paříž
Zdroj fotografie: wikipedia.org

A jak si tedy tyto vynikající půlměsíčky připravit? Inspirovat se můžete například v knize Francouzky netloustnou od Mireille Guilianové, jejíž recept jsem trochu poupravila a o chci se o něj s vámi podělit.

Budeme potřebovat:

1 hrnek mléka

2 čajové lžičky sušeného droždí

2½ hrnku hrnky hladké mouky a mouku na válení

2 polévkové lžíce cukru

1 čajovou lžičku soli

1 celé nesolené máslo (250 g)

1 vejce

Postup:

 1. Zahřejeme jeden hrnek mléka tak, aby bylo vlažné. Poté v ¼ hrnku zahřátého mléka rozpustíme kvasnice a dvě polévkové lžíce mouky, dobře promícháme tak, abychom se zbavili hrudek a necháme odstát, dokud těsto nenabude alespoň dvojnásobného objemu. Do zbylé mouky vmícháme cukr a sůl.

 2. Ohřejeme zbývající mléko. Do nádoby elektrického mixéru na zpracování kynutého těsta přeneseme vykynutou směs, přidáme mléko a spustíme mixér. Postupně po troškách přidáváme mouku s cukrem a solí a mícháme, dokud těsto není hladké a nedrží při sobě. Těsto dáme na tři hodiny uležet do lednice.

Domácí máslové croissanty zachutnají nejen Vám, ale i vašim přátelům a rodině. Zdroj fotografie: Veronika Dvořáková, Generace 21

Domácí máslové croissanty zachutnají nejen vám, ale i vašim přátelům a rodině.
Zdroj fotografie: Veronika Dvořáková, Generace 21

 3. Necháme změknout máslo a zapracujeme do něj tři lžíce mouky. Na pracovní plochu posypanou moukou přeneseme vykynuté těsto, vytvarujeme jej do obdélníku a poté na povrch rozetřeme připravené máslo. Těsto přeložíme a rozválíme, proces zopakujeme tolikrát, dokud se máslo do těsta stejnoměrně nezapracuje. Rozválené těsto přikryjeme potravinářskou folií a necháme na noc uležet v lednici.

 4. Asi hodinu před pečením vyndáme těsto z lednice. Pracovní plochu posypeme moukou a na ní rozválíme těsto do většího kruhu. Pomocí nože rozdělíme kruh na čtvrtiny a poté každou z nich na tři stejné trojúhelníčky. Ty potom srolujeme od hrany až ke zbývajícímu cípu tak, aby nám vznikl požadovaný tvar půlměsíčku. Croissanty přeneseme na pečicí papír, potřeme rozmíchaným vajíčkem a pečeme v troubě na 200 stupňů 15 až 20 minut dozlatova.

 Hotové croissanty můžete podávat s marmeládou, Nutellou i slané, ale jsou vynikající i samotné, nejlépe ještě teplé.

Zdroj perexové fotografie: Veronika Dvořáková, Generace 21

Veronika Dvořáková

Veronika Dvořáková

Studentka, která (samozřejmě kromě studování) miluje psaní, relaxování a dobré jídlo, nejlíp všechno dohromady! Ráda vařím pro ostatní a pro radost, nikdy nedodržuji recept, takže moje výtvory jsou často dost originální...

Zanechte komentář