Jedna surovina v hlavní roli: Sýr

Na talíři / 28.1.2014

Máme pro vás další várku receptů, kde hraje prim jedna surovina. Tentokrát je to sýr a hlavní roli hraje v našich čtyřech receptech.

Důvod pro psaní tohoto seriálu je jasný, ukázat vám, že i z mála se dá tolik uvařit. Tentokrát jsme vsadili na opravdu jednoduché recepty, věřím, že všechny hravě zvládnete i v omezeném prostoru, jako je třeba studentská kolej.

Studený předkrm: Sýrovo-křenová roláda

Připravila: Pavla Doležalová

Na spoustu mých návštěv zabrala kombinace sýru a křenu. Tato jednohubka vám nezabere moc času, sil a surovin. Navíc můžete vyzkoušet mnoho variant.

Co budete potřebovat:

  • 200 g eidamu v celku
  • 100 g šunky
  • 150 g lučiny
  • 3 lžičky křenu
  • 1 lžíce mléka
  • hrst petrželové natě
  • sůl
  • pepř

Eidam vcelku vložíme do igelitového sáčku a pořádně zavážeme. Takto připravený sáček dáme do kastrůlku s vroucí vodou. Vaříme cca 10-15 minut, dokud není celý eidam rozpuštěný. Další variantou, jak eidam připravit, je nakrájet ho na plátky, rozprostřít na plech, který je vyložený pečicím papírem a dát na chvíli zapéct do trouby, dokud není rozpuštěný.

Než se eidam rozpustí, připravíme si náplň. Rozmícháme lučinu s trochou mléka, přidáme křen (může být ze skleničky nebo čerstvý), sůl a pepř. Na závěr, pro pestrost, doplníme petrželovou natí nakrájenou nadrobno.

Když máme rozpuštěný eidam, opatrně ho vyndáme z vody a rozřízneme sáček. Pozor na páru. Eidam vysypeme na cca 30 cm kousek alobalu a hned ho vyválíme do podlouhlého tvaru – základu rolády. Na něj poklademe plátky šunky, nejlépe hranaté, rozetřeme směs a pořádně zavineme. Takto připravenou roládu dáme chladit do lednice. Pak už jen stačí nakrájet na plátky a můžete servírovat.

Tuto roládu můžete různě obměňovat, křen nahradit česnekem nebo třeba uzeným lososem. Pokud máte rádi sladko-slané chutě, můžete zvolit jen lučinu, sůl a pepř a doprostřed rolády dát ovoce – jahody, hrozny, banány atd.

sýrová roláda

Rychlá jednohubka a skvělá kombinace  sýru a křenu. Zdroj: Pavla Doležalová, Generace 21

Teplý předkrm: Mozzarella a toustový chléb

Připravila: Alice Pazderová

Velmi rychlá a nenáročná svačinka nebo i večeře, kde potřebujete jen vejce, toustový chléb, mozzarellu, olej a případně i mléko.

Suroviny:

  • toustový chleba
  • mozzarella (já použila bazalkovou)
  • hladká mouka
  • vejce (na obalení toustů), které je doporučeno v receptu naředit mlékem – z osobních zkušeností ale nedoporučuji, tousty jsou pak nasáklé mlékem a připadá vám to jako by byly ještě více mastné
  • olej na smažení
  • zelenina nebo strouhaný sýr na dozdobení

Postup je jednoduchý a rychlý, nakrájejte mozzarellu (pro více porcí budete potřebovat dvě), rozložte na plátky toustového chleba a přikryjte dalším plátkem. Rozkrojte na trojúhelníčky, obalte v mouce, vejci (s mlékem) a dejte smažit. Až budou chleby pěkně zlatavé, položte je na ubrousek, který vsákne přebytečný tuk. Dozdobte podle své chuti a máte hotovo.

Recept převzat a vyzkoušen z časopisu Gurmet, leden 2014, str. 21

Protože se tousty opravdu musí pěkně vysmažit, jsou dost mastné. Nemáte-li rádi příliš mastné topinky, raději zkuste nějakou alternativu zapečených toustů. Tousty naplňte tentokrát rajčaty a mozzarellou, dejte na plech a na chvíli strčte do trouby.

Doporučujeme pouze pro strávníky, kterým nevadí smažené. Zdroj: Alice Pazderová, Generace 21

Doporučujeme pouze pro strávníky, kterým nevadí smažené. Zdroj: Alice Pazderová, Generace 21

Polévka: Zahřejte se horkou polévkou plnou parmezánu

Připravila: Barbora Venháčová

Venku už to konečně vypadá na začátek toho pravého zimního kralování. A tak je třeba, po celém dni stráveném ve škole nebo v lepším případě někde na sjezdovce, pořádně se zahřát. A co je lepšího než polévka? Ta parmezánová vás svou chutí lehce přenese do horské chaty v italských Dolomitech. Nechte se tedy zlákat.

Parmazánový krém

V jednoduchosti je krása a tato polévka budiž tomu důkazem.
Zdroj: Barbora Venháčová, Generace 21

Suroviny:

  • 1 vrchovatá lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • celkem 500ml plnotučného mléka a smetany v poměru 1:1
  • cca 100 – 150g strouhaného parmezánu (popř. Gran Moravian)
  • sůl, pepř a špetka muškátového oříšku
  • 1 kuřecí prso, očištěné a nakrájené
  • 3-4 plátky staršího bílého pečiva (toustový chléb, bageta), nakrájeného na kostičky

Máslo rozehřejte v hrnci a poprašte hladkou moukou. Tu krátce zapražte na světlou jíšku a za stálého míchání postupně zalijte studeným mlékem a smetanou. Vše vařte nejméně 15 minut na mírném plameni a nezapomínejte míchat.

Mezitím si na pánvi orestujte osolené kousky kuřecích prsou dozlatova a z nakrájeného pečiva v troubě upečte krutony.

Po provaření do polévky vsypte parmazán a opět míchejte, dokud se všechen nerozpustí a nezískáte hladký krém. Potom polévku osolte, opepřete a přidejte špetku muškátového oříšku. S tím šetřete, je opravdu hodně aromatický a polévka má být jemná.

Hotovou polévku podávejte s kousky kuřecích prsou, krutony a posypanou kousky parmezánu. Nezapomeňte ji ozdobit zelenou bylinkou a zakápnout  trochou dobrého olivového oleje.

Nakoukněte i na recepty z brambor, které jsme pro vás připravili v prvním díle!

Hlavní jídlo: Domácí pizza

Připravila: Eliška Studená

Když mám doma hodně sýra, ale to je tak všechno, seženu ještě protlak a začnu moučit kuchyňskou linku. Na tuto pizzu není nikdy potřeba seznam ingrediencí. Stačí mouka, rajčatový protlak, droždí, sýr a trošku česneku. A koření podle chuti!

Těsto si připravím následovně: Smíchám 300 g mouky se 150 ml vody, přidám 1/2 kostky droždí, trošku osolím a pod utěrkou nechám v klidu cca půl hodiny vzejít. Mezitím si vymažu plech olejem.

Prostor na kuchyňské lince si posypu moukou a vyválím těsto do placky. Tu pak vezmu na obě ruce a začnu roztahovat prsty, různě těsto natahovat a vytahovat, až mi vznikne tenký plát. Natáhnu ho na vymazaný plech, předehřeji troubu na 200 °C a začnu tvořit.

Na těsto dám nejdřív protlak, pěkně ho rozetřu, posypu čerstvě prolisovaným česnekem a nějakým dobrým kořením, tzn. pokud nemám oregano, dám třeba oblíbený rozmarýn – s česnekem jsou jedna ruka. Ale nesmí to skončit tak, že pokud nemám rozmarýn, dám tam koření na ryby.

Vyhrajte si s náplní více a na podklad použijte místo protlaku rajčata, která rozmixujete tyčovým mixérem.

Podklad posypu různými sýry. Já tentokrát pokrájela hermelín, trošku parmezánu, mozzarellu, našla jsem i žervé a chutnalo to dobře.

Méně slané sýry, jako je např. mozzarella, ještě v závěru trošku osolím. A nechám v troubě cca 15 minut. Sledujte, kdy okraje zhnědnou a sýr se pořádně rozteče.

sýrová pizza

Moře rajčatové omáčky, česnek a hlavně sýr!  Tuhle pizzu si zamilujete. Zdroj: Eliška Studená, Generace 21


Přejeme vám dobrou chuť a hodně zdaru při přípravě našeho sýrového menu. V únoru se těšte na recepty, kde hlavní roli bude hrát netradiční zázvor.

Zdroj úvodní fotografie: photl.com (upraveno)

Alice Jendelová

Alice Jendelová

Jsem holka plná protikladů. Ačkoliv už věkem přes 20, stejně milovnice pohádek, Hello Kitty a hlavně Harryho Pottera. Ačkoliv už ne studentka, stejně sběratelka lepíků, notýsků, zvýrazňovačů a všelijakých dalších roztomilostí a nutností z papírnictví. Ačkoliv milovnice domova a svého klidu, stejně cestovatelka celým srdcem s mnoha cestovatelskými sny. A ačkoliv kuchtička, co mnohokrát něco připálí a zaneřádí celou kuchyň, stejně redaktorka sekce Na talíři. ♥

Zanechte komentář