Jak je to doopravdy s lasagnemi?

Na talíři / 20.1.2014

Garfield věděl, proč miluje lasagne. Na tomto jídle, které na první pohled může vypadat jako velký sendvič s mletým masem, je něco naprosto delikátního.

Množí se lasagne s bobkovým listem, lasagne s hráškem a dokonce s mrkví. To jsem zjistila z restaurací v dnešní době. Neumím si představit nic divnějšího na lasagních, než kousat do bobkového listu a očekávat italskou chuť čerstvých rajčat a sýru.

Lasagne opravdu mohou obsahovat bobkový list a nemusí se tedy jednat jen o podivný pokus podřadnější restaurace, která vedle hovězího s UHO (univerzální hnědou omáčkou) nabízí lasagne za prachsprostou cenu. Bešamel, hutnou a jemnou omáčku, totiž může dochutit bobkový list, což vytvoří skvostnou chuť. Bešamel je totiž úžasnost. A základ.

Italské lasagne

Ingredience:

  • plátky těstovinových lasagní
  • cca 3/4 kg rajčat (nejlépe ze zahrádky, zralá, červená, ne z Maroka)
  • dvě lžíce bílého vína (suššího)
  •  jedna lžička bazalky
  •  400 g hovězího a vepřového čerstvě umletého masa
  •  olivový olej
  •  jedna cibule
  •  dva stroužky česneku
  • parmezán

Na bešamel

  • 800 ml mléka
  • 70 g másla
  • 70 g hladké mouky
  • strouhaný muškátový oříšek
  • bobkový list podle chuti
  • sůl, bílý pepř

Příprava

Lasagne raději cca po třech plátcích předem spařím v horké vodě s trochou olivového oleje. Postupně dávám do vroucí vody, pak rychle do studené vody – třeba i s ledem.

Pozn.: Stalo se mi několikrát, že jsem používala lasagne, které se podle návodu neměly vařit, takže jsem jimi jen vyskládala pekáček a pak v některých místech křupaly. Takže vždycky radši předchystat.

Ve větším hrnci si připravím bešamel. Rozpustím máslo a vsypu na něj mouku. Na mírném plameni lehce osmažím a vytvořím zásmažku. Po minutě přidávám po troškách mléko z pokojové teploty a stále míchám. Nastrouhám do směsi trošku muškátového oříšku, osolím a přidám bílý pepř, popř. vhodím bobkový list. Až směs zhoustne do jemné kašovité hmoty, vypnu sporák a odstavím hrnec.

Na pánvi na olivovém oleji osmažím najemno nakrájenou cibuli a česnek, přidám omyté mleté maso a nechám ho na prudkém plameni trochu zhnědnout. Mezitím si připravím rajčatové pyré.

lasagne

Chuť lasagní je vyvážená, jemná a naprosto návyková! Zdroj: commons.wikimedia.org, Lobo

Rajčatové pyré po domácku

Rajčata do kříže naříznu po celém obvodu, dám do hrnce a zaliji vařící vodou z varné konvice. Chvíli počkám a pak rajčata lehce oloupu. Zbavím je tužšího vnitřku a pokrájím na jemné části. Asi deset minut dusím v trošce vody, kterou potom sliji. Ručním mixérem rozemelu rajčata na pyré a na konci můžu přidat bazalku.

Mírně opečené maso v pánvi zakryji rajčatovým pyré, přidám víno a bazalku, osolím, opepřím a ještě cca 20 minut prohřívám na pánvi, aby se chutě spojily. Parmezán naloupu na hobliny třeba pomocí škrabky na brambory.

Mezitím si nachystám hranatý pekáč a naspod vyskládám lasagne tak, aby se co nejméně překrývaly. Na ně navrstvím rajčatovou směs a opět další lasagne. Pokryji další vrstvou směsi, přidám bešamel, který zbavím bobkových listů, a zase dám lasagne. Takto postupuji, dokud není pekáček téměř plný. Poslední vrstvu by měla tvořit omáčka, bešamel a nahoru hoblinky parmezánu.

Lasagne zapékám otevřené v troubě předehřáté na 180 °C 35 minut nebo do zhnědnutí sýra.

lasagne italské

K lasagním jsem podávala čerstvý salát a rajčata. Zdroj: Eliška Studená, Generace 21

Variace:

Někdy můžu místo parmezánu použít mozzarellu, jiní Italové dávají do omáčky šunku. Výbornou variací je také špenátová vegetariánská – špenátové listy podusím a přidám česnek. Bešamel, rajčata s bazalkou a parmezán zůstávají. Nahradím jen maso. A nebo úplně vynechám rajčatovou složku.

Od příbuzné jsem dostala recept s povařenou, rozmixovanou a osolenou dýní Hokkaido, která nahradí bešamel. Je to moc dobré!

Pošlete nám vaše vychytávky na lasagních! Máte jiný postup skládání vrstev? Budeme rádi za vaše komentáře.

Zdroj perexové fotografie: photorack.net

Eliška Studená

Eliška Studená

Jsem ve fázi hledání sebe a ženy ve mě, vaření mi k tomu poskytuje voňavou a kreativní cestu. Pomáhá mi, já jeho prostřednictvím pomáhám lidem kolem. Objevuji chuť jednoduchých pokrmů, prostých čistých chutí potravin, hledám to pravé ořechové i makové. Ovlivňujeme to, co nám vyjde z rukou, i svou náladou, myslí? Mým cílem je udělat si z jídla meditaci, klid, prožitek, láskyplné dílo. Držte mi palce, ať se to zdaří.

Zanechte komentář



Vaše názory

  • andrea

    Ahoj,
    díky za pěkný clanek… mam ale dotaz, co je posledni vrstva na lasagnich? Testovina nebo masova smes?

    Díky
    Andy

  • eliska

    Ahoj 🙂 poslední vrstva je, myslím, těstovina a na tom bešamel a ten parmazán