Škola skutečného pečení: Tvarohová bábovka skoro jako od babičky

Na talíři / 17.1.2014

Tentokrát si ve škole pečení přichystáme bábovku. Nachystejte si suroviny, formu a jdeme na to!

Typů bábovek a receptů na ně je nespočet. My si uděláme tvarohovou mramorovou bábovku.  Je tak lehká, že ji zvládne každý. Co vám však nesmí chybět při její přípravě, je forma na těsto. Můžete si koupit teflonovou, silikonovou nebo keramickou formu. Záleží jen na vás, čemu dáváte přednost, co máte doma, nebo jakou jste dostali, třeba jako já. Od Ježíška jsem si zasloužila teflonovou bábovkovou formu.

Co budete dál potřebovat:

  • 250 g cukru krystal

    suroviny, bábovka

    Tohle všechno budete potřebovat.

  • 250 g měkkého polotučného tvarohu (vanička)
  • 250 g změklého másla + na vymazání formy
  • 4 vejce
  • 300 g polohrubé mouky + na vysypání formy
  • 1 kypřící prášek do pečiva
  • sůl
  • 10 g kakaa (holandského typu)

1. Předehřejte si troubu na 180 stupňů.

2. Do jedné mísy vysypte vaničku tvarohu, odměřený cukr krupice a máslo nakrájené na menší kousky. Na máslo pozor. Mělo by být změklé, tak ho chvíli před přípravou těsta vyndejte z lednice, aby získalo pokojovou teplotu a lehce se vám s ním pracovalo. To vše dohromady utřete.

Co znamená utřít? 

Jedná se o spojení cukru s máslem. Nejlépe pomocí vidličky, ale pokud toho máte více, můžete použít šlehač.  Zkuste šlehat cca 5 minut. Množství směsi lehce naroste a vznikne světlá pěna.

vajíčka, bábovka

Bílky a žloutky zvlášť.

3. Dále si připravte vajíčka. Pozor, budete používat zvlášť bílky a žloutky. Proto do jedné mističky po rozklepnutí vejce vlijte bílek a žloutek, který vám uvízne ve skořápce, si dejte do druhé misky.  Žloutky vmíchejte do utřené směsi. Z bílků pak budete šlehat sníh.

4. Do těsta přidáte odměřenou polohrubou mouku, celý sáček kypřícího prášku do pečiva a špetku soli. Všechno promíchejte.

sníh, bílky

Skoro jako sněhová vánice.

5. Teď použijte bílky. Ušlehejte si z nich sníh tzn. bílky si vlijte do větší misky a pomocí mixéru ušlehejte do pěny. Šlehejte asi 5 minut, dokud šlehací metly nebudou na vytvořeném „sněhu“ zanechávat stopy. Já tomu říkám – dokud nebude mít sníh vrásky.

6. Pokud si stále nejste jisti, zda už je to dost. Misku s bílkovým sněhem obraťte vzhůru nohama. Pokud vše zůstane v misce a nehne se to, máme hotovo. Vytvořený sníh opatrně vmíchejte do připraveného těsta. Můžete ho přimíchávat navíckrát.

forma, bábovka

Vymazání formy je důležité!

7. Těsto máte hotové, teď si připravte formu. Tu celou zevnitř vymažte kouskem másla a vysypte moukou. Trochu mouky nasypejte na dno formy a pomaličku lehkým potřepáváním mouku postupně suňte až k jejím okrajům. Pokud máte málo mouky, přisypte další. Formu by měla být měla být zevnitř hezky zasněžená. Do takto připravené formy vlijte polovinu těsta.

8. Do druhé půlku těsta vsypte kakao. Můžete ho dát dle libosti. Pořádně zamíchejte do těsta, aby získalo hezky tmavou barvu. A teď tmavé těsto nalijte do formy na to světlé, které už tam máte. Pak už jen stačí si vzít lžíci nebo vařečku a tmavé těsto lehce zašťouchejte do bílé části. Nemíchejte. Jen ho trochu přimáčkněte.

bábovka, těsto

Už máte skoro hotovo!

9. Dejte do vyhřáté trouby a pečte cca 50-60 minut. Zda je bábovka už upečená, poznáte podle testu se špejlí. Tu opatrně píchněte do bábovky a pokud bude čistá, máte hotovo. Ulpí-li vám na ní drobečky vlhkého těsta,  ještě ji chvíli pečte.

10. Pak ji vyjměte z trouby. Nechejte ji chvíli dojít ve formě (asi 5-10 minut) a pak můžete s pomocí rukavic vyklopit na talíř. Upečenou bábovku nechte vychladnout.

bábovka, káva

Teď si vychutnejte víkendový relax.

Zdroj perexové fotografie: Pavla Doležalová, Generace 21

Zdroj ostatních fotografií: Pavla Doležalová, Generace 21

Pavla Doležalová

Pavla Doležalová

Miluji jídlo (www.milujidlo.blogspot.cz), vaření a vše kolem něj...občas také sport (joga, tanec, kolo), knížky a lenošení.

Zanechte komentář