Darujte originál a vyrobte jedlé dárky

Na talíři / 16.12.2012

Ptáte se, proč by měl člověk něco vyrábět, když obchody jsou zbožím nacpané k prasknutí? Protože dárkem doma vyrobeným dáváte i kus sebe.

Každý rok vymýšlím pro své přátele krabice plné překvapení. Čokoládové likéry, sušenky, sladké či slané drobnosti. Nebojte se také popustit uzdu své fantazii a vyrábějte. Sežeňte si potřebné suroviny, oblečte zástěru, otevřete si láhev vína nebo uvařte punč, nalaďte se vánočně, pečte, vařte a dekorujte. A věřte, že takový dárek vykouzlí úsměv na tváři každého obdarovaného. Je to jako srdce s perníku. Je to jako říct: „Mám Tě rád a vážím si Tě.“ Láska opravdu prochází žaludkem. Nechte se tedy inspirovat naším speciálem a pusťte se do jedlých dárků.

Čokoládový likér

Čokoládový likér

Zkuste zapátrat ve spižírnách a najít hezkou láhev. Pokud nenajdete, použijte lahev od vína zbavenou etiket.

[two_third]

Suroviny:

2 kelímky 30% smetany

50 ml mléka

2 tabulky kvalitní bílé či tmavé čokolády

200 ml žitné ( 37,5 % alkoholu)

Svítek celé skořice

[/two_third]

Tento likér je stejně tak jednoduchý jako božský. Jeho přípravu zvládnete během pár minut a obdarovaný se bude olizovat až za ušima. Vypít se dá jak teplý, tak vychlazený. A jak tedy postupovat? V hrnci si přiveďte smetanu s mlékem a skořicí k bodu varu, plamen ztlumte a přidejte na kostičky nalámanou čokoládu. V této chvíli je vaším úkolem jen míchat dokud se čokoláda úplně nerozpustí. Odstavte z ohně a přidejte žitnou. Tu můžete klidně nahradit vodkou či kvalitním bílým rumem. Naplňte do čistých lahví a až po vychladnutí zašpuntujte. K tomu vám výborně poslouží korky od vína. Uchovávejte v chladu, ale POZOR! Láhev je třeba dobře ukrýt před rodinou, nejlépe i s obrázkem lepky se zkříženými hnáty, protože jakmile ji jednou někdo otevře a ždibec ochutná, věřte, že nepřestane. A vy můžete začít znovu.

Zeleninové lupínky

Zeleninové lupínky

Nezapomeňte zeleninové lupínky nechat řádně proschnout. Jen tak zůstanou krásně křupavé.

[two_third]

Suroviny:

1 červená řepa

Několik brambor

[/two_third]

Rovněž příprava domácích lupínků je vskutku hračka. Ze všeho nejdříve si předehřejte troubu na 180° C, horkovzdušné postačí jen 160° C. Červenou řepu i brambory nakrájejte na opravdu tenké plátky. Nejlépe na kráječi, protože tloušťka by neměla přesáhnout 2 mm. Takto nakrájenou zeleninu naskládejte na plech vyložený pečícím papírem, který jste předtím lehounce potřeli olivovým olejem. Nejlépe vám k tomu poslouží štětec. Jde o to, že zelenina se nesmí začít smažit. Pečte 10 až 20 minut, záleží na tom, jak tenké plátky budete mít. Až plátky zezlátnou, vyjměte je, rozprostřete na papír či noviny a nechte je do druhého dne uschnout. Po proschnutí naplňte do dekorativních pytlíčků a můžete směle obdarovávat. Důležité je zeleninu nesolit. Zvlhla by vám. Můžete tedy k baličku přidat ještě malý pytlíček hrubé mořské soli, třeba smíchané s rozdrcenými chilli papričkami, aby měl dárek správný říz.

Parmazánové sušenky

Parmazánové sušenky

Parmazánové sušenky chutnají výborně samotné, ale lze je darovat například jako krekry k domácí paštice.

[two_third]

Suroviny:

4 bílky

20g moučkového cukru

20g dětské krupičky

80g hladké mouky

1 lžička soli

120g strouhaného parmazánu + dalších 100g na posypání

3 lžíce rozpuštěného másla

Přibližně 6 lžic mléka

[/two_third]
Troubu si předehřejte na 200° C a plech vyložte papírem na pečení. Bílky vyšlehejte s cukrem do opravdu pevného sněhu a postupně přidávejte ostatní suroviny. Na papír klaďte hromádky těsta a lžící je rozprostřete do tenkých placiček. Ty posypte nahoře parmazánem a pečte dozlatova. Po upečení je nechte vyschnout na mřížce. Efektivní je svázat ozdobnou mašlí vždy několik sušenek a darovat v dárkové krabičce vyložené dekorační trávou apod. Já je daruji vždy v setu s peperonátou, na kterou najdete recept níže.

Peperonáta

Peperonáta

Tuto pikantní zeleninovou směs lze využít na topinky, do těstovin, nebo ji sníst jen tak samotnou s tyčinkami z listového těsta. Chutnat bude jak teplá, tak studená.

[two_third]

Suroviny:

250g cibule, nakrájená nadrobno

100g mrkve, nakrájená na kostičky

4 stroužky česneku, nasekané nahrubo

4 čerstvé chilli papričky, očištěné a nasekané nadrobno

700g červené papriky, nakrájené na kostky

1 konzerva sekaných rajčat

3 bobkové listy

2 lžíce rajského protlaku

Lžička sladké papriky

Tymián, rozmarýn a oregano

Sůl, čerstvě mletý pepř

[/two_third]

Na olivovém oleji orestujte nadrobno nakrájenou cibulku, česnek, nasekané chilli papričky, mrkev a bobkové listy. Přidejte papriku, osolte, přiklopte poklicí a duste asi 5 minut. Po této době přidejte konzervu rajčat, protlak, mletou sladkou papriku a nechte 25 minut probublávat. Přidejte sušené bylinky, dochuťte solí a čerstvě mletým pepřem a nechte ještě 10 minut na sporáku. Poté naplňte do čistých a vyvařených skleniček. Skleničky koupíte v obchodech s dekorem. Dejte si na výběru záležet a investujte do samolepících štítků.

Srdíčka v bílé čokoládě

Čokolávová srdíčka

Srdíčka můžete obalit jak v bílé, tak v mléčné čokoládě. A že je nemáte komu darovat? Nevadí, mezi vánočním cukrovím se neztratí.

[two_third]

 Suroviny:

100g másla

50g moučkového cukru

Špetka soli

1 žloutek

200g hladké mouky

50g višňové marmelády

300g bílé čokolády

Pistácie na ozdobu, nasekané

[/two_third]

Máslo, moučkový cukr, sůl, žloutek a hladkou mouku spojte v těsto, které uložte do chladu a nechte minimálně dvě hodiny odpočívat. Troubu předehřejte na 200° C, plech vyložte papírem na pečení. Těsto vyválejte a vykrajujte z něj srdíčka (či jakékoliv jiné oblíbené tvary, třeba jezevčíky). Upečte dozlatova a po vychladnutí potřete marmeládou a lepte k sobě. Nechte v chladu zpevnit a poté obalujte v rozehřáté čokoládě. Posypte nasekanými pistáciemi a na mřížce nechte pořádně zatuhnout.

Takovým s láskou připraveným překvapením darujete opravdu něco jedinečného. Nebojte se, že neuděláte radost. Věřte mi, uděláte. Vyhrajte si s dekorací, přidejte soupis surovin, aby si dotyčný mohl lahůdky připravit i sám. Nezapomeňte na cedulky a na od srdce psané přání. Uvidíte jaké nadšení vyvoláte. A že už máte dárky nakoupeny? Nevadí! Využijte naše tipy jakou součást silvestrovského občerstvení. Taková peperonáta na opečených toustech nemá totiž chybu.

Také nejraději dárky vyrábíte? Pochlubte se nám na našem facebooku.

Foto: Barbora Venháčová, Generace 21

Barbora Venháčová

Barbora Venháčová

Obyčejná holka, momentálně máma na plný úvazek a kuchařka tělem, duší a hlavně srdcem. Na vaření nemám papír, ale jídlo, vařečky a plotna jsou mou největší vášní. A největší radostí zase to, když chutná. "Když si člověk počíná pečlivě, když používá správné přísady a všemu dá, co tomu patří, může většinou uvařit něco moc dobrého."

Zanechte komentář



Vaše názory

  • Lucy

    Díky za inspiraci!!! Jen malý dotaz, jaký objem mají ty kelímky smetany? Výrobce od výrobce se to různí… A fakt se to nesrazí, když naleju ten alkohol do teplýho mlíka??
    Diky za odpověď a za článek 😉

  • Barbora Venháčová

    Zdravím. Smetanu teď po ruce nemám, ale používám modrou od Kunína 33% popř. de luxe té samé značky. Tuším, že objem je 250 ml, ale ruku do ohně za to teď nedám. Každopádně v tomto případě použijte prostě dvě smetany, musí být co nejvíce tučné. Jestli jí bude více, či méně nevadí. Když méně, likér bude jen hustší, a to vůbec není na škodu. Spíše naopak. Já ho tak mám raději. A nebojte, opravdu se vám nic nesrazí. Pokud se bojíte to risknout, klidně si směs nechte chvíli zchladnout, ale úplně studená být nesmí (likér by už začal houstnou a dobře by se s alkoholem nespojil). Já to tam liju hned a bez problému. Přeji ať chutná a omlouvám se za pozdní reakci. Bohužel jsem si dotazu nevšimla dříve.

  • Lucka Zikmundová

    Inspirativní článek, Báro 🙂 Likér už mám udělaný vlastní mandlový, tak se inspiruju třeba příští rok, ale tu peperonátu určitě zkusím! To je přesně něco pro nás, díky 🙂

  • Barbora Venháčová

    Peperonátu doporučuju. Já osobně dělám ve velkém a zavařuji. Buďto podle receptu, tak je skvělá na topinkách, toustech, jako dip ke krekrům atp. a nebo mixovanou. A tu mám jako nouzovku, když se mi nechce vařit. Stačí přidat k uvařeným těstovinám a s trochou parmazánu či pecorina nemá chybu. Tak ať chutná.

  • Nikolina

    Peperonata s kuskusem, luxusni zalezitost! 🙂