Česko vaří s Pohlreichem knižně

Na talíři / 13.1.2014

Nejznámější šéfkuchař Zdeněk Pohlreich vydal novou kuchařku, která má co do činění s jeho nejnovější televizní show.

Česko vaří s Pohlreichem je jeho nejnovější kuchařkou. Byla vydána v rámci televizní show s názvem Česko vaří s Pohlreichem živě, kde za hodinu uvařil se svým hostem tříchodové menu.

O knize

Obálka této knihy se může pyšnit kamenným výrazem Zdeňka Pohlreicha a mottem ,,Nejlepší večeře vašeho života“. Uvnitř pak najdete 23 menu, pod kterými se ukrývá celkem 69 receptů. Menu se skládá z předkrmu, hlavního chodu a dezertu.

Pokud máte raději knihy, kde se během čtení dozvíte i něco o kuchaři a jeho zážitcích, budete se muset podívat po jiném výtisku. Česko vaří s Pohlreichem je totiž klasická kuchařka s obsahem receptů skládajících se klasicky z počtu porcí, surovin a postupu přípravy. Kromě receptů jsou dominantou i fotografie jednotlivých pokrmů.

Ukázka z knihy Česko vaří s Pohlreichem. Zdroj: Monika Faltýnková, Generace21

Ukázka z knihy Česko vaří s Pohlreichem. Zdroj: Monika Faltýnková, Generace 21

Základní informace

Recepty: Zdeněk Pohlreich

Text: Kamila Šimková

Grafická úprava: Martin Chovan

Fotografie jídel: Marek Kučera

Fotografie na obálce: Marek Dienstl a Marek Kučera

Celá kuchařka je přehledná. Každé menu je oddělené červeno-bílou dvojstránkou. Ta obsahuje číslo menu a seznam pokrmů, které v kapitolce najdeme. Najdeme zde klasické pokrmy jako jsou plněná rajčata, houbové rizoto, špagety, ale i pokrmy z mořských plodů nebo ryb, například restované krevety s bylinkami či grilovaný filet z lososa s opečenými bramborami.

Mínus, které kuchařka má, je to, že je ochuzená o nějaké ty tipy samotného šéfa. Jediné, co uvidíte na posledních dvou stránkách, jsou reklamy na produkty prodávající se v Intersparu, ale to spíš proto, že Interspar se stal sponzorem pořadu. 

Kdo je Zdeněk Pohlreich?

Zdeněk Pohlreich patří mezi nejznámější šéfkuchaře u nás v Česku. Vzhledem k tomu, že nebyl přijat na střední školu, nastoupil do učebního oboru jako kuchař. Po studiu emigroval do Nizozemí a následně i do Austrálie. Po návratu do Česka pracoval jako šéfkuchař například v Radisson SAS nebo Villa Voyta. Od roku 2010 provozuje restaurace Divinis a Café Imperial.

Vyzkoušeno: Celerovo – jablečný salát

Jablka dodají celerovému salátu chuť. Zdroj: Monika Faltýnková, Generace 21

Jablka dodají celerovému salátu skvělou chuť. Zdroj: Monika Faltýnková, Generace 21

Pro 4 osoby

  • 200 g créme fraiche
  • 1 malý celer
  • 2 červená jablka
  • Čerstvě vymačkanou štávu z 1 citronu
  • 2 lžíce hladkolisté petrželky, nasekané
  • 1 lžíci dijonské hořčice
  • sůl a čerstvě namletý černý pepř

Celer nastrouhejte na proužky, jablka nakrájejte na tenké půlměsíce. Obojí dejte do misky, přidejte čerstvě vymačkanou citronovou šťávu, petrželku, créme fraiche a dijonskou hořčici. Důkladně promíchejte a dle chuti osolte a opepřete.

Tip: Pokud neseženete créme fraiche, není problém jej nahradit obyčejnou zakysanou smetanou.

Zdroj: Česko vaří s Pohlreichem

Česko vaří s Pohlreichem vydalo nakladatelství Closer Publishing s.r.o. v roce 2013.

Zdroj perexové fotografie: Monika Faltýnková, Generace 21

Monika Faltýnková

Monika Faltýnková

Filmová fanynka, literární maniak a zcela nevinná slečna v jednom ;)

Zanechte komentář